Το Πρωινό Θαύμα: Ώρα να ξυπνήσετε στο… μέγιστο των δυνατοτήτων σας

«Κάθε πρωί πρέπει να σηκώνεστε με αποφασιστικότητα αν είναι το βράδυ να πέφτετε στο κρεβάτι με ικανοποίηση». - ΤΖΟΡΤΖ ΛΟΡΙΜΕΡ

Το Πρωινό Θαύμα: Ώρα να ξυπνήσετε στο... μέγιστο των δυνατοτήτων σας

“Το ρητό «η ζωή είναι μικρή» επαναλαμβάνεται τόσο συχνά, που γίνεται κλισέ, αλλά εν προκειμένω ισχύει. Δεν υπάρχει χρόνος να ζείτε στη δυστυχία και τη μετριότητα. Δεν είναι απλώς ανούσιο· είναι επίπονο”. – ΣΕΘ ΓΚΟΝΤΙΝ

“Κάθε πρωί πρέπει να σηκώνεστε με αποφασιστικότητα αν είναι το βράδυ να πέφτετε στο κρεβάτι με ικανοποίηση”. – ΤΖΟΡΤΖ ΛΟΡΙΜΕΡ

Γιατί όταν γεννιέται ένα παιδί συχνά μιλάμε για «το θαύμα της ζωής», αλλά ύστερα αποδεχόμαστε τη μετριότητα στη ζωή μας; Σε ποιο σημείο σταματάμε να αντιλαμβανόμαστε το θαύμα που ζούμε;

Όταν γεννηθήκατε, όλοι σας διαβεβαίωναν ότι θα μπορούσατε να κάνετε, να αποκτήστε και να γίνετε οτιδήποτε θελήσετε όταν μεγαλώσετε. Τώρα, λοιπόν, που μεγαλώσατε κάνατε, αποκτήσατε και γίνατε όλα όσα θέλατε; Ή μήπως κάπου στον δρόμο επανακαθορίσατε το «οτιδήποτε» και συμβιβαστήκατε με κάτι λιγότερο από αυτό που επιθυμούσατε πραγματικά;

Πρόσφατα διάβασα μια πολύ ανησυχητική στατιστική: Ο μέσος Αμερικανός είναι δέκα κιλά υπέρβαρος, έχει χρέος δέκα χιλιάδες δολάρια, πάσχει από ελαφριά κατάθλιψη, δεν του αρέσει η δουλειά του και δεν έχει παραπάνω από έναν στενό φίλο. Και ένα μόνο μέρος όλων αυτών να ισχύει για τον υπόλοιπο κόσμο, θα πρέπει να αφυπνιστούμε όλοι αμέσως.

Και εσείς; Εκμεταλλεύεστε στο έπακρο τις δυνατότητές σας και δημιουργείτε τα επίπεδα επιτυχίας που πραγματικά επιθυμείτε – σε κάθε τομέα της ζωής σας; Ή μήπως υπάρχουν πτυχές στις οποίες συμβιβάζεστε με κάτι υποδεέστερο από αυτό που θέλατε πραγματικά; Μήπως συμβιβάζεστε με λιγότερα από ό,τι μπορείτε να πετύχετε και ύστερα βρίσκετε δικαιολογίες; Ή μήπως είστε έτοιμοι να σταματήσετε τους συμβιβασμούς και να ξεκινήσετε να ζείτε την καλύτερη δυνατή ζωή σας – τη ζωή των ονείρων σας;

Δημιουργώντας μια ιδανική ζωή

Μία από τις αγαπημένες μου αντιλήψεις που μοιράστηκα ποτέ με την Όπρα ήταν η εξής: «Η μεγαλύτερη περιπέτεια που μπορεί να βιώσει κανείς είναι να ζήσει τη ζωή των ονείρων του».

Συμφωνώ απόλυτα. Δυστυχώς, οι άνθρωποι που καταφέρνουν να πλησιάσουν έστω και λίγο τη ζωή των ονείρων τους είναι ελάχιστοι, και έτσι η φράση έχει γίνει κλισέ. Οι περισσότεροι παραιτούνται και συμβιβάζονται με μια ζωή μετριότητας, αποδεχόμενοι παθητικά ό,τι έρχεται. Ακόμα και άνθρωποι που είναι επιτυχημένοι σε έναν τομέα της ζωής τους, όπως στα επιχειρηματικά, τείνουν να συμβιβάζονται με τη μετριότητα σε κάποιον άλλο, όπως της υγείας ή των σχέσεων. Όπως πολύ ωραία το έθεσε ο διάσημος συγγραφέας Σεθ Γκόντιν: «Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ μέσου όρου και μετριότητας; Όχι μεγάλη».

Δεν υπάρχει τίποτα που να λέει ότι πρέπει να συμβιβαστείτε με κάτι λιγότερο από αυτό που επιθυμείτε πραγματικά σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής σας επειδή αυτό κάνουν οι περισσότεροι. Ακόμα και αν στους περισσότερους περιλαμβάνονται οι φίλοι, οι συγγενείς και οι συνάδελφοί σας. Μπορείτε να γίνετε ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που σημειώνουν τεράστια επιτυχία σε ΚΑΘΕ πτυχή της ζωής τους. Ευτυχία. Υγεία. Χρήματα. Ελευθερία. Επιτυχία. Έρωτα. Μπορείτε να τα αποκτήσετε όλα.

Αν μετρούσαμε την επιτυχία, την ικανοποίηση και την εκπλήρωση σε έναν τομέα της ζωής μας με κλίμακα από το ένα έως το δέκα, όλοι θα θέλαμε το δέκα, σωστά; Δεν έχω γνωρίσει ποτέ κανέναν που να είπε: «Όχι, θέλω η υγεία μου να είναι στο επτά. Δεν θέλω να είμαι υπερβολικά υγιής και να έχω υπερβολική ενέργεια». Ή: «Ξέρεις, είμαι ικανοποιημένος με μια σχέση γύρω στο πέντε. Δεν με πειράζει να καβγαδίζω με τον άλλο, να μην ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες μου και σίγουρα δεν θέλω να είμαστε από εκείνα τα ζευγάρια τα οποία είναι τόσο ευτυχισμένα, που ενοχλούν τους άλλους».

Όπως θα διαπιστώσετε, το να φτάσετε στο δέκα σε οποιαδήποτε πτυχή της ζωής σας δεν είναι μόνο εφικτό αλλά και απλό. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αφιερώνετε χρόνο κάθε μέρα για να γίνετε ένα άτομο ικανό να δημιουργεί, να προσελκύει, να επιτυγχάνει και να διατηρεί στο επίπεδο του δέκα την επιτυχία σε κάθε τομέα της ζωής του.

Τι θα σκεφτόσαστε αν σας έλεγα πως όλα ξεκινούν από το πώς ξυπνάτε το πρωί και ότι υπάρχουν μικρά, απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε σήμερα κιόλας, τα οποία θα σας δώσουν τη δυνατότητα να γίνετε το άτομο που πρέπει για να δημιουργήσετε το επίπεδο επιτυχίας που επιθυμείτε και αξίζετε πραγματικά σε κάθε τομέα της ζωής σας; Θα ενθουσιαζόσαστε; Μήπως δεν θα με πιστεύατε; Ορισμένοι όντως δεν το πιστεύουν. Πάρα πολλοί έχουν κουραστεί. Έχουν δοκιμάσει τα πάντα για να φτιάξουν τη ζωή και τις σχέσεις τους και ακόμη δεν μπορούν να φτάσουν εκεί που θέλουν. Καταλαβαίνω. Έχω βρεθεί κι εγώ σε αυτή τη θέση. Ύστερα, με τον καιρό, έμαθα ορισμένα πράγματα που άλλαξαν τα πάντα. Σας απλώνω, λοιπόν, το χέρι και σας προσκαλώ να με ακολουθήσετε στην άλλη πλευρά, όπου η ζωή δεν είναι απλώς καλή αλλά εκπληκτική με έναν τρόπο που μόνο να φανταστούμε θα μπορούσαμε.

Το βιβλίο αυτό προβάλλει τρία βασικά επιχειρήματα:

Είστε εξίσου ικανοί και άξιοι να δημιουργήσετε και να δια­τηρήσετε εκπληκτικά επίπεδα υγείας, πλούτου, ευτυχίας, αγάπης και επιτυχίας στη ζωή σας όσο κάθε άλλος άνθρωπος στον κόσμο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό –όχι μόνο για την ποιότητα ζωής σας, αλλά και για την επίδραση που έχετε στην οικογένεια, στους φίλους, στους πελάτες, στους συνεργάτες, στα παιδιά, στην κοινότητά σας και σε οποιονδήποτε άλλο επηρεάζετε τη ζωή του– να αρχίσετε να ζείτε σύμφωνα με αυτή την αλήθεια.

Προκειμένου να σταματήσετε να συμβιβάζεστε με λιγότερα απ’ ό,τι αξίζετε –σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής σας– και για να δημιουργήσετε τα επίπεδα προσωπικής, επαγγελματικής και οικονομικής επιτυχίας που επιθυμείτε, πρέπει πρώτα να αφιερώνετε κάθε μέρα χρόνο για να γίνετε το αντίστοιχο άτομο που διαθέτει τα φόντα και τις δυνατότητες να προσελκύει, να δημιουργεί και να διατηρεί συστηματικά τα επιθυμητά επίπεδα επιτυχίας.

Ο τρόπος που ξυπνάτε κάθε μέρα και η πρωινή ρουτίνα σας (ή η έλλειψη πρωινής ρουτίνας) επηρεάζει δραματικά τα επίπεδα επιτυχίας σε όλες τις πτυχές της ζωής σας. Τα εστιασμένα, παραγωγικά, επιτυχημένα πρωινά δημιουργούν εστιασμένες, παραγωγικές, επιτυχημένες μέρες –που αναπόφευκτα δημιουργούν μια επιτυχημένη ζωή–, όπως ακριβώς και τα μη εστιασμένα, αντιπαραγωγικά και μέτρια πρωινά δημιουργούν μη εστιασμένες, αντιπαραγωγικές και μέτριες μέρες και τελικά μια μέτρια ποιότητα ζωής. Αλλάζοντας απλά τον τρόπο που ξυπνάτε το πρωί μπορείτε να μεταμορφώσετε οποιονδήποτε τομέα της ζωής σας γρηγορότερα απ’ ό,τι φανταζόσαστε ότι ήταν ποτέ δυνατόν.

Μα, Χαλ, δεν είμαι «πρωινός τύπος»

Κι αν έχετε ήδη προσπαθήσει να ξυπνήσετε νωρίτερα δίχως αποτέλεσμα;

«Δεν είμαι πρωινός τύπος», λέτε.

«Είμαι νυχτοπούλι».

«Δεν έχω αρκετό χρόνο μες στη μέρα».

«Άλλωστε, χρειάζομαι περισσότερο ύπνο, όχι λιγότερο!»

Όλα αυτά ίσχυαν και για μένα πριν από το Πρωινό θαύμα. Αν διαβάσετε τις εισαγωγικές σελίδες του βιβλίου, θα διαπιστώσετε ότι το ίδιο ίσχυε και για τους εξαιρετικά επιτυχημένους Πάτρικ Φλιν και Μ. Τζ. ΝτεΜάρκο (που πλέον ακολουθούν το Πρωινό θαύμα). Ανεξάρτητα από τις προηγούμενες εμπειρίες σας –ακόμα κι αν όλη σας τη ζωή δυσκολευόσαστε να ξυπνήσετε και να λειτουργήσετε το πρωί– τα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν.

Το Πρωινό θαύμα λειτουργεί αποδεδειγμένα ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής του καθενός. Όλοι αυτοί που έγιναν πρόσφατα «πρωινοί τύποι» –από επιχειρηματίες, πωλητές και CEO, μέχρι δασκάλους, κτηματομεσίτες, μητέρες που φροντίζουν τα παιδιά τους, μαθητές γυμνασίου και κολεγίου και οποιοδήποτε άλλο είδος ανθρώπου μπορείτε να φανταστείτε– είναι τόσο ενθουσιασμένοι με τις ριζικές αλλαγές τις οποίες βιώ­­νουν, που πολλοί ανεβάζουν βίντεο με τα επιτεύγματά τους στο YouTube και τα κοινοποιούν στους φίλους τους μέσα από το Facebook και το Twitter.

Απλώς διαβάστε ορισμένες από τις ιστορίες επιτυχίας στις εισαγωγικές σελίδες του βιβλίου και θα δείτε πόσο ριζικές είναι οι αλλαγές. Θα διαβάσετε για απτά αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα: «Η ζωή μου αλλάζει τόσο γρήγορα, που μου είναι αδύνατον να την ακολουθήσω! Έχω γίνει πολύ καλύτερος άνθρωπος… και είναι μεταδοτικό. Η επιχείρησή μου αντιμετώπιζε προβλήματα, αλλά αφότου ξεκίνησα το Πρωινό θαύμα κατάφερα, προς έκπληξή μου, να τα λύσω απλώς ασχολούμενος με την προσωπική μου εξέλιξη». Και: «Είμαι στην εβδομηκοστή ένατη μέρα του Πρωι­­νού θαύματος και από τότε που άρχισα δεν έχω χάσει ούτε μία μέρα.

Ειλικρινά, αυτή είναι η ΠΡΩΤΗ φορά στη ζωή μου που συνεχίζω κάτι που ξεκίνησα πάνω από μερικές μέρες ή εβδομάδες». Ακόμα και αυτή: «Ξεκίνησα το Πρωινό θαύμα πριν από δέκα μήνες. Έκτοτε, το εισόδημά μου έχει υπερδιπλασιαστεί και είμαι σε καλύτερη φυσική κατάσταση από ποτέ». Και ένα από τα αγαπημένα μου: «Έχασα έντεκα κιλά από τότε που ξεκίνησα το Πρωινό θαύμα!» Μπορείτε κι εσείς, λοιπόν, να αυξήσετε το εισόδημά σας, να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας, να αποκτήσετε μεγαλύτερη πειθαρχία, να μειώσετε το στρες, ακόμα και να χάσετε βάρος.

Στο επόμενο κεφάλαιο, θα σας παρουσιάσω αναλυτικά πώς, χρησιμοποιώντας το Πρωινό θαύμα, από το ναδίρ της ζωής μου –όταν καταστράφηκε η επιχείρησή μου, βρέθηκα να χρωστάω τετρακόσιες είκοσι πέντε χιλιάδες δολάρια, έπαθα κατάθλιψη και ήμουν στη χειρότερη φυσική κατάσταση που είχα ποτέ– έφτασα να δημιουργήσω πολλές επιτυχημένες επιχειρήσεις, να υπερδιπλασιάσω το εισόδημά μου, να αποπληρώσω το χρέος μου, να επιτύχω το όνειρό μου να γίνω ομιλητής παρακίνησης διεθνούς εμβέλειας, να παρουσιαστεί η ιστορία μου στη σειρά μπεστ σέλερ Chicken Soup for the Soul, να δώσω συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές σε ολόκληρη τη χώρα και, λειτουργώντας πλέον στο μέγιστο των ψυχικών και σωματικών μου δυνατοτήτων, να ολοκληρώσω έναν υπερμαραθώνιο ογδόντα χιλιομέτρων. Και όλα αυτά σε λιγότερο από δώδεκα μήνες. Επίσης, θα ανακαλύψετε και ορισμένα «όχι τόσο προφανή μυστικά», που ουσιαστικά εγγυώνται πως θα πετύχετε.

Το Πρωινό θαύμα δεν είναι μόνο απλό αλλά και εξαιρετικά ευχάριστο – κάτι που σε λίγο θα κάνετε αβίαστα για το υπόλοιπο της ζωής σας. Και παρότι θα έχετε ανά πάσα στιγμή την ευκαιρία να κοιμηθείτε λίγο παραπάνω το πρωί, ίσως εκπλαγείτε γιατί δεν θα θέλετε να το κάνετε. Δεν θα πιστέψετε πόσοι άνθρωποι μου λένε ότι τώρα ξυπνούν νωρίς –ακόμα και τα Σαββατοκύριακα– απλά επειδή έτσι αισθάνονται καλύτερα και μπορούν να κάνουν παραπάνω πράγματα. Δεν θα το φανταζόμουν ποτέ.

Πολύ συχνά, όσοι εφαρμόζουν το Πρωινό θαύμα συγκρίνουν την κάθε μέρα που σηκώνονται νωρίς με το αίσθημα που ένιωθαν το πρωί των Χριστουγέννων όταν ήταν παιδιά. Τόσο υπέροχα θα νιώσετε! Αν δεν γιορτάζετε τα Χριστούγεννα, θυμηθείτε κάποια φορά που ανυπομονούσατε να ξυπνήσετε – ίσως την πρώτη μέρα που θα πηγαίνατε σχολείο, τη μέρα των γενεθλίων σας ή όταν θα πηγαίνατε διακοπές. Φανταστείτε πόσο υπέροχο θα ήταν να ξεκινούσατε κάθε μέρα με αυτόν τον τρόπο.

Ακολουθούν ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα αλλά σημαντικά οφέλη που μπορείτε να περιμένετε ότι θα αποκομίσετε:

Κάθε μέρα θα ξυπνάτε με περισσότερη ενέργεια, εφοδιασμένη με το πλαίσιο και τη στρατηγική που απαιτείται για να αρχίσετε να εκμεταλλεύεστε στο έπακρο τις δυνατότητές σας.

Θα μειωθεί το στρες που αισθάνεστε.

Θα αποκτήσετε τη διαύγεια για να ξεπερνάτε γρήγορα οποιαδήποτε πρόκληση, δυσκολία ή περιοριστική αντίληψη που σας κρατάει στάσιμους.

Θα βελτιώσετε συνολικά την υγεία σας, θα χάσετε βάρος (αν το επιθυμείτε) και θα αποκτήσετε την καλύτερη φυσική κατάσταση που είχατε ποτέ.

Θα αυξήσετε την παραγωγικότητά σας και την ικανότητά σας να παραμένετε απόλυτα εστιασμένοι στις προτεραιότητές σας.

Θα αισθάνεστε περισσότερη ευγνωμοσύνη και λιγότερη ανησυχία.

Θα αυξήσετε σημαντικά την ικανότητά σας να προσελκύετε περισσότερο χρηματικό πλούτο.

Θα ανακαλύψετε τον σκοπό της ζωής σας και θα αρχίσετε να ζείτε σύμφωνα με αυτόν.

Θα σταματήσετε να συμβιβάζεστε με λιγότερα απ’ όσα επιθυμείτε και αξίζετε (σε όλους τους τομείς της ζωής σας) και θα αρχίσετε να ζείτε σύμφωνα με την εκπληκτική ζωή που οραματίζεστε.

Καταλαβαίνω ότι κάνω πολλούς και τολμηρούς ισχυρισμούς που ίσως ακούγονται σαν παραπλανητικό διαφημιστικό μήνυμα ή σαν να δίνω υποσχέσεις που δεν μπορώ να κρατήσω – παραείναι καλό για να είναι αληθινό, σωστά; Αλλά σας διαβεβαιώ­­νω ότι δεν υπερβάλλω καθόλου. Το Πρωινό θαύμα θα σας βοηθήσει να βρείτε τον χρόνο που χρειάζεστε κάθε μέρα, χωρίς περισπασμούς, για να γίνετε το άτομο που πρέπει, ώστε να βελτιώσετε κάθε πτυχή της ζωής σας.

Θα σας παρουσιάσω επίσης τις έξι σωτήριες συνήθειες – έξι αποδεδειγμένα αποτελεσματικές πρακτικές που συναποτελούν το Πρωινό θαύμα και είναι βέβαιο ότι θα σας γλιτώσουν από τη μετριότητα και θα σας βοηθήσουν να ζήσετε την εκπληκτική ζωή που σας αξίζει, τη ζωή που, δυστυχώς, στατιστικά, το ενενήντα πέντε τοις εκατό των ανθρώπων δεν πρόκειται να βιώσει. Με τη βοήθειά σας, πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε αυτή τη στατιστική.

Τέλος, θα είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την «Πρόκληση μεταμόρφωσης των τριάντα ημερών» που θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε τη νοοτροπία και να παγιώσετε τις συνήθειες που απαιτούνται για να προσελκύετε, να δημιουργείτε και να διατηρείτε συστηματικά το επίπεδο επιτυχίας που επιθυμείτε και σας αξίζει σε κάθε πτυχή της ζωής σας. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι το ποιοι θα γίνετε είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας της ποιότητας ζωής σας, τώρα και στο μέλλον.

Είτε θεωρείτε τον εαυτό σας «πρωινό τύπο» είτε όχι, θα μάθετε να ξυπνάτε ευκολότερα από ποτέ. Έπειτα, εκμεταλλευόμενοι την αδιαμφισβήτητη σχέση που υπάρχει μεταξύ πρωινού ξυπνήματος και εκπληκτικής επιτυχίας, θα διαπιστώσετε ότι ο τρόπος που περνάτε την πρώτη ώρα της ζωής σας γίνεται το κλειδί για να ξεκλειδώσετε όλες σας τις δυνατότητες και να δημιουργήστε τα επιθυμητά επίπεδα επιτυχίας. Γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι, αλλάζοντας τον τρόπο που ξυπνάτε το πρωί, θα αλλάξετε ολόκληρη τη ζωή σας.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Hal Elrod “Το Πρωινό Θαύμα” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

Book For Thought | S1E3

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα