,

Καλά νέα για εκατομμύρια γυναίκες: Ο καρκίνος του μαστού είναι πλέον διαχειρίσιμος

Ακόμη και ο πιο επιθετικός καρκίνος του μαστού μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Νέες θεραπείες καταπολεμούν αποτελεσματικά ακόμα και τον πιο επιθετικό καρκίνο του μαστού

Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, και είναι δυνατή ακόμη και σε περιπτώσεις όπου ο καρκίνος έχει επεκταθεί στους λεμφαδένες. Σε περιπτώσεις όπου ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, οι νέες θεραπείες επιτρέπουν τη διαχείρισή του ως χρόνιας κατάστασης, με συνεχή θεραπεία και παρακολούθηση.

Οι ειδικοί εργάζονται σταθερά για την ανακάλυψη της πιο αποτελεσματικής και ελάχιστα επεμβατικής θεραπείας για κάθε ασθενή, με στόχο την ελαχιστοποίηση των παρενεργειών. Η πρόοδος αυτή είναι αποτέλεσμα των καινοτόμων θεραπειών, που στοχεύουν στην απευθείας εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων, μειώνοντας τις επιπτώσεις στους υγιείς ιστούς και αποφεύγοντας τις δυσάρεστες ενέργειες της χημειοθεραπείας.

Advertisment

Οι τεχνικές αυτές έχουν επίσης επιτρέψει την ελάχιστη χειρουργική παρέμβαση, διατηρώντας συχνά τον μαστό. Όσον αφορά την προσβολή των λεμφαδένων, σύγχρονες τεχνικές επιτρέπουν την αφαίρεση ενός ή δύο λεμφαδένων αντί για όλους, μειώνοντας τον κίνδυνο της δημιουργίας λεμφοιδήματος και άλλων δυσάρεστων παρενεργειών.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στις γυναίκες, με 1 στις 8 να διαγιγνώσκεται με την ασθένεια, δηλαδή περίπου το 12% του γυναικείου πληθυσμού. Το κίνδυνο εμφάνισης αυξάνεται με την ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού ή γενετικών συνδρόμων, όπως παθογόνες μεταλλάξεις σε γονίδια (π.χ., BRCA1), που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά και προδιαθέτουν για διάφορους τύπους καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού.

Επιπλέον, υπάρχουν τόσο μεταβλητοί όσο και αμετάβλητοι παράγοντες κινδύνου. Μεταβλητοί παράγοντες περιλαμβάνουν τη λήψη οιστρογόνων, παχυσαρκία, και έλλειψη άσκησης, ενώ αμετάβλητοι παράγοντες περιλαμβάνουν την ηλικία έναρξης της εμμήνου ρύσεως, την τεκνοποίηση ή μη, την ηλικία εμμηνόπαυσης, και κληρονομικά χαρακτηριστικά.

Advertisment

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, η κατανάλωση ποτών, και ακόμα και ο αέρας που αναπνέουμε, επίσης επηρεάζουν τον κίνδυνο. Το ρίσκο για καρκίνο του μαστού στο δυτικό κόσμο είναι 7 φορές μεγαλύτερο από αυτό στις ασιατικές χώρες, με τους μετανάστες να προσαρμόζονται στον τοπικό κίνδυνο μετά από δύο γενιές.

Όσον αφορά τους τύπους καρκίνου του μαστού, υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες: ο ορμονοεξαρτώμενος, ο HER2 θετικός, και ο τριπλά αρνητικός. Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος, που είναι πιο επιθετικός, εμφανίζεται συχνότερα σε νεότερες γυναίκες και συχνά σχετίζεται με γενετικές μεταλλάξεις όπως BRCA1 και 2. Η γνώση αυτών των μεταλλάξεων είναι σημαντική όχι μόνο για τις ασθενείς, αλλά και για τις οικογένειές τους.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι κρίσιμη, καθώς η ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί μέχρι το στάδιο 3, πριν εξαπλωθεί σε άλλα όργανα. Στην περίπτωση που ο καρκίνος γίνει μεταστατικός, ο στόχος είναι η μετατροπή του σε χρόνια νόσο, με τους ασθενείς να ζουν ποιοτικά και να είναι λειτουργικοί.

Στον τομέα των θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού, η επιστημονική κοινότητα έχει καταγράψει αξιόλογη πρόοδο, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του τριπλά αρνητικού καρκίνου, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν δυνατό να αντιμετωπιστεί μόνο με χημειοθεραπεία. Τώρα, η ανοσοθεραπεία έχει προστεθεί στις διαθέσιμες θεραπείες, με φάρμακα που ενισχύουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζει και να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα.

Αυτή η προσέγγιση έχει το πλεονέκτημα ότι δεν παρουσιάζει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας, κάτι που επιτρέπει ακόμα και στους υπέργηρους ασθενείς να λαμβάνουν τη θεραπεία. Η ανοσοθεραπεία εφαρμόστηκε αρχικά στο μεταστατικό στάδιο της ασθένειας, αλλά τώρα χρησιμοποιείται και σε πρώιμα στάδια, μειώνοντας τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν και οι στοχεύουσες θεραπείες, όπως οι αναστολείς PARP, οι οποίοι δρουν πρόσθετα, αναστέλλοντας την επιδιόρθωση βλαβών στο DNA των καρκινικών κυττάρων, προκαλώντας τον θάνατό τους.

Πρόσφατα, έχουν εγκριθεί και τα λεγόμενα «έξυπνα φάρμακα», που είναι μονοκλωνικά αντισώματα, όπως η σασιτουζιμάμπη. Αυτά τα φάρμακα στοχεύουν μόνο τα καρκινικά κύτταρα, ενώ αφήνουν σχεδόν άθικτους τους υγιείς ιστούς.

Η θεραπεία αυτή έχει εγκριθεί για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού και προσφέρει μεγάλο όφελος σε σύγκριση με την κλασική χημειοθεραπεία, επειδή παραδίδει ένα μεγάλο φορτίο θεραπείας εντός του καρκινικού κυττάρου και των γύρω του, χωρίς να βλάπτει σημαντικά τους φυσιολογικούς ιστούς.

Πηγές

https://www.cancer.gov/types/breast/research

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33710534/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση