, ,

Ποιες επιπτώσεις έχει στην υγεία μας η αύξηση των ωρών εργασίας

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από κατάθλιψη και ψυχικές διαταραχές που σχετίζονται με την εργασία.

Ποιες επιπτώσεις έχει στην υγεία μας η αύξηση των ωρών εργασίας

Όλο και περισσότερες είναι οι έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι οι άνθρωποι που εργάζονται πολλές ώρες καθημερινά για αρκετό καιρό παρουσιάζουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους. Aνασκόπηση περισσότερων από 200 μελετών σε διάστημα δύο δεκαετιών σχετικά με τη σχέση μεταξύ των πολλών ωρών εργασίας και της υγείας διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ των εξαντλητικών εβδομάδων εργασίας και της υψηλότερης συχνότητας εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Οι άνθρωποι που εργάζονταν περισσότερες ώρες (που στις περισσότερες μελέτες σήμαινε 50 έως 60 ώρες την εβδομάδα – πρακτικά μερική απασχόληση σύμφωνα με ορισμένα πρότυπα του κλάδου) είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν τραυματισμούς στη δουλειά και κακό ύπνο στο σπίτι. Υπήρχε επίσης ισχυρή σύνδεση μεταξύ των πολλών ωρών εργασίας και συμπεριφορών που καταλήγουν να επηρεάζουν την υγεία των εργαζομένων, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και η χρήση ουσιών.

Advertisment

Κι όμως, η εργασία είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ζωής μας, αφού στηρίζει τις βιοποριστικές μας ανάγκες και παράλληλα μας βοηθά να εφαρμόσουμε τις κλίσεις μας, να πραγματοποιήσουμε όνειρα και να δημιουργήσουμε σε κάθε κλάδο. Παράλληλα, μέσω της εργασίας κοινωνικοποιούμαστε και χτίζουμε διαπροσωπικές σχέσεις. Τι πάει στραβά, λοιπόν, και η εργασία μπορεί να μετατραπεί σε έναν «θανάσιμο» κίνδυνο;

Το σύγχρονο οικονομικό σύστημα και η πραγματικότητα έχουν αλλάξει με επικίνδυνους τρόπους τους όρους εργασίας και γύρω μας παρατηρούμε ανθρώπους να ζουν κυριολεκτικά μόνο για να εργάζονται, τρέχοντας αγχωμένοι όλη μέρα να καλύψουν όλων των λογιών τις ανάγκες μα κυρίως των άλλων. Τα ωράρια διευρύνονται με ασταμάτητο ρυθμό.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΠΟΥ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), μόνο το 2016 η υπερβολική εργασία είχε ως αποτέλεσμα 745.194 απώλειες ζωών, ενώ πολλά εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο εμφανίζουν αναπηρίες λόγω νοσημάτων ή τραυματισμών που σχετίζονται με την αυξημένη εργασία και τις κακές συνθήκες.

Advertisment

Κι ενώ οι σωματικές ασθένειες και τα χρόνια νοσήματα αδιαμφισβήτητα σχετίζονται σε πολλές περιπτώσεις με τις πολλές ώρες εξαντλητικής εργασίας, δεν αποτελούν τις μόνες συνέπειες. Και η ψυχική υγεία πάσχει σε εξαιρετικά ανησυχητικό βαθμό. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από κατάθλιψη και ψυχικές διαταραχές που σχετίζονται με την εργασία τους. Άλλα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που εμφανίζονται είναι το έντονο άγχος, τα ψυχοσωματικά συμπτώματα (που συχνά μετατρέπονται σε αυτοάνοσα ή χρόνια νοσήματα), η έλλειψη κινήτρων και η έλλειψη κοινωνικής και ερωτικής ζωής ανάμεσα σε άλλα.

Είναι άλλωστε σημαντικό να αναφερθεί ότι με τις πολλές ώρες εργασίας, ο ελεύθερος χρόνος είναι πολυτέλεια για τους ανθρώπους, αφού σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, απαιτείται από τους εργαζόμενους να δίνουν το παρών στην εργασία τους. Φυσικά, μια τέτοια εξαντλητική τακτική κοστίζει σοβαρά και στους εργοδότες, οι οποίοι όμως δεν αντιλαμβάνονται τα πράγματα υπό τέτοιους όρους: όταν ένας εργαζόμενος εξαντλείται και δεν ξεκουράζεται, δεν θα παράγει, κάτι που πλήττει τελικά ολόκληρη την επιχείρηση.

Μακροπρόθεσμα, η κοινωνία αποκτά στο σύνολό της εξαντλημένους ανθρώπους που δεν ψυχαγωγούνται, δεν δημιουργούν και δεν ξεκουράζονται και οι οποίοι δεν προσφέρουν τελικά στη θέση στην οποία βρίσκονται. Πολιτικές που αγνοούν και «κλείνουν τα αυτιά τους» σε τέτοια αδιαμφησβήτητα στοιχεία συνεισφέρουν στην εξουθένωση μιας ολόκληρης κοινωνίας και «παίζουν» με την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής σε επικίνδυνα επίπεδα.

Πηγές:

www.nytimes.com/2021/04/10/business/dealbook/overwork-health

Με πληροφορίες από news247.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί είναι καλό οι άνδρες να ουρούν καθιστοί; Τα οφέλη για τον προστάτη
Πότε πρέπει να ανησυχείτε για τον πόνο στον αυχένα;
Πώς να αλλάξουμε ριζικά την τοξική σχέση του παιδιού μας με το φαγητό
Κιρκάδιος ρυθμός | Πώς να τον επαναφέρετε σε φυσιολογική λειτουργία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση