, , , ,

Αποξηραμένα σύκα: 4 οφέλη στην υγεία που μας πείθουν να τα προσθέσουμε στη διατροφή μας

Τα σύκα διαθέτουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, καλίου, φωσφόρου, μαγνησίου, ασβεστίου και φυτικών ινών.

Αποξηραμένα σύκα: 4 οφέλη για την υγεία που μας πείθουν να τα προσθέσουμε στη διατροφή μας

Φρέσκα ή αποξηραμένα, τα σύκα είναι εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Αυτά τα φυσικά γλυκά φρούτα διαθέτουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, καλίου, φωσφόρου, μαγνησίου, ασβεστίου και φυτικών ινών. Είναι επίσης εφοδιασμένα με κουερσετίνη, καεφερόλη, γαλλική επικατεχίνη και άλλα ισχυρά αντιοξειδωτικά. Παρά την υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, στηρίζουν την υγεία και μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Αυτό το superfood έρχεται σε διάφορες ποικιλίες, χρώματα και μεγέθη, όπως τα σύκα Kadota ή τα σύκα Sierra. Τα ξηρά σύκα περιέχουν λιγότερο νερό, επομένως έχουν υψηλότερη συγκέντρωση σε θερμίδες, ζάχαρη και θρεπτικά συστατικά. Ένα φλιτζάνι, το οποίο έχει περίπου 149 γραμμάρια, παρέχει:

Advertisment

– 371 θερμίδες

– 95,2 γραμμάρια υδατανθράκων

– 71,4 γραμμάρια σακχάρων

Advertisment

– 14,6 γραμμάρια ινών

– 4,9 γραμμάρια πρωτεΐνης

– 1,4 γραμμάρια λίπους

– 24% της ημερήσιας τιμής (DV) ασβεστίου

– 38%  του DV του μαγγανίου

– 29%  του DV του καλίου

– 25%  του DV μαγνησίου

– 29%  του DV της βιταμίνης Κ

– 3% του DV βιταμίνης C.

Η ίδια ποσότητα φρέσκων σύκων έχει περίπου 111 θερμίδες, 1,2 γραμμάρια πρωτεΐνης, 0,3 γραμμάρια λίπους και 28,8 γραμμάρια υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένων 24,3 γραμμάρια σακχάρων και 4,2 γραμμάρια ινών. Έχουν λιγότερες βιταμίνες και μέταλλα από τα ξηρά σύκα, αλλά διαθέτουν επίσης λιγότερες θερμίδες.

Ανακαλύπτοντας τα οφέλη των σύκων

Αυτά τα υπέροχα φρούτα θρέφουν το σώμα μας από μέσα προς τα έξω. Πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, τα αποξηραμένα σύκα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ενάντια σε θρεπτικές ελλείψεις, στην ενίσχυση των οστών μας και στην ευκολότερη απώλεια βάρους. Είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που επιβραδύνουν τη γήρανση και απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξειδωτικό στρες.

Εάν εμφανίζετε δυσκοιλιότητα, μην ψάχνετε άλλο. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, αυτά τα φρούτα θα ανακουφίσουν την κοιλιακή δυσφορία. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα επίσης θα ενδυναμωθεί. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Fish & Shellfish Immunology, τα σύκα περιέχουν φυτικές ενώσεις που διεγείρουν την ανοσοαπόκριση και ρυθμίζουν ορισμένα γονίδια που εμπλέκονται στην ανοσολογική λειτουργία.

Ενισχύστε την οστική υγεία

Ένα φλιτζάνι ξηρών σύκων παρέχει σχεδόν το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου. Αυτό το μέταλλο προστατεύει από την απώλεια οστικής μάζας και την οστεοπόρωση όταν καταναλώνεται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Μια ανασκόπηση του 2018 που δημοσιεύθηκε στο Sains Malaysiana προδίδει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σύκων και της υγείας των οστών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η περιεκτικότητα σε μέταλλα αυτού του καρπού μοιάζει πολύ με εκείνη του ανθρώπινου γάλακτος.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Όταν καταναλώνονται με μέτρο, μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Οι ίνες στα ξηρά σύκα αυξάνουν τον κορεσμό και περιορίζουν την πείνα, η οποία με τη σειρά της βοηθά στη μείωση της συνολικής πρόσληψης τροφής. Όπως επισημαίνει η Harvard Health Publishing, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όχι μόνο βελτιώνουν τον έλεγχο του βάρους, αλλά μπορούν επίσης να προστατεύσουν από καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition and Metabolism βρήκε θετική σχέση μεταξύ της χαμηλής πρόσληψης ινών και ενός υψηλού δείκτη μάζας σώματος. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση περισσότερων ινών μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία και να μειώσει το σωματικό βάρος.

Επιπλέον, τα αποξηραμένα σύκα είναι φυσικά γλυκά και δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα. Επομένως, είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση αντί για μπισκότα, σοκολάτα γάλακτος, κέικ και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τα σύκα ίσως να βελτιώνουν τη μνήμη μας

Μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο BioMed Research International δείχνει ότι τα σύκα Ομάν μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη και να μειώσουν την οξειδωτική βλάβη στον εγκέφαλο. Τα αντιοξειδωτικά σε αυτά τα φρούτα μπορεί να καθυστερήσουν τον σχηματισμό πλάκας στη νόσο του Αλτσχάιμερ και να προστατεύσουν από τον νευρωνικό εκφυλισμό.

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα σύκα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο και θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα γνωστικά ελλείμματα που σχετίζονται με τη μνήμη. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση του ρόλου τους στην ψυχική υγεία και την πρόληψη των νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Οι ερευνητές αποδίδουν αυτά τα οφέλη στα υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών, κουερσετίνης, φουρουλικού οξέος, ανθοκυανινών και άλλων ισχυρών αντιοξειδωτικών στα σύκα.

Ενισχύουν την υγεία των μαλλιών και της επιδερμίδας

Η ομορφιά ξεκινά από μέσα προς τα έξω. Η διατροφή σας έχει άμεσο αντίκτυπο στην εμφάνιση των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών σας. Τα ξηρά σύκα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά που προωθούν την υγεία του δέρματος και ενισχύουν τα μαλλιά σας.
Σύμφωνα με το Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, αυτά τα φρούτα διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Αποτελούν εξαιρετική πηγή γαλλικού οξέος, κατεχίνες, σαπωνίνες και άλλες φαινολικές ενώσεις που προστατεύουν από την οξειδωτική βλάβη, σημαντικό παράγοντα για τη γήρανση και τις χρόνιες παθήσεις.

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι τα σύκα μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα σας από το οξειδωτικό στρες και να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Με τις αντιμικροβιακές τους ιδιότητες, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη βακτηριακών λοιμώξεων του δέρματος και στην ενίσχυση της φυσικής σας άμυνας. Ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος, δύο βασικά θρεπτικά συστατικά στα σύκα, προάγουν την ανάπτυξη των μαλλιών και μειώνουν την τριχόπτωση.

Πηγή: www.livestrong.com/article/404192-health-benefits-of-dried-figs

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση