,

“Η Αλή8εια”: Θα τολμήσουμε να την αναζητήσουμε στο ΝηΣί του ανθρώπου;

Ο Νικόλαος Σμυρνάκης μας προκαλεί να υπερβούμε τα όριά μας, τολμώντας τη δική μας απόβαση στο ΝηΣί του Ανθρώπου.

"Η Αλή8εια": Θα τολμήσουμε να την αναζητήσουμε στο ΝηΣί του ανθρώπου;

Υπάρχει ένα ταξίδι που φοβόμαστε να ξεκινήσουμε και ένα νησί που διστάζουμε να διασχίσουμε. Δε χρειαζόμαστε αποσκευές ούτε διαβατήριο για να μας δεχτούν εκεί και για το εισιτήριο δεν απαιτείται οποιοδήποτε χρηματικό αντίτιμο. Πραγματοποιώντας το πρώτο βήμα της μεταμορφωτικής μας περιπέτειας, θα συναντήσουμε προκλήσεις μα και μαγικές ευκαιρίες. Ωστόσο, την πύλη της αυτοπραγμάτωσης θα καταφέρουμε να την ανοίξουμε μονάχα όταν λύσουμε τον υπέρτατο γρίφο: εκείνον της Αλήθειας. Είμαστε έτοιμοι να περιηγηθούμε στον απόλυτο προορισμό της ίδιας μας της ύπαρξης;

Μια πρόκληση να υπερβούμε τα όρια μας

Ο Νικόλαος Σμυρνάκης, συγγραφέας του βιβλίου “Η Αλήθεια από τις εκδόσεις Διόπτρα, μας προκαλεί να υπερβούμε τα όριά μας, τολμώντας τη δική μας απόβαση στο ΝηΣί του Ανθρώπου. Στο βιβλίο, ο υπουργός Υγείας της Ελλάδας, Μαρτίνος Κάραλης, συναντά τον επιδραστικότερο ζωγράφο της εποχής του και το πεπρωμένο του σφραγίζεται ολοκληρωτικά από αυτή τη γνωριμία.

Advertisment

Ο ήρωας ξεκινά την πορεία του με ένα κρίσιμο ερώτημα, που συνοψίζει τη σημαντικότερη ανάγκη του: «Πώς θα κερδίζω την αγάπη των άλλων;» Στη διαδρομή εκπλήσσεται και αναθεωρεί, συγκινείται και αμφισβητεί, επαναδιατυπώνει και μετατοπίζεται. Ποιες είναι λοιπόν οι ανάγκες που καθορίζουν την πορεία του ανθρώπου και γιατί κρίνονται θεμελιώδεις για την ευτυχία του;

"Η Αλή8εια": Θα τολμήσουμε να την αναζητήσουμε στο ΝηΣί του ανθρώπου;

Ασφάλεια και Αναγνώριση: Συμμαχία με όρους

Πρώτη ανάγκη: Η Ασφάλεια. Προκειμένου να νιώσουμε γαλήνη, χρειαζόμαστε στέγη, ρούχα, οικονομική και συναισθηματική ισορροπία. Σκεφτείτε το: Πώς θα πραγματοποιήσουμε την πτήση στον ουρανό των απύθμενων δυνατότητων μας αν προηγουμένως δεν πατήσουμε σε μια στερεή βάση;

Στην ουσία, η ασφάλεια αποδεικνύεται όχι μόνο θεμιτή αλλά και καθοριστική για την επιτυχία μας, καθώς αν καταφέρουμε να κάνουμε τον κόσμο να νιώσει ασφαλής, τότε εκείνος θα μας ακολουθήσει παντού. Η ασφάλεια, ωστόσο, μπορεί να μετατραπεί σε θηλιά που μας πνίγει και σε στάσιμα νερά που μας ακινητοποιούν στο ίδιο σημείο. Αν αποδεχτούμε το αναπόφευκτο της αλλαγής, τότε θα συντονιστούμε στον ρυθμό της και αν συνθηκολογήσουμε με την ανασφάλειά μας, θα αισθανθούμε δυνατοί.

Advertisment

Και τώρα φύγαμε για τη δεύτερη ανάγκη μας: Την Αναγνώριση. Επιθυμούμε να ξεχωρίσουμε, να καταστούμε αντικείμενο θαυμασμού. Όμως ο κινητήριος μοχλός μας, αποδεικνύεται πηγή ανυπέρβλητου άγχους, όταν μετατρέπεται σε αυτοσκοπό. Γιατί δεν ξεκινάμε να βλέπουμε τον κόσμο ως ένα εκπληκτικό σύνολο ανταμοιβών για κάθε μονάδα προσφοράς μας; Αν χαρούμε και με τις επιτυχίες των άλλων εκτός από τις δικές μας, συμβάλλοντας μάλιστα σε αυτές, τότε πιθανότατα η χαρά μας θα μεγεθυνθεί.

Ένστικτο, Διαφορετικότητα, Υγεία, Πρόοδος: Το ταξίδι απαιτεί φίλους

Και πια έφτασε η στιγμή να συναντήσουμε την Επιβίωση: Μια ανάγκη αρχέγονη, ενστικτώδης και επιτακτική: εκείνο το αρχέγονο κάλεσμα μέσα μας που κουβαλά τη δική του σοφία, οι κρυφές μας επιθυμίες που απαγορεύεται να καταπιέσουμε και η σεξουαλικότητά μας που επιβάλλεται να αγκαλιάσουμε, ανεξαρτήτως του πόσο διαφέρει από τα υποτιθέμενα κοινωνικά πρότυπα. Ωστόσο, πριν ακολουθήσουμε το ένστικτό μας πρέπει να αναρωτηθούμε: Μας οδηγεί στην πρόοδο;

Και αφού απαντήσαμε στην παραπάνω ερώτηση, ίσως είναι ώρα να σπάσουμε τη ρουτίνα. Μια συνάντηση με εκείνον τον φίλο που είχαμε καιρό να δούμε, μια νέα δραστηριότητα ή ένα ταξίδι σε άγνωστα μέρη ικανοποιούν τη Διαφορετικότητα. Η πρόκληση και εδώ συνίσταται στο να συντονιστούμε με τον θετικό πόλο της ανάγκης μας, καθιστώντας την σύμμαχό μας, βιώνοντας κάθε μας μέρα ως ένα θαύμα, εξασκώντας την ευγνωμοσύνη μας για τις μικρές, καθημερινές χαρές και τολμώντας μια βουτιά σε πρωτόγνωρες εμπειρίες.

Ασφαλώς καμία από τις ανάγκες μας δεν θα ικανοποιηθεί επαρκώς αν δεν θωρακίσουμε την καλή μας υγεία. Δε χρειάζεται να περιμένουμε την αυστηρή επίπληξη του γιατρού προκειμένου να αναθεωρήσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, να εντάξουμε την άσκηση αλλά και τη χαλάρωση στο πρόγραμμά μας και να διαφυλάξουμε τη συναισθηματική μας ευεξία.

Στο ΝηΣί του ανθρώπου θα ανταμώσουμε και την Πρόοδο, που λειτουργεί ως ένα ισχυρό αντίδοτο απέναντι στη λύπη, τον θυμό και τη στασιμότητα. Θα λάβουμε την απόφαση να τραβήξουμε για το όνειρο που έμεινε απραγματοποίητο και θα σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε απέναντι στα προβλήματά μας, βουτώντας επιτέλους στη λύση τους. Και στην πορεία προς την εξέλιξη, πιθανότατα να διαπιστώσουμε πως ο αληθινός στόχος ουδέποτε υπήρξε το αποτέλεσμα αλλά η ίδια η διαδρομή, που μας μεταμόρφωσε σε ό,τι σήμερα γίναμε.

Η Αγάπη μας οδηγεί στην Πληρότητα

Και τελικά όλοι στο βάθος γυρεύουμε απλώς την Αγάπη, που μας ωθεί στην καλύτερη εκδοχή μας, πλημμυρίζοντάς μας από τρυφερότητα, συμπόνοια, αισιοδοξία, φως: την Αγάπη για τους άλλους αλλά και για τον εαυτό μας, που συνιστά την αφετηρία όλων των καλών και την πηγή του φόβου.

Γιατί τι διαφορετικό είναι το μίσος πέρα από φόβος ότι δεν αγαπιόμαστε αρκετά; Και για να αλλάξουμε την αγάπη που λαμβάνουμε απαιτείται οπωσδήποτε να αλλάξουμε και εκείνη που δίνουμε. Να πούμε τα «σε αγαπώ» και να αφεθούμε στη μαγεία του συναισθήματος ώστε κάποτε να αγγίξουμε και την τελευταία μας ανάγκη, την Πληρότητα, για να αντιληφθούμε πως ο σκοπός της ύπαρξης μας εντοπιζόταν ανέκαθεν στη βίωση όσων συναισθημάτων συνδέονται με την εκπλήρωση των ανθρώπινων αναγκών.

Το βιβλίο του Νικόλαου Σμυρνάκη “Η Αλή8εια από τις Εκδόσεις Διόπτρα συνιστά ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για τους θαρραλέους εξερευνητές της αλήθειας, για εκείνους που ασφυκτιούν στα χρυσά κλουβιά και επαναστατούν απέναντι στο καθεστώς της ψευδαίσθησης. Ο συγγραφέας μας ενθαρρύνει να αντικρίσουμε κατάματα το πιο βαθύ μας ψέμα και ύστερα να μεταμορφωθούμε οι ίδιοι σε μια αλήθεια τόσο πηγαία, καθηλωτική και αποστομωτική που μοιραία θα αγγίξει και τις ζωές τόσων ακόμη, αν επικοινωνηθεί.

Ο Νικόλας Σμυρνάκης ονειρεύεται έναν κόσμο νέο, γεμάτο χρώματα και δυνατότητες. Και σε αυτόν ακριβώς τον κόσμο μας καθιστά ακούραστους συντρόφους του, εξοπλίζοντας μας με τα εργαλεία που απαιτούνται για την οικοδόμησή του.

Το βιβλίο”Η Αλήθεια” του Νικόλα Σμυρνάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φροντίδα σημαίνει να περιποιούμαστε τον εαυτό μας... να τον κανακεύουμε και να του κάνουμε τα χατίρια
Χειραγώγηση και Gaslighting | Πώς να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε αυτές τις συμπεριφορές
8 μέθοδοι που μας βοηθούν να εξελιχθούμε όταν νιώθουμε εγκλωβισμένοι
Ευγνωμοσύνη: Καλλιεργώντας την ευτυχία, την υγεία και την ολοκλήρωση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση