Αν και κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα όνειρα είναι ο βασιλικός δρόμος προς το ασυνείδητο, άλλες θεωρίες αναφέρουν ότι τα όνειρα είναι ένα ανούσιο αποτέλεσμα της δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα όταν κοιμόμαστε και ξεκουράζει τον εγκέφαλο.
Ειδικότερα, η τελευταία θεωρία αναφέρει ότι τα όνειρα συμβαίνουν όταν ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται πληροφορίες, μειώνοντας τα μη απαραίτητα στοιχεία και μετακινώντας τις σημαντικές βραχύχρονες αναμνήσεις στον «φάκελο» των μακροχρόνιων.
Advertisment
Αλλά γιατί ορισμένοι άνθρωποι θυμούνται σχεδόν πάντα ό,τι ονειρεύονται, ενώ άλλοι δεν μπορούν να ανακαλέσουν ούτε ένα; Τι αλλάζει; Εδώ έχουμε συγκεντρώσει τις σημαντικότερες πληροφορίες σε σχέση με αυτή τη διαφορά.
Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται πάντα τα όνειρά τους ενώ άλλοι τα ξεχνούν;
Αν ένα άτομο δεν κοιμάται επαρκώς κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου, η ποσότητα του ύπνου REM θα πέσει και αυτό θα κάνει δυσκολότερο να θυμάται τα όνειρά του την επόμενη ημέρα.
Ακόμα και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορούν να μας δείξουν αν ένα άτομο θα μπορέσει να θυμηθεί τα όνειρά του. Οι ερευνητές ερεύνησαν τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας που παρουσιάζονται σε άτομα τα οποία μπορούν να ανακαλέσουν τα όνειρά τους.
Advertisment
Συνολικά, τέτοια άτομα είναι επιρρεπή στην ονειροπόληση, στη δημιουργική σκέψη και στην ενδοσκόπηση. Την ίδια στιγμή, όσοι είναι πιο πρακτικοί και εστιασμένοι σε ό,τι είναι έξω από αυτούς τείνουν να δυσκολεύονται να θυμηθούν τα όνειρά τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν εκ φύσεων περισσότερες πιθανότητες να θυμούνται περισσότερο τα όνειρά τους σε σύγκριση με άλλους, ασχέτως της ποιότητας του ύπνου τους.
Άλλοι παράγοντες, όπως το στρες ή η βίωση ενός τραύματος, μπορεί επίσης να προκαλέσει ζωντανά και έντονα όνειρα ή εφιάλτες, δύο είδη που τείνουμε να θυμόμαστε την επόμενη μέρα. Για παράδειγμα, ένα άτομο που παλεύει με το άγχος μετά την απώλεια ενός αγαπημένου μπορεί να ονειρεύεται τον θάνατο με υπερβολικές λεπτομέρειες. Η ανάκληση του ονείρου επιδρά στη διάθεση και μπορεί να προκαλέσει ακόμα περισσότερο στρες.
Επηρεάζουν τα όνειρα την ποιότητα του ύπνου;
Αν και υπάρχουν ορισμένες βιολογικές διαφορές που επηρεάζουν το αν κάποιος θα θυμάται τα όνειρά του ή όχι, υπάρχουν επίσης και ορισμένες ιατρικές αιτίες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Το ξυπνητήρι και τα ακανόνιστα προγράμματα ύπνου προκαλούν νυχτερινές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια του REM ύπνου, που διευκολύνουν την ανάμνηση ενός ονείρου. Η υπνική άπνοια, το αλκοόλ ή οτιδήποτε άλλο παρεμβάλλεται του ύπνου μπορεί επίσης να προκαλέσει ανάκληση ονείρου.
Οπότε όσο περισσότερο ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, τόσο ευκολότερο είναι να θυμηθείτε τα όνειρά σας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Τι συμβαίνει όμως με εκείνα τα όνειρα που είναι τόσο έντονα ή ενοχλητικά που μας ξυπνούν; Μπορεί να σας προκαλέσουν πανικό, εφίδρωση, ταχυπαλμία και σύγχυση. Η συχνή εμφάνιση ονείρων ή εφιαλτών που μας ξυπνούν δεν είναι πάντα φυσιολογικό και μπορεί να χρειάζεται μια επίσκεψη σε ψυχολόγο ή/και γιατρό.
Όσοι εμφανίζουν μετατραυματικό στρες έχουν συνήθως έντονα όνειρα που περιλαμβάνουν την ανάκληση του τραύματος και του γεγονότος, είτε άμεσα, είτε συμβολικά. Αυτά επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου και τη διάθεση.
Επίσης, η υπερβολική κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι δείκτης προβλημάτων με τον ύπνο που απαιτούν ιατρική και ψυχολογική βοήθεια. Αν και οι ερευνητές δεν είναι ακόμα βέβαιοι για το τι προκαλεί τα όνειρα, είναι ανακουφιστικό να γνωρίζουμε ότι η ανάκληση των ονείρων μας είναι κάτι υγιές και φυσιολογικό. Δεν σημαίνει ότι δεν κοιμάστε καλά, ούτε ότι δεν είστε «φυσιολογικοί».
Πηγή: www.healthline.com/health/mental-health/remembering-dreams-psychology