,

Γιατί νιώθουμε κούραση μετά από την κατανάλωση γευμάτων – Πώς να την αποφύγουμε

Όσο μεγαλύτερα είναι τα γεύματα, τόσο πιο πιθανό είναι να νιώσουμε υπνηλία μετά το φαγητό.

Γιατί νιώθουμε κούραση μετά από την κατανάλωση γευμάτων - Πώς να την αποφύγουμε

Το αίσθημα κόπωσης μετά το φαγητό είναι πολύ συνηθισμένο και συμβαίνει συχνότερα μετά το μεσημέρι. Είναι φυσιολογικό; Ναι. Ωστόσο, το να αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι μετά από ένα γεύμα μπορεί να είναι σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν απλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το συνεχές αίσθημα υπνηλίας μετά το γεύμα.

Γιατί νιώθουμε κόπωση μετά το φαγητό

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι μετά το φαγητό. Μπορεί όμως να είναι ανησυχητικό αν συμβαίνει πάντα και αρχίζει να επηρεάζει την καθημερινότητά σας. Παρακάτω αναφέρονται οι κύριοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι αμέσως μετά την κατανάλωση ενός γεύματος.

Advertisment

1. Καταναλώνουμε μεγάλα γεύματα

Αν έχετε νιώσει ποτέ ότι είστε έτοιμοι να κοιμηθείτε μετά το μεσημεριανό γεύμα, αυτό πιθανόν να οφείλεται στο πόσο πολύ φάγατε. Η απάντηση σε αυτό το φαινόμενο είναι απλή: χρειάζεται πολλή ενέργεια για να χωνέψουμε τις τροφές που καταναλώνουμε. Επομένως, όσο μεγαλύτερα είναι τα γεύματα, τόσο πιο πιθανό είναι να νιώσουμε υπνηλία μετά το φαγητό.

2. Είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας πέψης

Το έντερό μας χρειάζεται περίπου 2 ώρες για να χωνέψει ένα ολόκληρο γεύμα. Εξαιτίας αυτού, συχνά θα νιώθουμε υπνηλία μετά το φαγητό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα μετά την κατανάλωση μεσημεριανού γεύματος, δεδομένου ότι συνήθως επιστρέφουμε στη δουλειά ή συνεχίζουμε τα καθήκοντά μας λίγο αργότερα. Εκτός από αυτό, η ποιότητα του φαγητού που καταναλώνουμε επηρεάζει επίσης την ποσότητα ενέργειας που θα έχουμε μετά από ένα γεύμα.

3. Καταναλώνουμε πάρα πολλά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Οι τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, απλούς υδατάνθρακες και τεχνητές γεύσεις (όπως το πρόχειρο φαγητό), μας δίνουν κενές θερμίδες. Εκτός από τη διαδικασία πέψης που χρειάζεται, οι μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων και λιπών κάνουν το σάκχαρο στο αίμα μας ασταθές, δημιουργώντας συνεχείς εκρήξεις και πτώσεις της ενέργειας.

Advertisment

4. Καταναλώνουμε τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες

Σημαντική ειδοποίηση: Χρειάζεται να τρώμε αρκετές πρωτεΐνες και υδατάνθρακες κάθε μέρα. Στην πραγματικότητα, αυτά θα σας βοηθήσουν να αποτρέψετε τις συνεχείς λιγούρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα σας κρατήσουν υγιείς. Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε ότι ορισμένες τροφές μπορεί να μας προκαλέσουν υπνηλία μετά από ένα γεύμα.

Τα πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα, όπως ο σολομός, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η σόγια, τα αυγά και οι σπόροι, έχουν υψηλότερα επίπεδα τρυπτοφάνης. Μπορείτε επίσης να τη βρείτε σε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι, το λευκό ψωμί και τα κράκερ και τα επεξεργασμένα γλυκά. Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που βοηθά τον οργανισμό να παράγει σεροτονίνη, η οποία είναι η ορμόνη που φέρνει χαλάρωση. Ορισμένοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι αισθάνονται κουρασμένοι μετά το φαγητό επειδή το σώμα τους παράγει περισσότερη σεροτονίνη.

5. Μπορεί να έχουμε αυξήσεις σακχάρου στο αίμα

Ενώ είναι απολύτως φυσιολογικό να αυξάνονται και να μειώνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οι ανθυγιεινές εκρήξεις σακχάρου μπορεί να προκαλέσουν την περιβόητη ενεργειακή κατάρρευση. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει μια ξαφνική υψηλή ποσότητα σακχάρου στο αίμα που αναγκάζει το σώμα να το αποθηκεύσει, αφήνοντάς μας με ένα πολύ χαμηλό επίπεδο σακχάρου που θα μας κάνει να λαχταράμε περισσότερα ζαχαρούχα τρόφιμα. Είναι ένας φαύλος κύκλος.

6. Παραλείπουμε γεύματα

Το να μην τρώτε αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας ή ακόμα και το να παραλείπετε γεύματα είναι επίσης ένας πολύ συνηθισμένος λόγος για τον οποίο μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι μετά το φαγητό. Μερικές φορές, δεν συνειδητοποιούμε πόσο χαμηλά είναι τα επίπεδα ενέργειάς μας μέχρι να χάσουμε ένα γεύμα.

Μελέτες δείχνουν ότι το να μην τρώμε κατά τη διάρκεια κανονικών ωρών είναι ο λόγος που αισθανόμαστε κουρασμένοι, έχουμε λιγότερη ενέργεια και έχουμε την επιθυμία να φάμε υπερβολικά κατά τη διάρκεια του επόμενου γεύματός μας. Ως αποτέλεσμα αυτής της πείνας και του τεράστιου γεύματός μας, νιώθουμε υπνηλία.

7. Δεν ασκούμαστε

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν να μην σχετίζεται άμεσα με την υπνηλία, αλλά σχετίζεται. Όταν δεν είμαστε σωματικά δραστήριοι, το σώμα μας στερείται της ενέργειας που χρειάζεται για να αποδίδει καλά και να μας βοηθά να παραμένουμε σε εγρήγορση. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο πρέπει πάντα να συμπεριλαμβάνουμε προπονήσεις στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά μας. Η μη άσκηση θα μας κάνει να αισθανόμαστε πιο κουρασμένοι και κακοδιάθετοι.

Πώς να αποφύγουμε να νιώθουμε κούραση μετά από ένα γεύμα

– Παραμένουμε ενυδατωμένοι

– Καταναλώνουμε περισσότερες ολόκληρες τροφές και λιγότερα επεξεργασμένα σάκχαρα

– Καταναλώνουμε τροφή αρκετή για να μας κάνει να νιώσουμε κορεσμό

– Δεν παραλείπουμε γεύματα

– Ασκούμαστε τακτικά

– Κοιμόμαστε επαρκώς

– Περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ και διεγερτικών μέσα στη μέρα.

Πηγή:

www.lifehack.org/912160/why-do-i-feel-tired-after-eating

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση