, , ,

Μαύρη σοκολάτα – ένα θαύμα για τον οργανισμό μας με πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες!

Πειρασμός όχι όμως απαγορευμένος, η μαύρη σοκολάτα είναι μια λιχουδιά που καταναλώνεται χωρίς ενοχές.

Πειρασμός όχι όμως απαγορευμένος, η μαύρη σοκολάτα είναι μια λιχουδιά που καταναλώνεται χωρίς ενοχές. Η υφή, η γεύση, το άρωμά της αλλά και οι ευεργετικές της ιδιότητες στην υγεία της χαρίζουν μια θέση στην καρδιά και στο… ψυγείο μας, αρκεί να έχουμε την αίσθηση του μέτρου.

Advertisment

Η μαύρη σοκολάτα χαρακτηρίζεται για την θρεπτική της αξία, τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, τα ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του οργανισμού και τη θετική επίδρασή της στην ψυχική διάθεση μέσα από τις πολυφαινόλες.

Σύμφωνα με την dr, Devon Peart, διαιτολόγο στην Cleverland Clinic, όσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο περιέχει μια σοκολάτα, τόσο περισσότερα φλαβονοειδή, μια ομάδα θρεπτικών συστατικών με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, περιέχει.

Οι αποκαλούμενες φλαβονόλες προστατεύουν την καρδιά και συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς σχετίζονται με την παραγωγή μονοξειδίου του άνθρακα, ενός συστατικού που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Ωφελεί επίσης, τις νοητικές δεξιότητες καθώς ο εγκέφαλος οξυγονώνεται καλύτερα.

Advertisment

Οι φλαβονόλες προστατεύουν επίσης και τη νεότητά μας, καθώς δρουν εναντίον των κυτταρικών βλαβών που προκαλεί η γήρανση, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη, περιορίζοντας τον κίνδυνο να παρουσιάσει κανείς διαβήτη.

Η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης πλούσια σε ορισμένα ιχνοστοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο φώσφορος και ο χαλκός.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την αιμοποίηση και την πρόληψη από την αναιμία, ενώ ο χαλκός διεγείρει την απορρόφησή του. Το μαγνήσιο συμβάλλει στην προστασία από τις μυϊκές κράμπες και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για το ανοσοποιητικό, ενώ ο φώσφορος συμβάλλει στην υγεία των οστών και των δοντιών.
Ακόμη, η μαύρη σοκολάτα θεωρείται μη γαλακτοκομικό προιόν, οπότε μπορεί από όσους δυσανεξία στο γάλα ενώ είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες απ΄ότι άλλα γλυκίσματα.
Επιπλέον οι πολυφαινόλες που περιέχει η μαύρη σοκολάτα βοηθούν στην καλύτερη ψυχική διάθεση.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, όσοι καταναλώνουν καθημερινά λίγη μαύρη σοκολάτα με 85% κακάο, διατηρούν καλύτερη γενική ψυχική διάθεση σε σύγκριση με όσους τρώνε σοκολάτα με λιγότερο κακάο. Το ίδιο φάνηκε να ισχύει και σε σύγκριση με όσους δεν τρώνε καθόλου σοκολάτα.

Η ιδανική ποσότητα

Η μαύρη σοκολάτα δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα. Αν και τα μειονεκτήματα δεν μπαίνουν στη ζυγαριά με τα πλεονεκτήματα της η μαύρη σοκολάτα λόγω της καφείνης που περιέχει ( η οποία είναι πολύ λιγότερη από ότι ένα φλυτζάνι καφέ) μπορεί να επιδεινώσει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ενώ σε κάποιος από ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει και νευρικότητα ή συπνία.
Έτσι και στην περίπτωσή της ισχύει το παν μέτρον άριστον, που μεταφράζεται από 30 έως 60 γραμμάρια την ημέρα που αντιστοιχούν σε τρία έως έξι τετραγωνάκια σοκολάτας.

 

 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου
ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση