Πόσο ασφαλές είναι το μπάνιο σε πισίνα; Χρήσιμοι «κανόνες» υγιεινής πριν και μετά τη βουτιά

Καθώς το νερό επιταχύνει την κίνηση των μικροβίων και των βακτηρίων, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης μέσω ανοιχτών πληγών ή κοψιμάτων.

Πώς να παραμείνουμε υγιείς ενώ κολυμπάμε σε πισίνα φέτος το καλοκαίρι

Είναι πολλοί εκείνοι που αναζητούν φέτος το καλοκαίρι ένα κατάλυμα για τις διακοπές τους που να περιλαμβάνει και πισίνα στις παροχές. Οι λόγοι πολλοί: απόσταση από την θάλασσα, μείωση ανάγκης μετακίνησης, απόλαυση παραμονής στο κατάλυμα, επιθυμία των παιδιών να παίξουν στο νερό και να δροσίζονται για περισσότερες ώρες της ημέρας.

Η χρήση της πισίνας όμως θέλει προσοχή. Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία όταν χρησιμοποιείτε τις πισίνες άλλων ανθρώπων, ειδικά όταν ο COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για την υγεία. Γι’ αυτό εδώ δίνουμε ορισμένες ιδέες για το πώς να παραμείνετε ασφαλείς όταν χρησιμοποιείτε πισίνα φέτος το καλοκαίρι σε ξενοδοχείο ή σε άλλου τύπου κατάλυμα. Οι πισίνες ανέκαθεν εγκυμονούσαν κινδύνους για την υγεία, ιδίως όσον αφορά την εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών. Αυτό περιλαμβάνει λοιμώξεις των ματιών, των αυτιών, της μύτης και του λαιμού.

Advertisment

Για παράδειγμα, υπάρχουν καταγραφές μόλυνσης από κρυπτοσπορίδιο, ένα μικροσκοπικό παράσιτο που προκαλεί διάρροια, όπως κρούσματα λεγεωνέλλας, ένα βακτήριο που προκαλεί ασθένεια που μοιάζει με πνευμονία. Καθώς το νερό επιταχύνει την κίνηση των μικροβίων και των βακτηρίων, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης μέσω ανοιχτών πληγών ή κοψιμάτων.

Τα συνήθη συμπτώματα από ασθένειες που προέρχονται από το νερό αναψυχής περιλαμβάνουν: πόνο στο αυτί ή μόλυνση, βήχα, συμφόρηση, πόνο ή ερεθισμό στα μάτια, διάρροια και/ή δερματικά εξανθήματα. Το CDC σημειώνει ότι τα κρούσματα ασθενειών μπορεί να προκληθούν τόσο από παθογόνους μικροοργανισμούς όσο και από χημικές ουσίες στο νερό.

Τα μικρόβια μεταδίδονται εύκολα στις πισίνες, ταξιδεύοντας στο νερό από άτομο σε άτομο. Το μολυσμένο νερό μπορεί εύκολα να καταποθεί ή να έρθει σε επαφή με τα σώματα. Εάν τα καθαριστικά και τα χημικά, όπως το χλώριο, δεν διατηρούνται στο σωστό επίπεδο, τα μικρόβια μπορούν να αναπαραχθούν και να μεταδοθούν.

Advertisment

Πώς να κάνουμε χρήση της πισίνας με ασφάλεια

Είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών ενώ δροσίζεστε στην πισίνα. Το να είστε προσεκτικοί δεν προστατεύει εσάς μόνο. Προστατεύει και τους γύρω σας.

– Κάνουμε ντους πριν και μετά το κολύμπι

– Αποφεύγουμε την κατάποση νερού

– Καλύπτουμε ανοιχτές πληγές ή κοψίματα

– Δεν κάνουμε χρήση της πισίνας αν είμαστε άρρωστοι

– Κρατάμε τα αυτιά μας στεγνά.

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο ασθένειας είναι να μειώσετε την ποσότητα μόλυνσης στην πισίνα. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να κάνετε ντους πριν μπείτε στην πισίνα. Το ντους πριν από την είσοδο σε πισίνα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη μόλυνση μειώνοντας τον αριθμό των μικροοργανισμών, του ιδρώτα και των χημικών ουσιών που μεταφέρονται στο νερό. Είναι επίσης καλή ιδέα να κάνετε ντους μετά τη βουτιά και να χρησιμοποιείτε αντιβακτηριδιακό σαπούνι για να σκοτώσετε τυχόν μικρόβια στο σώμα πριν αυτά οδηγήσουν σε ασθένεια.

Επίσης, μπορείτε να περιορίσετε την ποσότητα του μολυσμένου νερού που εισέρχεται στον οργανισμό σας, κρατώντας το στόμα σας έξω από το νερό ή τουλάχιστον αποφεύγοντας να καταπιείτε νερό. Όσο για τα αυτιά, είναι πράγματι δύσκολο να τα διατηρήσουμε στεγνά και να μην μπει νερό μέσα, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε ειδικές ωτοασπίδες.

Τέλος, και αυτό εξυπακούεται, κάνουμε συχνή χρήση της τουαλέτας ώστε να μην υπάρξει κάποιο «ατύχημα» κατά τη χρήση της πισίνας. Σεβόμαστε όσους τη χρησιμοποιούν και παράλληλα, δεν θέτουμε και τον εαυτό μας σε κίνδυνο, ειδικά σε περίοδο διακοπών.

Πηγή:

www.healthline.com/health/pool-hopping-staying-safe

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 είδη τροφών που βοηθούν στην αντιμετώπιση των φραγμένων αρτηριών
Αλτσχάιμερ: Ο ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου στην ανάπτυξη της νόσου
Μνήμη: Νευρολόγος προτείνει τεστ 5′ που εντοπίζει τα πρώτα σημάδια άνοιας – Γίνεται στο σπίτι
Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση