,

Μπορούν οι σχέσεις σας να αλλάξουν την προσωπικότητά σας;

Οι αλλαγές στις σχέσεις συνδέονται με αλλαγές στην προσωπικότητα και την ικανοποίηση.

Μπορούν οι σχέσεις σας να αλλάξουν την προσωπικότητά σας;

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα από τους Bühler et al. (2023) στο European Journal of Personality δείχνει ότι οι αλλαγές στις σχέσεις, όπως ο σχηματισμός μιας νέας σχέσης, ο γάμος και το διαζύγιο, συνδέονται με αλλαγές στην προσωπικότητα και την ικανοποίηση από τη ζωή.

Οι συγγραφείς ορίζουν την προσωπικότητα ως “ευρεία μοτίβα σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών”. Αν και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας θεωρούνται πολύ σταθερά, μπορούν να αλλάξουν, ιδίως καθώς τα άτομα ωριμάζουν ή καθώς βιώνουν διάφορα γεγονότα της ζωής τους. Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς, η προσωπικότητα ορισμένων ατόμων μπορεί να είναι πιο επιρρεπής σε αλλαγές από άλλες.

Advertisment

Χαρακτηριστικά προσωπικότητας και γεγονότα ζωής

Η παρούσα έρευνα επικεντρώνεται στα Big Five χαρακτηριστικά προσωπικότητας (άνοιγμα σε νέες εμπειρίες, συναισθηματική σταθερότητα, εσωστρέφεια/εξωστρέφεια, ευσυνειδησία και ευχάριστη συμπεριφορά), τα οποία θεωρούνται “βασικά” χαρακτηριστικά προσωπικότητας, καθώς και στην αυτοεκτίμηση και την ικανοποίηση από τη ζωή, τα οποία θεωρούνται “επιφανειακά χαρακτηριστικά” και συνεπώς είναι πιο επιρρεπή σε αλλαγές.

Η έρευνα εστιάζει επίσης σε έξι σημαντικά γεγονότα ζωής που σχετίζονται με τις σχέσεις “είσοδος σε μια νέα σχέση, γάμος, γέννηση παιδιού, χωρισμός, διαζύγιο [και] χηρεία”. Στην ανάλυσή τους, οι ερευνητές διακρίνουν μεταξύ γεγονότων ζωής που βασίζονται σε “κέρδη”, όπως η είσοδος σε μια νέα σχέση ή η απόκτηση παιδιού, και γεγονότων ζωής που βασίζονται σε “απώλειες”, όπως το διαζύγιο ή η χηρεία.

Μεθοδολογία

Ο Bühler και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση 44 διαφορετικών μελετών που περιλάμβαναν περισσότερους από 120.000 συμμετέχοντες για να διερευνήσουν τις αντίστοιχες αλλαγές στην προσωπικότητα που σχετίζονται με αυτά τα γεγονότα ζωής. Οι συγγραφείς εξέτασαν επίσης την ηλικία, το φύλο, την κουλτούρα και το εθνικό υπόβαθρο ως πιθανούς ρυθμιστές αυτών των επιδράσεων. Επιπλέον, οι συγγραφείς έλαβαν υπόψη τους την πιθανότητα ότι ορισμένες αλλαγές στην προσωπικότητα μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά από ένα γεγονός, αλλά ότι ορισμένες αλλαγές μπορεί να αργήσουν περισσότερο να εμφανιστούν.

Advertisment

Οι περισσότερες από τις μελέτες που συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη μετα-ανάλυση αφορούσαν εθνικά αντιπροσωπευτικά ή κοινοτικά δείγματα. Τα περισσότερα δείγματα προέρχονταν από δυτικές χώρες (συμπεριλαμβανομένων αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ). Μόνο λίγες μελέτες περιλάμβαναν συμμετέχοντες από ασιατικές χώρες και καμία μελέτη δεν περιλάμβανε συμμετέχοντες από τη Νότια Αμερική ή την Αφρική. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες σε αυτές τις μελέτες προσδιορίστηκαν ως λευκοί/ευρωπαίοι. Περίπου το 60% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.

Αποτελέσματα

Από τα γεγονότα της ζωής σε σχέση που μελετήθηκαν, η είσοδος σε μια νέα σχέση συνδέθηκε με τη μεγαλύτερη αντίστοιχη αλλαγή, την αύξηση της ικανοποίησης από τη ζωή. Η είσοδος σε μια νέα σχέση συσχετίστηκε επίσης με αύξηση της ευσυνειδησίας. Αν και οι άλλες επιδράσεις ήταν μικρότερες, ο γάμος συνδέθηκε με αύξηση της ικανοποίησης από τη ζωή και μείωση του ανοίγματος σε νέες εμπειρίες. Η γέννηση ενός παιδιού συνδέθηκε με μείωση της εξωστρέφειας. Είναι ενδιαφέρον ότι ο χωρισμός συσχετίστηκε με αυξημένη ικανοποίηση από τη ζωή, ενώ το διαζύγιο συσχετίστηκε με μειωμένη ικανοποίηση από τη ζωή. Το διαζύγιο συσχετίστηκε επίσης με αυξημένη ευσυνειδησία. Καμία αλλαγή προσωπικότητας δεν συσχετίστηκε αξιόπιστα με το να γίνει κανείς χήρος.

Συμπεράσματα, επιπτώσεις και περιορισμοί

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, αν και οι επιδράσεις έτειναν να είναι μικρές, “τα μείζονα γεγονότα της ζωής συνδέονται πράγματι με αλλαγές στην προσωπικότητα”. Οι συγγραφείς εικάζουν ότι επειδή αυτές οι αλλαγές στη ζωή συμβαίνουν μακροπρόθεσμα, μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες αλλαγές και στην προσωπικότητα. Επιπλέον, οι συγγραφείς πιστεύουν ότι η βίωση πολλών από αυτά τα γεγονότα ζωής θα μπορούσε να προκαλέσει τη συσσώρευση αλλαγών στην προσωπικότητα με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, ο γάμος μπορεί να ακολουθηθεί γρήγορα από τη γονεϊκότητα και οι αντίστοιχες αλλαγές στην προσωπικότητα αυτών των δύο γεγονότων μπορεί να έχουν ισχυρότερες επιπτώσεις από ό,τι το κάθε γεγονός όταν εξετάζεται μόνο του.

Οι συγγραφείς σημείωσαν επίσης ότι τα γεγονότα σχέσεων που βασίζονται στο κέρδος συνδέονταν πιο έντονα με αλλαγές στην προσωπικότητα από ό,τι τα γεγονότα που βασίζονται στην απώλεια. Ωστόσο, οι συγγραφείς πιστεύουν ότι τα γεγονότα που βασίζονται στο κέρδος μπορεί να έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις μόνο βραχυπρόθεσμα και ότι τα γεγονότα που βασίζονται στην απώλεια μπορεί να έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις καθώς εκτυλίσσονται μακροπρόθεσμα.

Οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο στα γεγονότα της ζωής και ότι οι μελέτες αυτές βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στην αυτοαναφορά των συμμετεχόντων. Οι Bühler κ.ά. συνιστούν επίσης να συμπεριληφθούν σε μελλοντικές έρευνες πιο διαφορετικά δείγματα.

Αναφορές

Bühler, J. L., Orth, U., Bleidorn, W., Weber, E., Kretzschmar, A., Scheling, L., & Hopwood, C. J. (2023). Life events and personality change: A systematic review and meta-analysis. European Journal of Personality, 08902070231190219.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Βελτιώνοντας την επικοινωνία γονέα-εφήβου: Συμβουλές για μια αρμονική σχέση
Αποξένωση στα αδέλφια: Ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους και απαντά σε 8 καίρια ερωτήματα
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση