, ,

7 σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να πάσχετε από διατροφική διαταραχή και να μην το γνωρίζετε

Οι διατροφικές διαταραχές είναι ύπουλες καταστάσεις. Εμφανίζονται αργά, χωρίς να το αντιλαμβάνεστε

7 σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να πάσχετε από διατροφική διαταραχή και να μην το γνωρίζετε

Η Εθνική Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τις Διατροφικές Διαταραχές πραγματοποιείται στα τέλη Φεβρουαρίου κάθε έτους. Η κατάλληλη επίγνωση των διατροφικών διαταραχών είναι τόσο σημαντική, εν μέρει λόγω της ευρέως γνωστών διατροφικών συνηθειών και της λιποφοβίας.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι ύπουλες καταστάσεις. Εμφανίζονται αργά, χωρίς να το αντιλαμβάνεστε, μέχρι που ξαφνικά η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου. Ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι η έλλειψη επίγνωσης της σοβαρότητας της διαταραχής, που σημαίνει ότι τη στιγμή που χρειάζεστε βοήθεια, μπορεί να βρίσκεστε ήδη στο βάθος ενός σκοτεινού λάκκου.

Advertisment

Τα επτά σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχετε μια διατροφική διαταραχή, αλλά δεν το γνωρίζετε.

1. Δοκιμάζεται συνεχώς διάφορες δίαιτες.

Κετογονική, Atkins, χωρίς γλουτένη, Paleo δίαιτες. Δοκιμάζετε συνεχώς τις νέες και πιο πρόσφατες τάσεις στη διατροφή, ελπίζοντας ότι θα σας δημιουργήσει κάποια ισορροπία ανάμεσα στο σώμα και το φαγητό σας. Μπορεί ακόμη και να κάνετε κύκλους μεταξύ δίαιτας και υπερφαγίας όλων των «απαγορευμένων» τροφών. Ή λέτε στον εαυτό σας ότι η δίαιτά σας είναι ένας «τρόπος ζωής».

2. Τρως μόνο υγιεινά και βιολογικά προϊόντα

Δεν κάνετε μόνο “δίαιτα”, αλλά ταυτόχρονα υγιεινή διατροφή, βιολογικά ή υγιεινά (όπως χωρίς επεξεργασμένα σάκχαρα, χωρίς ψωμί, βιολογικά τρόφιμα μόνο, μη θερμιδικά ποτά). Η υγιεινή διατροφή δεν επιτρέπει καμία απόκλιση, ακόμα κι αν είστε έξω με φίλους ή λαχταράτε ένα μη υγιεινό φαγητό που σας αρέσει πολύ.

3. Γυμνάζεσαι συνεχώς ό,τι κι αν γίνει

Η κίνηση είναι εξαιρετική για τη διάθεση, την καρδιαγγειακή υγεία και τη γενική ευεξία. Αλλά το πάτε στα άκρα. Νιώθετε μια καταναγκαστική ανάγκη να ασκηθείτε. Νιώθετε σαν να πρέπει να «κερδίζετε» ημέρες ξεκούρασης. Εξαιτίας αυτού, ασκείστε ακόμα και όταν οι περιστάσεις απαιτούν ξεκούραση, όπως όταν είστε άρρωστοι ή τραυματισμένοι. Λέτε στον εαυτό σας ότι είναι για την υγεία σας, αλλά νιώθετε ότι η άσκηση είναι περισσότερο «πρέπει» και λιγότερο επιθυμία.

Advertisment

4. Κρίνεις συνεχώς την εμφάνιση των άλλων

Ενώ δεν είναι στοιχείο του χαρακτήρα σας , συχνά το μυαλό σας παρασύρεται προς την εμφάνιση των άλλων. Συνεχώς βρίσκεις τον εαυτό σου να χρησιμοποιεί ετικέτες όπως «κοκαλιάρης», «ταιριασμένος» ή «χοντρός». Παίζετε το παιχνίδι σύγκρισης, βλέποντας στους άλλους πώς θα θέλατε να μοιάζει το σώμα σας ή εστιάζετε σε ορισμένα χαρακτηριστικά που δεν σας αρέσουν.

5. Το φαγητό επηρεάζει πολύ τη διάθεσή σας

Τις μέρες που χαρακτηρίζετε ως «διατροφικά σωστές», αισθάνεστε στην κορυφή του κόσμου. Εναλλακτικά, εάν αισθάνεστε ότι φάγατε «πολύ» ή «κακές» τροφές, η διάθεσή σας πέφτει κατακόρυφα. Αισθάνεστε απογοητευμένοι, ένοχοι και ντροπή.

6. Τρώτε λιγότερο για να αντισταθμίσετε τις «αμαρτίες».

Λειτουργείτε με αντισταθμιστική συμπεριφορά, που σημαίνει ότι προσπαθείτε να «διορθώσετε» ή να «αναπληρώσετε» τις «κακές» διατροφικές συμπεριφορές με το να είστε υπερβολικά περιοριστικοί, να ασκείστε περισσότερο, να κάνετε εμετό ή χρησιμοποιώντας χάπια αδυνατίσματος, καθαρτικά ή διουρητικά. Μπορεί ακόμη και να εισέλθετε σε κατάσταση που ονομάζεται μέθη, κατά την οποία τρώτε λιγότερο τις ημέρες που σκοπεύετε να καταναλώσετε αλκοόλ.

7. Έχετε συνδυάσει την αξία σας με την εικόνα του σώματος

Με τον καιρό, έχετε διαπιστώσει ότι η αυτοεκτίμησή σας εξαρτάται πλήρως από το βάρος και το σουλούπι σας. Αγνοείτε άλλες πτυχές της προσωπικότητάς σας. Έχετε εγκαταλείψει πράγματα που αγαπούσατε, όπως χόμπι ή φίλους.

Εάν εμφανίζετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, ήρθε η ώρα να πληροφορηθείτε σωστά ή να μιλήσετε με έναν επαγγελματία. Όλες οι διατροφικές διαταραχές είναι απειλητικές για τη ζωή και τα συμπτώματα πρέπει να αντιμετωπίζονται γρήγορα και αποτελεσματικά. Ακόμα κι αν αισθάνεστε ότι τα πράγματα «δεν είναι τόσο άσχημα», αυτό μπορεί να είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της διατροφικής διαταραχής που υποβόσκει. Μην αφήνετε την απαστράπτουσα εικόνα ενός συγκεκριμένου βάρους ή καλλίγραμμου κορμιού να θέσει σε κίνδυνο την υγεία, τη ζωή και την ευημερία σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση