, , ,

4 λόγοι που αξίζει να ξεκινήσουμε την κομποστοποίηση στο σπίτι

4 λόγοι που μας πείθουν να ξεκινήσουμε την κομποστοποίηση από το σπίτι μας.

4 λόγοι που αξίζει να ξεκινήσουμε την κομποστοποίηση στο σπίτι

Από την πρακτική του πλευρά, όσοι ήδη κομποστοποιούν, το κάνουν επειδή απολαμβάνουν να καλλιεργούν τα δικά τους φρούτα και λαχανικά, και αγαπούν την αίσθηση του να παρέχουν σε εκείνους και στις οικογένειές τους φρέσκα, υγιεινά προϊόντα. Αλλά από την ευρεία του πλευρά, η κομποστοποίηση και η κηπουρική σημαίνουν πολλά περισσότερα.

Οι περισσότεροι κάνουμε μια πολυάσχολη ζωή, και είναι σημαντικό να εμπνέουμε τους άλλους να μένουν σε επαφή με τη φύση, να επιβραδύνουν τους ρυθμούς τους και απλώς να απολαμβάνουν τα απλά πράγματα στη ζωή. Η κομποστοποίηση, η κηπουρική, ακόμα και η μελισσοκομία είναι τέτοια παραδείγματα έμπνευσης. Μάλιστα, οι δύο πρώτες δραστηριότητες ταιριάζουν τέλεια στον παράλληλο στόχο της ανακύκλωσης και βιωσιμότητας. Εν ολίγοις, μόνο να κερδίσουμε μπορούμε από την κομποστοποίηση.

Advertisment

4 λόγοι που μας πείθουν να ξεκινήσουμε την κομποστοποίηση από το σπίτι μας

Γνωρίζατε ότι το ένα τρίτο περίπου των απορριμμάτων μας μπορεί να κομποστοποιηθεί; Οι τροφές που αποσυντίθενται στις χωματερές είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπής μεθανίου από τον άνθρωπο. Είναι πολλές οι περιοχές που αναζητούν τρόπους να ξεφορτωθούν αυτού του είδους τα σκουπίδια από τις χωματερές τους.

Πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν ειδικούς κάδους, όπου οι πολίτες πετούν ξεχωριστά τα υπολείμματα των φαγητών τους ώστε στη συνέχει να συλλεχθούν και να μεταφερθούν σε ειδικές μεγάλες εγκαταστάσεις κομποστοποίησης. Η Ελλάδα σχεδιάζει σταδιακά να δοκιμάσει την ίδια πρακτική, αλλά αυτό θα πάρει χρόνια. Μέχρι τότε, μπορούμε να ξεκινήσουμε από το σπίτι μας. Γιατί;

Μειώνουμε εύκολα τα απορρίμματά μας

Όπως προαναφέρθηκε, τα υπολείμματα τροφίμων αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των απορριμμάτων μας. Ξεκινώντας την κομποστοποίηση, μειώνετε αισθητά τα σκουπίδια σας, επομένως και το περιβαλλοντικό αποτύπωμά σας. Και η διαδικασία είναι ευκολότερη απ’ όσο νομίζετε. Αν ήδη ξεχωρίζετε τα σκουπίδια από εκείνα της ανακύκλωσης, θα είναι εξαιρετικά εύκολο να προσθέσετε και έναν ακόμα κάδο αποκλειστικά για φαγητό.

Advertisment

Θρέφουμε το χώμα μας (δωρεάν λίπασμα)

Τα υπολείμματα φαγητού σας μπορούν να μεταμορφωθούν σε φανταστικό κομπόστ και λειτουργούν ως φυσικό λίπασμα, παρέχοντας στο χώμα σας την κατάλληλη υγρασία και τα θρεπτικά στοιχεία. Η διατήρηση της υγείας του χώματος είναι απαραίτητη αν θέλετε να καλλιεργήσετε κήπο με υγιεινά φρούτα, λαχανικά, λουλούδια και γρασίδι.

Είτε είστε δεινός κηπουρός, είτε σκέφτεστε να ξεκινήσετε σύντομα το ταξίδι της κηπουρικής, ένα από τα σημαντικότερα πράγματα για τα φυτά σας είναι η τροφή. Κάθε θάμνος, κάθε δέντρο και φυτό στον κήπο και στη βεράντα σας χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά του χώματος για να αναπτυχθεί και να δώσει καρπούς ή άνθη.

Με τον καιρό, η ποσότητα αυτών των συστατικών εκλείπει επειδή ακριβώς χρησιμοποιούνται από τα φυτά. Αυτά τα θρεπτικά στοιχεία χρειάζεται να ξαναπροσφερθούν στο χώμα με κάποιο τρόπο. Κάποιοι προμηθεύονται λίπασμα, ενώ άλλοι φτιάχνουν το δικό τους. Το τελευταίο γίνεται επιτυχώς με το κομπόστ, δηλαδή το αποτέλεσμα της διαδικασίας κομποστοποίησης.

Μειώνουμε το αποτύπωμα άνθρακα

Υπάρχουν δύο τρόποι κλειδιά με τους οποίους η κομποστοποίηση στο σπίτι βοηθά στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Πρώτον, οι αποσυντιθέμενες τροφές όπως είπαμε αποτελούν κύρια ανθρώπινη αιτία εκπομπής μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό, και η κομποστοποίησή του μειώνει κατά πολύ αυτές τις εκπομπές, αν γίνει συλλογικά.

Δεύτερον, κομποστοποίηση στο σπίτι σημαίνει ότι μπορούμε μακροπρόθεσμα να μειώσουμε την κίνηση των οχημάτων που χρειάζονται για να μεταφέρουν τα απορρίμματα είτε στη χωματερή είτε στα εργοστάσια επεξεργασίας.

Ξέρουμε με τι θρέφουμε το χώμα (και το σώμα μας)

Συνεχώς βομβαρδιζόμαστε από μηνύματα για το τι μπαίνει και τι δεν μπαίνει στις τροφές μας. Είναι πολλοί εκείνοι που επιλέγουν να ανακτήσουν τον έλεγχο του τι τρώνε οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, καλλιεργώντας τη δική τους τροφή. Τρέφοντας το χώμα με το δικό σας κομπόστ από τα δικά σας υπολείμματα φαγητού, μπορείτε να νιώθετε πιο σίγουροι για το τι χρησιμοποιεί το φυτό σας για να αναπτυχθεί. Επίσης, μπορείτε να είστε πιο βέβαιοι ότι δεν χρησιμοποιούν πολλές πρόσθετες και τοξικές ουσίες.

Αν και είναι αλήθεια ότι το αγορασμένο λίπασμα είναι πολύ πιο εύκολο στη χρήση του και αποδίδει ίσως ταχύτερα σε σύγκριση με την αναμονή που απαιτεί η κομποστοποίηση, αποτελεί μέρος των πολλών απολαύσεων που προσφέρονται σε έναν λάτρη της κηπουρικής  και σε έναν άνθρωπο που είναι βαθιά συνδεδεμένος με τη φύση. Η ικανοποίηση που μπορεί να πάρει κανείς από το να λαμβάνει υπόψη του τη μητέρα γη και τοι οικοσύστημα γύρω του ενώ παράλληλα τρέφεται επαρκώς και προσφέρει πίσω είναι πολύτιμη και σπάνια.

Πηγή: brightvibes.com/2072/en/five-reasons-why-everyone-should-start-home-composting

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σφουγγάρια 300 ετών λειτουργούν ως «χρονοκάψουλες» και μας δείχνουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη
Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καταλoνία λόγω της ξηρασίας
Μεξικό: Θαλάσσιες χελώνες στον δρόμο για την ελευθερία (βίντεο)
Ρόδος: Θα δημιουργηθούν 5 πάρκα για την προστασία των ελαφιών που ζουν στο νησί!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση