, ,

3 λεπτά έκθεσης σε βαθύ κόκκινο φως μπορούν να βελτιώσουν τη φθίνουσα όραση, σύμφωνα με έρευνα

Η όραση χρωματικής αντίθεσης των συμμετεχόντων που εκτέθηκαν σε κόκκινο φως το πρωί βελτιώθηκε κατά μέσο όρο κατά 17%.

3 λεπτά έκθεσης σε βαθύ κόκκινο φως μπορούν να βελτιώσουν τη φθίνουσα όραση, σύμφωνα με έρευνα

Μια μελέτη από ερευνητές του University College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι μια σύντομη έκθεση στο σωστό είδος φωτός μπορεί να βελτιώσει τη φθίνουσα όραση. Η μελέτη έδειξε ότι η μόλις 3λεπτη έκθεση σε βαθύ κόκκινο φως το πρωί μια φορά την εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει την όραση που έχει μειωθεί λόγω γήρανσης, για έως και 1 εβδομάδα.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν την έρευνά τους με μύγες και ποντίκια, πριν προχωρήσουν το πείραμα σε ανθρώπους που συμμετείχαν στη μελέτη. Ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Glen Jeffery δήλωσε στο Medical News Today: «Δεν έχει πραγματικά σημασία το είδος του ζώου, ή σε κάποιο βαθμό, τι είναι το κύτταρο, το φως θα επηρεάσει».

Advertisment

Το βαθύ κόκκινο φως που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές ήταν συγκεκριμένης απόχρωσης, με μήκος κύματος 670 νανομέτρων. Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Scientific Report.

Ποιος μηχανισμός κρύβεται πίσω από τη συσχέτιση

Ο καθηγητής Jeffery δήλωσε ότι η βελτίωση της όρασης που διαπίστωσε η μελέτη προκύπτει από το γεγονός ότι τα φώτα που χρησιμοποίησαν επηρεάζουν τα μιτοχόνδρια. Εξήγησε τη σημασία τους: «Πρόκειται για εξαιρετικά διατηρημένες πηγές ενέργειας στα κύτταρα – είναι οι μπαταρίες των κυττάρων. Το φως αυξάνει τη φόρτιση των μιτοχονδρίων και τους επιτρέπει να αυξήσουν την παραγωγή ενέργειας που έχει μειωθεί με την ηλικία ή την ασθένεια».

Η χημική πηγή αυτής της ενέργειας είναι η τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP). Η όραση μειώνεται μετά την ηλικία των 40 ετών και συνδέεται με μείωση κατά 70% του ΑΤΡ, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύτταρα στερούνται ενέργειας για να λειτουργήσουν σωστά.

Advertisment

Σύμφωνα με τον καθηγητή Jeffery, τα μιτοχόνδρια στο μάτι ειδικότερα παρέχουν ορισμένα μοναδικά ερευνητικά πλεονεκτήματα: «Το σπουδαίο με τον αμφιβληστροειδή είναι ότι έχει περισσότερα μιτοχόνδρια από οποιοδήποτε άλλο όργανο, επειδή χρησιμοποιεί τόσο πολλή ενέργεια. Συν τοις άλλοις, έχετε εύκολη οπτική πρόσβαση – μπορείτε να κατευθύνετε το φως απευθείας στα μιτοχόνδρια του αμφιβληστροειδούς, κάτι που δεν μπορείτε να κάνετε στα μιτοχόνδρια του ήπατος ή των νεφρών. Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι ο αμφιβληστροειδής γερνά ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο όργανο, και μπορείτε απλά να ελέγξετε τη λειτουργία του ρωτώντας τους ανθρώπους τι βλέπουν, και έχετε έναν τέλειο στόχο για τη θεραπεία με κόκκινο φως».

Η μικρή ομάδα γυναικών και ανδρών της μελέτης κυμαινόταν σε ηλικία από 34 έως 70 ετών. Οι ερευνητές μέτρησαν τις βελτιώσεις στην όραση των συμμετεχόντων βαθμολογώντας την όραση χρωματικής αντίθεσης ή την ικανότητα διάκρισης μεταξύ των χρωμάτων. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν φυσιολογική όραση χρωματικής αντίθεσης κατά την έναρξη της δοκιμής.

Ορισμένα άτομα εκτέθηκαν σε 3 λεπτά βαθύ κόκκινου φωτός το πρωί και άλλα 3 το απόγευμα. Η όραση χρωματικής αντίθεσης των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε 3 ώρες μετά την έκθεση σε κόκκινο φως και ξανά 1 εβδομάδα αργότερα. Η όραση χρωματικής αντίθεσης των συμμετεχόντων που εκτέθηκαν σε κόκκινο φως το πρωί βελτιώθηκε κατά μέσο όρο κατά 17%.

Έχει σημασία ο χρόνος έκθεσης

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση στο κόκκινο φως πρέπει να γίνεται το πρωί για να έχει αποτέλεσμα. Δεν διαπίστωσαν καμία βελτίωση στην όραση χρωματικής αντίθεσης στους συμμετέχοντες που έλαβαν έκθεση στο φως το απόγευμα.

Ένας πιθανός λόγος είναι ότι τα μιτοχόνδρια ακολουθούν τον κιρκάδιο ρυθμό του οργανισμού και, όπως είπε γι’ αυτά ο καθηγητής Jeffery, «πιθανώς είναι απασχολημένα με άλλα πράγματα το απόγευμα».

Μια άλλη πιθανότητα έχει να κάνει με τις ενεργειακές απαιτήσεις που είναι περισσότερες τις πρώτες ώρες της ημέρας. Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι 3 λεπτά είναι η βέλτιστη διάρκεια για την έκθεση στο φως και ότι η βελτίωση της όρασης διαρκεί έως και 1 εβδομάδα.

Μακροπρόθεσμες επιδράσεις

Οι επιπτώσεις της μελέτης εκτείνονται πέρα από τη βελτίωση της όρασης, σύμφωνα με τον καθηγητή Jeffery: «Τα μιτοχόνδρια κυβερνούν τόσες πολλές πτυχές της ζωής μας και χρειαζόμαστε έναν τρόπο να βελτιώσουμε την υγεία τους, ιδίως κατά τη γήρανση. Η χρήση του κόκκινου φωτός εφαρμόζεται πλέον σε μεγάλο αριθμό εργαστηρίων αλλά και σε κλινικές δοκιμές. Πιθανόν να μας προσφέρει έναν πολύ απλό και οικονομικό τρόπο για να το κάνουμε αυτό με ευρεία εφαρμογή».

Επίσης, προσθέτει πως: «δεδομένης της απλότητάς της, είμαι βέβαιος ότι μια εύχρηστη συσκευή μπορεί να διατεθεί με προσιτό κόστος στο ευρύ κοινό. Στο εγγύς μέλλον, μια εβδομαδιαία τρίλεπτη έκθεση σε βαθύ κόκκινο φως με πολύ απλό τρόπο θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη φροντίδα των ματιών και την όραση σε όλο τον κόσμο».

Πηγή:

www.medicalnewstoday.com/articles/3-minutes-of-deep-red-light-can-improve-a-persons-vision

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση