,

Οι 3 βασικές πηγές στρες μέσα σε μια σχέση και πώς να τις αντιμετωπίσουμε

Ο έρωτας είναι πραγματικά μια υπέροχη κατάσταση αλλά οι σχέσεις πολλές φορές καταλήγουν να είναι εξαιρετικά στρεσογόνες.

Οι 3 βασικές πηγές στρες μέσα σε μια σχέση και πώς να τις αντιμετωπίσουμε

Ο έρωτας είναι πραγματικά μια υπέροχη κατάσταση με αξέχαστα και μοναδικά συναισθήματα, αλλά οι σχέσεις που δημιουργούνται μέσα από αυτόν πολλές φορές καταλήγουν να είναι εξαιρετικά στρεσογόνες. Μία πρόσφατη έρευνα με πάνω από 1.000 ερωτηθέντες που έγινε διαδικτυακά εντόπισε τις πιο συνηθισμένες αιτίες στρες μέσα σε μια σχέση.

Οι 3 βασικές πηγές στρες μέσα σε μια σχέση και πώς να τις αντιμετωπίσουμε

1. Αβεβαιότητα για το μέλλον

Αυτή ήταν η νο.1 αιτία στρες τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Κι αυτό είναι απολύτως κατανοητό: μπορεί να εξαιρετικά ανησυχητικό να νιώθουμε βαθιά συνδεδεμένοι με κάποιον αλλά να μη γνωρίζουμε αν η σύνδεση θα κρατήσει.

Advertisment

Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό

– Επικοινωνήστε το: Χρειάζεται ειλικρίνεια εδώ, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να μάθουμε τι σκέφτεται κι η άλλη πλευρά για το μέλλον.

– Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας συχνά: Ορισμένες φορές, αυτό το στρες περνά και προς την άλλη πλευρά, προκαλώντας εκνευρισμό και ένταση. Γι’ αυτό, χρειάζεται να εκφράζετε αυτό που νιώθετε και να μην το αφήνετε να εισχωρεί στη σχέση σας με ύπουλους τρόπους.

Advertisment

2. Διαφωνίες και τσακωμοί

Ο επόμενος μεγαλύτερος στρεσογόνος παράγοντας ήταν η σύγκρουση. Το 22% των ερωτηθέντων είπε πως οι διαφωνίες τους δημιουργούσαν μεγάλο στρες.

Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό

– Αποφύγετε να κρύβετε το πρόβλημα κάτω από το χαλί: Γιατί αυτή η πρακτική θα επιβαρύνει τόσο πολύ τη σχέση σας που στο τέλος οι διαφωνίες θα φαντάζουν πραγματικά ανεπίλυτες.

– Η σύγκρουση δεν είναι απαραιτήτως κάτι κακό: Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια δυσκολία, μία σύγκρουση που επιλύεται φέρνει τελικά το ζευγάρι πιο κοντά. Μας κάνει να μην παίρνουμε τα πράγματα δεδομένα και να γνωρίζουμε βαθύτερα την άλλη πλευρά.

3. Έλλειψη προσπάθειας από το άλλο πρόσωπο

Τέλος, το 19% των ερωτηθέντων ένιωθε αγχωμένο για την έλλειψη προσπάθειας από την άλλη πλευρά. Και είναι μια δύσκολη περίπτωση, γιατί συνήθως νιώθουμε πως ο/η σύντροφός μας δεν επενδύει σοβαρά χρόνο και συναισθήματα σε αυτό που έχουμε αποφασίσει να χτίσουμε εξαρχής μαζί.

Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό

Γι’ άλλη μια φορά, η ειλικρίνεια είναι η κύρια λύση. Εκφράστε ότι δεν νιώθετε πως σας εκτιμά και πως σας υπολογίζει και παρατηρήστε πώς θα απαντήσει. Αν νοιάζεται, θα προχωρήσει σε κάποια αλλαγή για να σας δείξει πόσο ενδιαφέρεται. Αν όχι, τότε θα γνωρίζετε πού βρίσκεστε και πώς να προχωρήσετε αναλόγως.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εσείς «κρατάτε σκορ»; Η καθημερινή συμπεριφορά που υπονομεύει τις σχέσεις μας
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
"Διαζύγιο Ύπνου": Τι είναι και πώς μπορεί να βοηθήσει τη σχέση σας
Ψυχολόγος αποκαλύπτει 3 φράσεις που χρησιμοποιούν οι τοξικοί σύντροφοι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση