, , , , ,

Πως η άσκηση βελτιώνει την κατάθλιψη των εφήβων, αλλά και προφυλάσσει από μελλοντικούς κινδύνους

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Μια ώρα γυμναστικής, τρεις φορές την εβδομάδα φαίνεται να είναι ο ιδανικός χρόνος άσκησης, ώστε να βελτιωθούν αρκετά τα καταθλιπτικά συμπτώματα των εφήβων, δείχνουν τα ευρήματα των μελετών.

Τα προγράμματα άσκησης έδειξαν σε παιδιά και εφήβους μείωση συμπτωμάτων κατάθλιψης, από τα δεδομένα 21 μελετών σε περισσότερα από 2.400 παιδιά.

Advertisment

«Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε αρκετές μελέτες ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα για να απαντήσουμε στην ερώτηση: “Είναι η σωματική δραστηριότητα ωφέλιμη για παιδιά με συμπτώματα κατάθλιψης;“» είπε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Walter Thompson, καθηγητής φυσιολογίας της άσκησης στο Georgia State University στην Ατλάντα. «Η απάντηση είναι συντριπτικά ναι».

Τα παραπάνω όμως, πρέπει να συνοδεύονται και από μια συγκεκριμένη διάρκεια, ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη βελτίωση βελτιώνοντας την διάθεση. Ο χρόνος αυτός με βάση την μελέτη είναι 12 εβδομάδες.

Αυτά τα αποτελέσματα της έρευνας, ίσως προσφέρουν μια λύση στα πολλά θέματα υγείας σε επίπεδο ψυχής που παρουσιάστηκε στην εφήβους των ΗΠΑ μετά την περίοδο απομόνωσης της πανδημίας, κάτι που άλλαξε συνολικά τον τρόπο ζωής τους. Το 2021 μόνο, το 25% των νέων ανέφερε ότι, επισκέφθηκε κάποιον ειδικό της ψυχικής υγείας σύμφωνα με έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Advertisment

Η κατάθλιψη είναι η δεύτερη πιο συχνή ψυχική διαταραχή στα παιδιά και τους εφήβους και αποτελεί ισχυρό προγνωστικό παράγοντα μελλοντικών ψυχικών διαταραχών και αυτοκτονιών, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνοντας ότι, είναι πολύ πιθανό το 67% αυτών να παρουσιάσουν στο μέλλον πολύ σοβαρά προβλήματα ψυχικών διαταραχών που να αγγίζουν ακόμα και την πιθανότητα αυτοκτονίας, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Περίπου στην ηλικία των 12, όταν ένα παιδί ξεκινά τη φοίτησή του στο γυμνάσιο, μειώνονται οι απαιτήσεις φυσικής αγωγής», είπε ο Thompson. «Τότε βλέπουμε μια αύξηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, που μεταφράζεται σε κλινική διάγνωση κατάθλιψης, η οποία στη συνέχεια ακολουθεί τα παιδιά στο γυμνάσιο και στην ενήλικη ζωή τους».

Η ανάλυση αποκάλυψε επίσης ότι τα μεγαλύτερα οφέλη αποκόμισαν παιδιά που είχαν ήδη διαγνωστεί με κατάθλιψη ή άλλη ψυχική ασθένεια.

«Δεν ήταν έκπληξη», είπε ο Δρ. Anish Dube, πρόεδρος του Συμβουλίου της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας για τα παιδιά, τους εφήβους και τις οικογένειές τους.

«Ένα από τα πιο εμφανή συμπτώματα της κατάθλιψης, μπορεί να είναι η σωματική αδράνεια ή η έλλειψη επιθυμίας να θέλει κάποιος να κάνει οτιδήποτε», είπε ο Dube.

«Έτσι, κατά μία έννοια η ίδια η σωματική δραστηριότητα είναι παρόμοια με μια παρέμβαση που θα ονομάζαμε συμπεριφορική ενεργοποίηση», στην οποία οι ασθενείς συμμετέχουν σε σημαντικές δραστηριότητες για να ανατρέψουν αυτόν τον καταθλιπτικό λήθαργο.

Πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, τονίζουν οι ειδικοί.

Η άσκηση απελευθερώνει ορμόνες που ονομάζονται ενδορφίνες, οι οποίες προάγουν το αίσθημα ευεξίας και βελτιώνουν τη συνολική διάθεση“, είπε ο Thompson.

Η εξάσκηση μπορεί να βελτιώσει, πέρα από την διάθεση και μια σειρά άλλων καταστάσεων, που συνυπάρχουν της κατάθλιψης, όπως τον ύπνο, αλλά και γενικότερα μια καλύτερη σωματική ευεξία, αλλά σε επίπεδο βελτίωσης των δεξιοτήτων αφού προάγει την καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία μέσω της αύξησης της λευκής ουσίας που εμπεριέχεται στα συστατικά του εγκεφάλου, κάτι που βελτιώνει την προσοχή αλλά και την συγκέντρωση.

Η κοινωνικοποίηση που συντελείται μέσα από την άσκηση και τον συλλογικό αθλητισμό, βοηθά τα παιδιά να μένουν μακριά από αρνητικές σκέψεις,αλλά και επιθετικές συμπεριφορές γενικότερα. «Όταν ασκούμαστε, τείνουμε να μην σκεφτόμαστε τίποτα άλλο εκτός από την άσκηση, επειδή επιβαρύνει σωματικά το σώμα μας, και αυτό είναι καλό», λένε οι ειδικοί.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση