, , , , , , ,

10 τρόποι να διατηρήσουμε το ήπαρ υγιές μέσω της διατροφής

Η υγεία μας εξαρτάται από πολλού παράγοντες, όμως ένας από τους κρισιμότερους είναι η διατροφή μας. Η ποιότητα και η ποσότητα των τροφίμων που

10 τρόποι να διατηρήσουμε το ήπαρ υγιές μέσω της διατροφής

Η υγεία μας εξαρτάται από πολλού παράγοντες, όμως ένας από τους κρισιμότερους είναι η διατροφή μας. Η ποιότητα και η ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε επηρεάζει μακροπρόθεσμα την λειτουργία ζωτικών οργάνων, αλλά και ολόκληρου του οργανισμού. Το ήπαρ είναι άκρως σημαντικό για την υγεία, ακόμα και για τη ζωή μας. Πώς μπορούμε να το διατηρήσουμε υγιές μέσω της διατροφής;

10 τρόποι να διατηρήσουμε το ήπαρ υγιές μέσω της διατροφής

Μπρόκολο

Προσθέστε πολλά λαχανικά στη διατροφή σας εάν θέλετε να διατηρήσετε το ήπαρ σας υγιές. Το μπρόκολο είναι από τις καλύτερες επιλογές. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η τραγανή αυτή τροφή μπορεί να σας προστατεύσει από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Advertisment

Βρώμη

Οι τροφές με πολλές φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν το συκώτι σας να λειτουργεί καλύτερα. Το βρώμη είναι μια εύκολη επιλογή και μια αρκετά πολυχρηστική τροφή. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κάποια επιπλέον κιλά, όπως και το περιττό λίπος στην κοιλιά, που είναι ένας καλός τρόπος για να αποφύγετε τις ηπατικές παθήσεις.

Καφές

Εάν δεν μπορείτε να βγάλετε την ημέρα χωρίς αυτόν, θα χαρείτε ακούγοντας ότι έχει ορισμένα οφέλη για το ήπαρ σας. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών την ημέρα μπορεί να προστατεύσει το συκώτι σας από βλάβες που προκαλούνται από υπερβολικό αλκοόλ ή ανθυγιεινή διατροφή. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει ακόμα τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Μειώστε τη ζάχαρη

Τα πολλά γλυκά μπορούν να επηρεάσουν το ήπαρ. Αυτό συμβαίνει επειδή μέρος της δουλειάς του είναι να μετατρέπει τη ζάχαρη σε λίπος. Εάν το παρακάνετε, το ήπαρ παράγει πολύ λίπος, το οποίο καταλήγει εκεί που δεν πρέπει να βρίσκεται. Μακροπρόθεσμα, θα μπορούσατε να εμφανίσετε λιπώδη ηπατική νόσο. Μετατρέψτε λοιπόν τα γλυκά σε μια περιστασιακή απόλαυση.

Advertisment

Πράσινο τσάι

Είναι πλούσιο σε έναν τύπο αντιοξειδωτικού που ονομάζεται κατεχίνες. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να προστατεύσει από ορισμένες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος. Θα πάρετε περισσότερες κατεχίνες εάν παρασκευάζετε το τσάι μόνοι σας και το πιείτε ζεστό. Το παγωμένο τσάι και τα έτοιμα για κατανάλωση πράσινα τσάγια έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Νερό

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το ήπαρ σας είναι να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Αποκτήστε τη συνήθεια να πίνετε περισσότερο νερό αντί για γλυκά ποτά όπως αναψυκτικά ή ροφήματα για αθλητές. Θα εκπλαγείτε από το πόσες θερμίδες θα εξοικονομείτε κάθε μέρα.

Αμύγδαλα

Οι ξηροί καρποί – και ειδικά τα αμύγδαλα – είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε, ένα θρεπτικό συστατικό που οι έρευνες αναφέρουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ορισμένες παθήσεις του ήπατος. Τα αμύγδαλα είναι καλά και για την καρδιά σας, οπότε γεμίστε μια χούφτα την επόμενη φορά που θα ψάχνετε για σνακ. Ή δοκιμάστε τα σε σαλάτες, όπου προσθέτουν γεύση.

Μειώστε την κατανάλωση αλατιού

Το σώμα σας χρειάζεται ένα ποσοστό αλατιού την ημέρα – όμως όχι τόσο όσο μάλλον καταναλώνετε. Πρότερες έρευνες δείχνουν ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να οδηγήσει σε ίνωση, η οποία είναι το πρώτο στάδιο των ουλών του ήπατος. Υπάρχουν μερικά εύκολα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως μπέικον ή αλλαντικά. Επιλέξτε φρέσκα αντί για κονσερβοποιημένα λαχανικά. Και μειώστε την προσθήκη αλατιού στο μαγειρευτό φαγητό σας.

Σπανάκι

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά έχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται γλουταθειόνη, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη σωστή λειτουργία του ήπατός σας. Και το σπανάκι αποτελεί την ευκολότερη επιλογή. Είναι μια εξαιρετική βάση για σαλάτα, και είναι επίσης νόστιμο σοταρισμένο με σκόρδο και ελαιόλαδο.

Μόνο μικρές ποσότητες αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να καταστρέψει το ήπαρ σας. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει και σε κίρρωση. Ακόμα και η περιστασιακή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ – τέσσερα ποτά για γυναίκες και πέντε για άνδρες – μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής. Προσπαθήστε να περιορίσετε τον εαυτό σας σε ένα ποτό την ημέρα εάν είστε γυναίκα ή δύο την ημέρα εάν είστε άντρας.

Πηγή:

www.webmd.com/hepatitis/ss/slideshow-best-and-worst-foods-for-your-liver

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση