10 φυσικοί τρόποι να μειώσετε το φούσκωμα

Απλές τεχνικές για να ξεφορτωθείτε το φούσκωμα γρήγορα.

10 φυσικοί τρόποι να μειώσετε το φούσκωμα

Το κοιλιακό φούσκωμα εμφανίζεται λόγω συσσώρευσης αερίων κάπου στην γαστρεντερική οδό. Το φούσκωμα κάνει την κοιλιά μας να μοιάζει μεγαλύτερη και ίσως πιο ευαίσθητη. Πολλές φορές, νιώθουμε και πόνο. Η κατακράτηση υγρών στο σώμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φούσκωμα.

Εδώ παρέχουμε απλές τεχνικές για να ξεφορτωθείτε το φούσκωμα γρήγορα. Ο καλύτερος τρόπος να το εμποδίσετε βέβαια είναι να καθορίσετε την αιτία του. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι περιλαμβάνουν πεπτικά προβλήματα, αλλεργίες και δυσανεξία σε τροφές. Επίσης, η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο, το πολύ αλάτι και η ζάχαρη. Τέλος, οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να δημιουργούν κατακράτηση υγρών και αίσθηση φουσκώματος.

10 φυσικοί τρόποι να μειώσετε το φούσκωμα

1. Περπατήστε

Η σωματική δραστηριότητα ενεργοποιεί και την κίνηση του εντέρου, που μπορεί έτσι να απελευθερώσει τα επιπλέον αέρια. Η εντερική κίνηση είναι σημαντική, αν έχει δυσκοιλιότητα.

2. Yoga

Ορισμένες στάσεις της Yoga ενεργοποιούν τους μύες στην κοιλιά με έναν τρόπο που ενισχύει την απελευθέρωση των αερίων. Η στάση του παιδιού, του χαρούμενου παιδιού και τα καθίσματα μπορούν να ανακουφίσουν.

3. Κάψουλες μέντας

Η μέντα βοηθά αρκετά στην δυσπεψία και στην απελευθέρωση των αερίων. Συνήθως προτείνεται για όσους αντιμετωπίζουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Η μέντα λειτουργεί, χαλαρώνοντας τους εντερικούς μύες, επιτρέποντας την κίνηση. Όποιος όμως παρουσιάζει συχνά στομαχικές καούρες είναι καλύτερα να τις αποφεύγει.

4. Δοκιμάστε τις κάψουλες απελευθέρωσης αερίων

Τα χάπια σιμεθικόνης μπορούν να απομακρύνουν τα αέρια από το στομάχι και το έντερο. Είναι σημαντικό όμως να τα καταναλώνετε σύμφωνα με τις οδηγίες.

5. Δοκιμάστε το κοιλιακό μασάζ

Το μασάζ μπορεί κι αυτό να ενεργοποιήσει την εντερική κίνηση. Το μασάζ που ακολουθεί επίσης το μονοπάτι του παχέος εντέρου είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Τοποθετήστε τα χέρια σας ακριβώς πάνω από το δεξί οστό του ισχίου σας. Τρίψτε με κυκλικές κινήσεις και απαλά. Κινηθείτε αργά προς την αριστερή πλευρά της κοιλιάς σας.

6. Αιθέρια έλαια

Έρευνα του 2016 έλεγξε την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων που περιέχουν έναν συνδυασμό αιθέριου ελαίου κουρκουμίνης και μάραθου σε 116 ανθρώπους με ήπιο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μετά από 30 ημέρες, οι συμμετέχοντες ανέφεραν βελτίωση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, επικοινωνήστε πρώτα με το γιατρό σας, καθώς ορισμένα αιθέρια έλαια μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φαρμακευτικά σκευάσματα.

7. Ζεστό μπάνιο και χαλάρωση

Η ζέστη του μπάνιου μπορεί να ανακουφίσει μία ερεθισμένη κοιλιά. Η χαλάρωση μειώνει τα επίπεδα του στρες, κάτι που μπορεί να επιτρέψει στην γαστρεντερική οδό να κινηθεί με ηρεμία και να μειώσει το φούσκωμα.

8. Αυξήστε σταδιακά την κατανάλωση φυτικών ινών

Η σταδιακή κατανάλωση φυτικών ινών προλαμβάνει κατά της δυσκοιλιότητας και πρηξίματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουμε πολλά λαχανικά και φρούτα, επειδή δεν προλαβαίνουμε. Ξεκινήστε να ενσωματώνετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα τις φυτικές ίνες, αλλά σταδιακά και σε μικρές ποσότητες.

9. Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά με νερό

Τα ανθρακούχα αναψυκτικά περιέχουν αέρια που συσσωρεύονται στο στομάχι. Το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι κατάλληλο για το στομάχι. Τα σάκχαρα ή τα τεχνητά γλυκαντικά στη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει αέρια και φούσκωμα. Η κατανάλωση νερού μειώνει τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.

10. Αποφύγετε να μασάτε τσίχλα

Με το μάσημα της τσίχλας μας κάνει να καταπίνουμε παραπάνω αέρα. Αν πρέπει οπωσδήποτε να μασήσουμε τσίχλα, επιλέγουμε να περιέχει τζίντζερ ή μέντα.

Πηγές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3388522/

https://jandonline.org/article/S2212-2672(15)01386-6/fulltext?code=jand-site

https://nccih.nih.gov/health/peppermintoil

https://www.jgld.ro/wp/y2016/n2/a6.pdf

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-HealthProfessional/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε