Το κάθε εμπόδιο εμφανίζεται στη ζωή μας για να το αξιοποιήσουμε ως «σκαλοπάτι» προς την εξέλιξη…

Bruce Lee: «Να είσαι σαν το νερό. Χωρίς Μορφή. Με τις ιδιότητές του - προσαρμοστικότητα, ροϊκότητα, ευρηματικότητα, μετουσίωση, γαλήνη και δύναμη».

Το κάθε εμπόδιο εμφανίζεται στη ζωή μας για να το αξιοποιήσουμε ως «σκαλοπάτι» προς την εξέλιξη...

Πολλές φορές χάνουμε πολλά από όσα συμβαίνουν γύρω μας καθώς κυνηγάμε τον χρόνο και προσπαθούμε να διαχειριστούμε τα όσα συμβαίνουν σε μια ζωή που συνεχώς τρέχει.

Για μια στιγμή, ίσως είναι χρήσιμο να κάνουμε μια παύση. Η γη θα συνεχίσει να γυρίζει, η ζωή θα συνεχίσει να κυλάει, τα «επείγοντα» μπορούν να περιμένουν για λίγα μόλις λεπτά. Κι ας κάνουμε τρία πράγματα για εμάς:

Advertisment

• Ας αναπνεύσουμε όντας ενσυνείδητοι και εστιασμένοι για 5 λεπτά σε αυτή την αναπνοή μας.

• Ας διαπιστώσουμε ότι το τώρα μας είναι το σύνολο όλων των επιλογών μας.

• Ας θυμηθούμε, ή ας παρατηρήσουμε για λίγο την Φύση.

Advertisment

Στο παράδειγμα μας θα συζητήσουμε για την συμπεριφορά και λειτουργία ενός ποταμιού. Εμπνευσμένοι από τα λεγόμενα του Bruce Lee:

«Να είσαι σαν το νερό. Χωρίς Μορφή. Με τις ιδιότητές του – προσαρμοστικότητα, ροϊκότητα, ευρηματικότητα, μετουσίωση, γαλήνη και δύναμη».

Το ποτάμι, δεν βλέπει εμπόδια. Δεν έχει καμία προσκόλληση σε αυτά. Όταν εμφανίζεται ένα εμπόδιο μπροστά του, θυμάται απλά τον σκοπό του:

• Να μεταφέρει,

• Να κυλάει,

• Να ζωοποιεί ό,τι υπάρχει γύρω του

Έτσι λοιπόν, μαθαίνει να μην κοιτάει το εμπόδιο και να στεναχωριέται, να δυσανασχετεί ή να εκνευρίζεται, αλλά να το προσπερνάει κάνοντας διακλαδώσεις αριστερά και δεξιά. Ακόμα κι αν το εμπόδιο του φράσει πλήρως τον δρόμο, έχεις παρατηρήσει τι κάνει; Μαζεύει τις δυνάμεις του, φουσκώνει, συγκεντρώνεται και είτε κάποια στιγμή με την ορμή του το παρασέρνει, είτε ανεβαίνει σε ύψος και επίπεδο ώστε να το αξιοποιεί ως σκαλοπάτι μέχρι που το περνάει από πάνω.

Όπως ακριβώς είχε πει και ο Αϊνστάιν:

«Κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί απ’ το ίδιο επίπεδο συνείδησης που το δημιούργησε».

Με τον ίδιο τρόπο και το νερό-ποτάμι θα μπορούσαμε να πούμε «ανεβάζει» συνείδηση και ποσότητα, μέχρι να υπερβεί το εμπόδιο που πριν λίγο συνάντησε και να το ξεπεράσει.

Έτσι κι εμείς, ίσως τελικά αξίζει να κάνουμε μια παύση, και να παρατηρήσουμε την Φύση η οποία από τον τρόπο ύπαρξής της, ίσως έχει να μας διδάξει μια απλή και χρήσιμη σοφία και για την δική μας ζωή. Ίσως τελικά, το κάθε εμπόδιο βρίσκεται στη ζωή μας, για να μας μάθει να είμαστε όπως ακριβώς το νερό. Να αυξάνουμε την προσαρμοστικότητά μας, να μην ταυτιζόμαστε με το εμπόδιο, αλλά και να το αξιοποιούμε ως ευκαιρία και σκαλοπάτι προκειμένου να «μεγαλώσουμε». Μια ευκαιρία να επεκταθούμε και να συνεχίσουμε με ένα καλύτερο τρόπο την ροή της μοναδικής ζωής μας, απολαμβάνοντας και μαθαίνοντας από την διαδρομή, έως ότου επιστρέψουμε και πάλι στον Μεγάλο Ωκεανό..

Για περισσότερα δες και το βίντεο που ακολουθεί.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;
Τι αποτυπώνεται εντονότερα στην μνήμη μας; Έρευνα αποκαλύπτει τα μυστικά του νου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση