, , ,

Έρευνα: Η κοινωνικότητα βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους

Η ύπαρξη ενός έμπιστου ατόμου είναι μία από τις ισχυρότερες επιδράσεις στη βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Έρευνα: Η κοινωνικότητα βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους

Πάνω από 6.8 εκατομμύρια ενήλικες βιώνουν έντονη και ακραία ανησυχία που επιστημονικά προσδιορίζεται ως γενικευμένη αγχώδης διαταραχή. Αν και υπάρχουν πολυάριθμες τεχνικές χαλάρωσης και φαρμακευτικές αγωγές που διαχειρίζονται τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής, οι παράγοντες που σχετίζονται με την ανάκαμψη ήταν σχετικά άγνωστοι μέχρι τώρα.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Affective Disorders βρήκε ότι η πλήρης ανάκαμψη από την γενικευμένη αγχώδη διαταραχή είναι δυνατή και η ύπαρξη ενός έμπιστου ατόμου ήταν μία από τις ισχυρότερες επιδράσεις στη βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Advertisment

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο ανέλυσαν πάνω από 2.000 Καναδούς με ιστορικό γενικευμένης αγχώδους διαταραχής. Από τους συμμετέχοντες, το 72% είπε ότι είχε ανακάμψει από την διαταραχή για τουλάχιστον ένα έτος και το 40% ένιωθε ότι ήταν εξαιρετικά καλά στην υγεία του.

Τι συνεισέφερε στην ανάκαμψη;

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τους άλλους έξι παράγοντες, βρήκαν ότι ο γάμος και η κοινωνική στήριξη ήταν ένα από τα σημαντικά κομμάτια της ανάκαμψης. Οι αναφορές έδειξαν ότι ο γάμος μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αγχωδών διαταραχών, ενώ ο κίνδυνο ανάπτυξής τους είναι υψηλότερος για τους διαζευγμένους ή χωρισμένους.

Η ύπαρξη ενός ατόμου με το οποίο μοιραζόμαστε τις χαρές και τις δυσκολίες της ζωής μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση ασφάλειας, ανήκειν και αυταξίας, σύμφωνα με την έρευνα. Οι σχέσεις οδηγούν σε θετική συναισθηματική και κοινωνική υγεία, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπου να συνεισφέρουν στην κοινωνία και να νιώθουν γενικά πιο θετικά απέναντι στη ζωή και λιγότερη μοναξιά.

Advertisment

Αν και η ύπαρξη συναισθηματικής και κοινωνικής στήριξης από έναν/ μία σύντροφο, φίλο ή οικογενειακό μέλος ήταν από τα πιο πολύτιμα στοιχεία της θεραπείας, δεν ήταν το μόνο.

Τι άλλο συνεισέφερε στην βελτιωμένη ψυχική υγεία;

Παρακάτω δίνεται η πλήρης λίστα των στοιχείων που αποδείχτηκαν ευεργετικά σύμφωνα με την έρευνα:

– Δημογραφικά στοιχεία

– Κοινωνικοοικονομικό status

– Υγεία και άλλες ψυχικές διαταραχές

– Συμπεριφορές που σχετίζονταν με την υγεία

– Γάμος και κοινωνική στήριξη

– Αρνητικές παιδικές εμπειρίες

– Διαχείριση στρατηγικών όπως άσκηση και πνευματικότητα

Τα άτομα που πίστευαν σε κάτι θρησκευτικό ή πνευματικό είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν εξαιρετική ψυχική υγεία. Από την άλλη πλευρά, όσοι ζουν με αϋπνία, χρόνιες παθήσεις και πόνο, όπως επίσης και με άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη είχαν λιγότερες πιθανότητες να φτάσουν σε εξαιρετικά επίπεδα ψυχικής υγείας.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν ένα πολύ ελπιδοφόρο και χρήσιμο μήνυμα για τα άτομα που παλεύουν με το άγχος και τις οικογένειές τους.

Πηγές:

www.journals.elsevier.com/journal-of-affective-disorders

www.eurekalert.org/pub_releases/2020-01/uot-ssg010720.php

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση