, , , ,

6 λόγοι που αξίζει να τρώμε λιγότερο κρέας: Από την εξοικονόμηση χρημάτων μέχρι την καλύτερη υγεία

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε συνδέσεις μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης κρέατος και ενός ευρύτερου φάσματος κοινών ασθενειών.

6 λόγοι που αξίζει να τρώμε λιγότερο κρέας: Από την εξοικονόμηση χρημάτων μέχρι την καλύτερη υγεία

Η προτίμηση στην κατανάλωση κρέατος, ιδίως κόκκινου και επεξεργασμένου, όπως τα λουκάνικα και το μπέικον, έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του εντέρου.

Όμως τώρα, μια νέα μεγάλη μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέτασε την κατανάλωση κρέατος σε σχέση με ένα πλήθος άλλων μη καρκινικών ασθενειών που δεν είχαν εξεταστεί προηγουμένως. Η μελέτη 475.000 ενηλίκων από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας, πνευμονίας, διαβήτη, εκκολπωματικής νόσου και πολυπόδων του παχέος εντέρου. Διαπιστώθηκε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση πουλερικών συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, γαστρίτιδας και δωδεκαδακτυλίτιδας (φλεγμονή στο λεπτό έντερο), εκκολπωματικής νόσου (που επηρεάζει το παχύ έντερο), νόσου της χοληδόχου κύστης και διαβήτη.

Advertisment

Αν και χρειάζονται επιπρόσθετες έρευνες, η μελέτη καταφέρνει άλλο ένα χτύπημα ενάντια σε μια διατροφή που βασίζεται στο κρέας. Εκτός όμως από τους λόγους υγείας, γιατί είναι καλύτερο να επιλέγουμε να παραλείπουμε το κρέας τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας;

6 λόγοι που αξίζει να τρώμε λιγότερο κρέας: Από την εξοικονόμηση χρημάτων μέχρι την καλύτερη υγεία

1. Εξοικονόμηση χρημάτων

Η κατανάλωση κρέατος, ειδικά καλής ποιότητας κρέας, συνήθως είναι ακριβή. Τα λαχανικά, τα φασόλια και τα δημητριακά, από την άλλη πλευρά, τείνουν να είναι πιο οικονομικά, ενώ εξακολουθούν να είναι θρεπτικά και χορταστικά.

2. Περισσότερη δημιουργικότητα στην κουζίνα

Δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά πράγματα σε μια μπριζόλα, εκτός από το να την καρυκεύσετε, αλλά όταν πρόκειται για μια μελιτζάνα, σέλινο, μανιτάρια – υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να κάνετε και τόση περισσότερη γεύση που μπορείτε να προσθέσετε. Επίσης, οι συνδυασμοί τροφών είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντες.

Advertisment

3. Ευκαιρία να δοκιμάσουμε λαχανικά που δεν συνηθίζουμε να προμηθευόμαστε

Οι αγκινάρες Ιερουσαλήμ, η γλυκιά κολοκύθα, το ραδίκια, φυλλώδη λαχανικά όπως το κάλε και διάφορες ποικιλίες γλυκοπατάτας μπορούν να προσφέρουν χρώμα και πλούσια γεύση στη διατροφή μας. Συνηθίζουμε να μένουμε σε συγκεκριμένα λαδερά, όπως τα φασολάκια και οι μπάμιες, όμως ακόμα και το πιο μικρό μανάβικο κρύβει εκπλήξεις.

4. Πιο «φιλικοί» προς το περιβάλλον

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τα οικολογικά οφέλη του να μην καταναλώνει κανείς κρέας, έστω και μία μέρα την εβδομάδα. Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος μπορεί να συμβάλει στη στήριξη των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της μείωσης των πόρων – όπως το νερό και το θρεπτικό χώμα, συμπεριλαμβανομένων των ζωτικών φυσικών αποθεμάτων άνθρακα. Φανταστείτε τι καλό μπορείτε να κάνετε με το να μην καταναλώνετε κρέας περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.

5. Υποστήριξη της βιοποικιλότητας

Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος μπορεί να συμβάλει στη μείωση της καταστροφής των οικοτόπων και της αποψίλωσης των δασών, ενώ η επιλογή βιολογικών λαχανικών, όπου είναι δυνατόν, σημαίνει ότι υποστηρίζουμε τη γεωργία χωρίς φυτοφάρμακα, η οποία με τη σειρά της είναι καλή για τις μέλισσες και άλλα έντομα που επικονιάζουν. Ενταχθείτε στον μεγάλο κύκλο της ζωής.

6. Είναι μια ευκαιρία να στηρίξουμε τους παραγωγούς λαχανικών

Είτε πρόκειται για μια εταιρεία που αναδιανέμει πλεονάζοντα λαχανικά, είτε για έναν τοπικό αγρότη ή για εκείνο το ανεξάρτητο παντοπωλείο που πάντα θέλατε να επισκεφθείτε, αλλά δεν έχετε καταφέρει να το κάνετε, θα υπάρχει περισσότερος χώρος στο ψυγείο για να τον γεμίσετε – γεμίστε τον με σύνεση.

Πηγή:

www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/vegan-vegetarian-diet-cost-environment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση