, ,

Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τα αβοκάντο φρέσκα για μήνες

Η διατροφολόγος Kelly LeVeque, δίνει μια πολύτιμη συμβουλή για το πώς να διατηρήσουμε τα αβοκάντο φρέσκα για αρκετό καιρό.

Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τα αβοκάντο φρέσκα για μήνες

Δεν συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε την κατάψυξη για να συντηρήσουμε εκεί φρούτα και λαχανικά· προτιμάμε να τα καταναλώνουμε φρέσκα και αυτό είναι και το πιο υγιεινό. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά καταλήγουν στα σκουπίδια επειδή ξεχνάμε ότι τα έχουμε αγοράσει ή δεν τα χρησιμοποιούμε εγκαίρως με αποτέλεσμα να χαλάνε. Αυτό συμβαίνει συχνά με το αβοκάντο.

Η διατροφολόγος Kelly LeVeque, μιλώντας στο mindbodygreen, δίνει μια πολύτιμη συμβουλή για το πώς να διατηρήσουμε τα αβοκάντο φρέσκα για αρκετό καιρό. Όταν αντιληφθείτε ότι τα αβοκάντο σας βρίσκονται στο ώριμο στάδιό τους, αλλά δεν θέλετε ακόμα να τα καταναλώσετε, είναι η κατάλληλη στιγμή να τα καταψύξετε πριν σκουρύνουν και μαλακώσουν περισσότερο.

Advertisment

«Αν μου περισσέψουν αβοκάντο, τα κόβω σε μεγάλα κομμάτια, τα ψεκάζω με νερό ή νερό με λεμόνι, και τα τοποθετώ σε ειδικές σακούλες αποθήκευσης για κατάψυξη», εξηγεί. Αν διαθέτετε μπλέντερ, μπορείτε πρώτα να τα κάνετε πουρέ, ώστε να είναι ευκολότερο να τα χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική.

Μια προειδοποίηση όμως: Τα αβοκάντο που θα βγάλετε από την κατάψυξη δεν θα είναι τα ίδια με όταν τα βάλατε. Η συντήρησή τους στην κατάψυξη τα κάνει λίγο πιο μαλακά, οπότε μπορεί να μην θελήσετε να τα καταναλώσετε σκέτα, αλλά να τα προσθέσετε στη μαγειρική και κυρίως σε smoothies.

Αυτός ο τρόπος συντήρησης όμως είναι εξαιρετικά πολύτιμος, αφού συχνά καταλήγουμε να πετάμε πολύ ώριμα και χαλασμένα αβοκάντο, τα οποία δεν είναι τόσο φθηνά ενώ είναι ιδιαιτέρως θρεπτικά. Συγκεκριμένα, είναι εφοδιασμένα με πάνω από 14 μέταλλα, πρωτεΐνη, υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες, φυτοστερόλες, πολυφαινόλες, καροτενοειδή, ωμέγα-3, βιταμίνες, Β, C, E και Κ.

Advertisment

Τι μπορούμε να κάνουμε με τα αβοκάντο που περισσεύουν

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα γεύματα που περιέχουν αβοκάντο μας χορταίνουν περισσότερο, που σημαίνει ότι δεν αναζητούμε σύντομα νέες θερμίδες να καταναλώσουμε. Να κάποιες ιδέες για να χρησιμοποιήσουμε τα αβοκάντο:

Smoothie

Το ιδανικό smoothie περιέχει έναν συνδυασμό πράσινων λαχανικών, φρούτων, πρωτεϊνών, υγιεινών λιπαρών και μια υγρή βάση. Ενισχύστε τη θρεπτική αξία κάθε smoothie με λίγα κομμάτια αβοκάντο.

Dressing για σαλάτα

Οι έτοιμες dressing του εμπορίου είναι γεμάτες κρυμμένα σάκχαρα και πρόσθετα, γι’ αυτό ετοιμάστε στα γρήγορα μια σπιτική, την οποία μπορείτε να διατηρήσετε στο ψυγείο σας μέχρι και για μία εβδομάδα. Μπορείτε να αναμίξετε πουρέ αβοκάντο με λάδι, χυμό από μισό λεμόνι, φρέσκο σκόρδο και μαϊντανό.

Μους αβοκάντο

Αναζητάτε κάτι γλυκό, αλλά παλεύετε να μείνετε μακριά από την λευκή ζάχαρη; Προσθέστε σε ένα μπλέντερ 2 ώριμα αβοκάντο, 5 χουρμάδες, μισό φλιτζάνι σκόνη κακάο, λίγη βανίλια, 1 φλιτζάνι γάλα καρύδας και λίγο αλάτι. Χτυπήστε καλά και θα έχετε έτοιμη μια γλυκιά μους, την οποία μπορείτε να συνοδεύσετε με φρέσκα κόκκινα φρούτα ή να πασπαλίσετε με κανέλα.

Με πληροφορίες από mindbodygreen.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Ο εξωτικός καρπός που «αγαπά» τον θυρεοειδή, θωρακίζει την καρδιά και ενισχύει το νου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση