, , , ,

7 τρόποι να προσθέσουμε στη διατροφή μας περισσότερα στοιχεία της Μεσογειακής διατροφής

Όλο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα συσσωρεύονται που δίνουν προβάδισμα στην Μεσογειακή διατροφή...

7 τρόποι να προσθέσουμε στη διατροφή μας περισσότερα στοιχεία της Μεσογειακής διατροφής

Με τα χρόνια, όλο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα συσσωρεύονται που δίνουν προβάδισμα στην Μεσογειακή διατροφή ως προς την βελτίωση και την προστασία της υγείας της καρδιάς, της εγκεφαλικής λειτουργίας, της ψυχικής υγείας, ακόμα και της μακροζωίας. Και πλέον τα υλικά και οι τροφές εντοπίζονται σε όλο τον κόσμο και έτσι είναι από όλους προσβάσιμα. Εμείς φυσικά είμαστε πιο τυχεροί καθώς ζούμε σε Μεσογειακή χώρα και διαθέτουμε την ποικιλία επιλογής.

Πώς να προσθέσουμε Μεσογειακά στοιχεία στη διατροφή μας

Εστιάστε σε φυτικές τροφές

Στα βασικά πιάτα του Δυτικού πολιτισμού, το κρέας είναι το κεντρικό υλικό, το οποίο ακολουθείται από το άμυλο (πατάτες κυρίως). Όμως τα κεντρικά υλικά μιας Μεσογειακής διατροφής είναι τα φρέσκα φυτικά προϊόντα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια. Αν το πιάτο δε διαθέτει κάποια από αυτά, δεν λέγεται μεσογειακό. Προσθέστε ένα από τα παραπάνω υλικά σε κάθε σας γεύμα.

Advertisment

Επιλέξτε καλύτερους υδατάνθρακες

Ήρθε η στιγμή να προσπεράσετε στο σούπερ μάρκετ τους διαδρόμους με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (τα πατατάκια, τα κράκερ, τον έτοιμο πουρέ κλπ.) που στερούνται φυτικών ινών και είναι γεμάτα ζάχαρη και trans λιπαρά. Αντιθέτως, το Μεσογειακό πρόγραμμα διατροφής σας προσκαλεί να απολαύσετε υψηλής ποιότητας ή σύνθετους υδατάνθρακες. Επιλέξτε δημητριακά όπως βρώμη και κουσκους. Το φρέσκο ψωμί και τα φρέσκα ζυμαρικά είναι επίσης πρωταρχική πηγή υδατανθράκων στην Ιταλία.

Κάντε το ελαιόλαδο φίλο σας

Το βούτυρο και τα φυτικά λιπαρά δεν έχουν χώρο στη διατροφή της Μεσογείου. Προσθέστε στα πιάτα σας μέτριες ποσότητες παρθένου ελαιόλαδου. Μπορείτε να προσθέσετε ελαιόλαδο ακόμα και στα σάντουιτς αντικαθιστώντας σάλτσες όπως μαγιονέζα.

Μη φοβάστε τα λιπαρά

Τα λιπαρά δεν σας παχαίνουν απαραιτήτως, εκτός κι αν επιλέγετε trans και κορεσμένα λιπαρά ή δεν ελέγχετε την ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης. Ενσωματώστε στη διατροφή σας υγιεινά λιπαρά, όπως αυγά, ξηρούς καρπούς, λιπαρά ψάρια και αβοκάντο.

Advertisment

Τιθασεύστε την επιθυμία σας για ζάχαρη

Η παραδοσιακή διατροφή των Ελλήνων και των Ισπανών σπάνια περιλαμβάνει γλυκά, κέικ, αναψυκτικά και άλλα επεξεργασμένα προϊόντα με ζάχαρη. Για την ακρίβεια, η Μεσογειακή διατροφή περιέχει ελάχιστες ποσότητες ζάχαρης, γι’ αυτό και θεωρείται τόσο ευεργετική για την υγεία μας. Μάλιστα πολλές φορές χρησιμοποιούν μέλι όταν αναζητούν κάτι γλυκό στο πιάτο τους.

Στραφείτε στα θαλασσινά

Η παραδοσιακή Μεσογειακή κουζίνα περιέχει ψάρια και θαλασσινά τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, ενώ πλέον οι περισσότεροι καταναλώνουμε 1 φορά την εβδομάδα ή και καμία. Ένας καλός κανόνας είναι να αντικαταστήσετε δύο πιάτα με κρέας την εβδομάδα με θαλασσινά.

Συνοδέψτε τη διατροφή με έναν Μεσογειακό τρόπο ζωής

Η υγιεινή διατροφή είναι ένας βασικός λόγος της ποιοτικής ζωής των Μεσογειακών λαών. Αλλά συνοδεύεται και από έναν ανάλογο τρόπο ζωής. Συχνή άσκηση, κοινωνικοποίηση και επαφή με τη φύση είναι ορισμένα από τα κυρίαρχα στοιχεία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Ο εξωτικός καρπός που «αγαπά» τον θυρεοειδή, θωρακίζει την καρδιά και ενισχύει το νου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση