, ,

«Η επιτυχία σου εξαρτάται από τις εξωτερικές συνθήκες» | 3 μύθοι που καταρρίπτονται

Η ευτυχία σου και η επιτυχία σου εξαρτώνται από τις σκέψεις και τις προθέσεις σου.

«Η επιτυχία σου εξαρτάται από τις εξωτερικές συνθήκες» | 3 μύθοι που καταρρίπτονται

Στη διάρκεια των χρόνων που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του 2008, η αγορά των ακινήτων ήταν πρακτικά νεκρή. Οι πωλήσεις σταμάτησαν και ένας τεράστιος αριθμός μεσιτών δεν ανανέωνε την άδειά του, ενώ έψαχνε αλλού για εισόδημα. Οι δανειστές δεν ενέκριναν δάνεια. Το τοπίο δεν ήταν καλό για πωλητές, αγοραστές ή κτηματομεσίτες.

Περίπου εκείνη την εποχή είδα τη φίλη μου τη Nancy, επιτυχημένη μεσίτρια επί σειρά ετών. Φαινόταν αρκετά ευδιάθετη, δεδομένου του μαρασμού στον τομέα της. Όταν τη ρώτησα πώς τα πήγαινε, μου απάντησε: «Φανταστικά! Μόλις πούλησα ένα πολυτελές παραθαλάσσιο ακίνητο αξίας είκοσι τριών εκατομμυρίων δολαρίων».

Advertisment

Σοκαρίστηκα. «Και πώς, αν επιτρέπεται, το κατάφερες αυτό;»

«Λοιπόν, άκουσα ότι το σπίτι πουλιόταν, και ήξερα κάποιον που ίσως το ήθελε. Τους σύστησα και έγινε η συμφωνία».

Πόσο απλούστερο μπορεί να γίνει;

Advertisment

Η Nancy είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η επιτυχία στις επιχειρήσεις δεν καθορίζεται από τάσεις ή εξωτερικές μεταβλητές, αλλά από την επίγνωση και την πρόθεση του κάθε ατόμου. Οι στατιστικές καθρεφτίζουν τη νοοτροπία των μαζών, η οποία συχνά βασίζεται στον φόβο, παρασύρεται από τα συναισθήματα και περιορίζεται από έναν στενόμυαλο τρόπο σκέψης. Οι στατιστικές βρίσκουν εφαρμογή σε ομάδες, όχι σε άτομα.

Αν παρακολουθείς τα ίδια δελτία ειδήσεων, ενδίδεις στις ίδιες πληκτικές συνομιλίες, διατηρείς τον ίδιο τρόπο ζωής και αναλώνεσαι στις ίδιες επιφανειακές καταστάσεις, θα βρεθείς μπροστά στα ίδια αποτελέσματα που οι περισσότεροι άνθρωποι δημιούργησαν. Αν, από την άλλη πλευρά, διατηρείς τις σκέψεις, τα λόγια και τις ενέργειές σου σε υψηλότερο επίπεδο και χρησιμοποιείς ως πηγή της ζωής σου τις σταθερές συμπαντικές αρχές, θα επιτύχεις μακράν καλύτερα αποτελέσματα. Ποτέ μην χρησιμοποιείς τις νόρμες ως βάση για το τι είναι δυνατό. Συνήθως οι νόρμες αποτελούν περισσότερο τη βάση για κάτι που είναι αδύνατο.

Πάντοτε υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται μέσα σε μια οικονομία που βρίσκεται σε άνθιση και άνθρωποι που ευημερούν μέσα σε μια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση. Η οικονομία δεν υπαγορεύει τι θα συμβεί στον καθένα. Οι άνθρωποι με ξεκάθαρη και ισχυρή πρόθεση υπαγορεύουν τι θα γίνει στον εαυτό τους. Καλείσαι να είσαι ένας από αυτούς.

Ο ΜΥΘΟΣ:

Οι εξωτερικές σου συνθήκες πρέπει να αλλάξουν για να μπορέσεις να είσαι χαρούμενος και επιτυχημένος.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:

Η ευτυχία σου και η επιτυχία σου εξαρτώνται από τις σκέψεις και τις προθέσεις σου.

Το δωμάτιό σου στην έπαυλη

Για να ευημερήσεις ανεξάρτητα με ό,τι κι αν συμβαίνει γύρω σου, μπορείς –και πρέπει– να παράγεις μια πραγματικότητα «φούσκα», ένα βίωμα που θα δημιουργήσεις εσύ για τον εαυτό σου, ανεξάρτητα από εκείνο που επιλέγουν οι άλλοι για τον εαυτό τους.

Όταν επισκέφθηκα τη Ρωσία σε μια διπλωματική αποστολή πολιτών, η ομάδα της περιοδείας μας μεταφέρθηκε σε μια μικρή πόλη όπου οι κάτοικοι παραδοσιακά λατρεύουν την Παναγία. Πριν από πολλά χρόνια, όταν μια θανατηφόρα πανούκλα μάστιζε την περιοχή, οι άνθρωποι σε αυτήν την πόλη προσευχήθηκαν στη Θεοτόκο για προστασία. Ως αποτέλεσμα, κανείς στην πόλη τους δεν προσβλήθηκε από την πανούκλα ακόμα και όταν αυτή έσπερνε τον όλεθρο γύρω τους. Ίσως τους προστάτευσε η Θεοτόκος ή ίσως η αληθινή πίστη προστάτεψε αυτούς τους ανθρώπους ή και τα δύο.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο: οι κάτοικοι αυτού του χωριού δημιούργησαν μια πραγματικότητα «φούσκα» που τους απέφερε ένα βίωμα πολύ διαφορετικό από την πραγματικότητα στην οποία μετείχαν τα πλήθη.

Στο νησί όπου ζω υπάρχουν πολλοί μεσίτες και ολιστικοί θεραπευτές, μεταξύ άλλων επαγγελμάτων. Ορισμένοι από αυτούς τους επαγγελματίες ευημερούν θεαματικά, ενώ άλλοι αγωνίζονται για να τα βγάλουν πέρα. «Απλώς δεν υπάρχει αρκετή δουλειά. Η οικονομία είναι χάλια» μου λένε ορισμένοι. Άλλοι αναφέρουν: «Έχω περισσότερους πελάτες από όσους μπορώ να διαχειριστώ. Είμαι κλεισμένος εκ των προτέρων για πολύ καιρό». Ωστόσο, τόσο εκείνοι που ευημερούν όσο και εκείνοι που αγωνίζονται, ζουν και εργάζονται στο ίδιο νησί, με την ίδια ακριβώς οικονομία. Για τη μια ομάδα η οικονομία είναι απογοητευτική· για την άλλη ομάδα είναι το Κέρας της Αμάλθειας.

Τώρα φτάνουμε στη θεμελιώδη αρχή του ακρογωνιαίου λίθου που θα αυξήσει δραστικά την ευημερία σου όσο θα την κατανοείς: Δεν υπάρχει αυτό που αποκαλείται «η» οικονομία. Πολλές διαφορετικές οικονομίες συνυπάρχουν ταυτόχρονα ως παράλληλες πραγματικότητες. Ο καθένας μας ζει σε αυτή που αντιστοιχεί σε εκείνα που πιστεύει. Ο μεταφυσικός δάσκαλος Ιησούς εξήγησε: «Στο σπίτι του Πατέρα μου υπάρχουν πολλά αρχοντικά» που σημαίνει ότι το σύμπαν είναι ένα απέραντο ακίνητο που περιέχει πολλά διαφορετικά δωμάτια ή ιδιοκτησίες.

Όταν μπαίνετε σε οποιοδήποτε δωμάτιο, αυτό φαίνεται σαν να είναι η μοναδική πραγματικότητα και προσφέρει αδιάσειστα στοιχεία για να αποδειχθεί ως τέτοια. Το δωμάτιο που διαμένεις μπορεί να είναι το εκ διαμέτρου αντίθετο από το δωμάτιο στην άλλη πλευρά του τοίχου, οι κάτοικοι του οποίου βιώνουν μια εντελώς διαφορετική εμπειρία.

Ωστόσο, κάθε δωμάτιο μοιάζει με το μοναδικό δωμάτιο που υπάρχει όταν βρίσκεσαι μέσα σε αυτό. Μέσα στο δωμάτιο όπου διαμένεις, έχεις πρόσβαση σε άλλους ανθρώπους που συμμερίζονται αυτό που πιστεύεις και καμία πρόσβαση σε ανθρώπους που πιστεύουν κάτι διαφορετικό. Ο Νόμος της Έλξης συνδέει εκείνους της ίδιας νοοτροπίας και πρόθεσης και κρατάει τους ανθρώπους, που οι προθέσεις τους δεν ταιριάζουν, σε απόσταση.

Αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό να είσαι εξαιρετικά ξεκάθαρος όσον αφορά τις αξίες και τους στόχους σου κι έπειτα να τα σκεφτείς, να τα συζητήσεις και να τα ζήσεις. Ενημέρωσε τον κόσμο τι υποστηρίζεις και τι εύχεσαι να δώσεις και να λάβεις. Υποστήριξε με σταθερότητα την πραγματικότητα που έχεις επιλέξει και όλοι οι σωστοί άνθρωποι, συναντήσεις, γεγονότα και αποτελέσματα θα αναγνωρίσουν την πρόθεσή σου και θα εμφανιστούν μπροστά σου, με τη μικρότερη δυνατή προσπάθεια εκ μέρους σου.

Δεν χρειάζεται να περιμένεις να επανέλθει η οικονομία ή να ιδρώσεις ώστε να την αλλάξεις. Απλώς χρειάζεται να ζεις μέσα στην οικονομία που προτιμάς σαν να έχει ήδη πραγματοποιηθεί και εκείνη θα αποκαλυφθεί ακριβώς έτσι.

Ο ΜΥΘΟΣ

Ευημερείς ή μαστίζεσαι από την οικονομία.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:

Εσύ επιλέγεις την οικονομία μέσα στην οποία ζεις και καρπώνεσαι τα αποτελέσματά της.

Μοναδικές πεποιθήσεις, μοναδικά αποτελέσματα

Ο Nick Vujicic γεννήθηκε χωρίς χέρια και πόδια, μια κατάστα- ση που οι περισσότεροι θα έβρισκαν εξαιρετικά αποθαρρυντική. Ωστόσο ο Nick δεν επέτρεψε στη σωματική του κατάσταση να τον νικήσει. Αντιθέτως, επέλεξε να ζήσει σε κατάσταση ευημερίας. Δη- μιούργησε μια εκπληκτικά επιτυχημένη καριέρα ως ομιλητής για θέματα προσωπικής ανάπτυξης, παντρεύτηκε μια υπέροχη γυναίκα, απέκτησε οικογένεια και θεμελίωσε μια εξαιρετικά ευτυχισμένη ζωή. Έτσι, ο αριθμός των άκρων που έχεις δεν καθορίζει τη ζωή σου, ούτε τον τραπεζικό σου λογαριασμό, τον όγκο των πελατών σου ή τις ειδήσεις που διαβάζεις. Μόνο οι σκέψεις και τα συναισθή- ματα στα οποία εστιάζεις καθορίζουν τη ζωή σου.

Ο Elon Musk ίδρυσε την SpaceX με την πρόθεση να κατασκευάζει πυραύλους με πολύ μικρό κόστος συγκριτικά με το κόστος των κυβερνητικών πυραύλων. Καμία ιδιωτική επιχείρηση δεν αμφισβήτησε ποτέ το μοντέλο που έχει καθιερώσει η NASA ή την κυριαρχία της στη διαστημική βιομηχανία.

Ο Musk αντιμετώπισε απίστευτη αντίσταση από εκείνους που αμφέβαλλαν για την ικανότητά του να κερδίσει το στοίχημα (Για να τον αποθαρρύνει ένας από τους φίλους του, έστειλε μια συλλογή από βίντεο διάρκειας 45 λεπτών με πυραύλους που εκρήγνυνταν). Η ομάδα SpaceX πέρασε από τρία αποθαρρυντικά πειράματα με αποτυχημένες εκτοξεύσεις και τελικά ο Musk επένδυσε όλους τους πόρους που του απέμειναν σε μια τελευταία εκτόξευση η οποία πέτυχε. Την επόμενη μέρα η NASA αποζημίωσε χρηματικά την SpaceX με ένα συμβόλαιο 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το κράτος της Κόστα Ρίκα είναι περικυκλωμένο από χώρες που μαστίζονται από χρόνια φτώχεια, βία, διαφθορά και πολιτικό κλυδωνισμό. Ωστόσο, παρόλο που περιβάλλεται από κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές, η Κόστα Ρίκα κατατάσσεται στην πρώτη θέση στην ευτυχία στην Κεντρική Αμερική. Το κράτος διέλυσε τον μόνιμο στρατό του πριν από 70 χρόνια και διέθεσε τους πρώην στρατιωτικούς πόρους στην εκπαίδευση και στην υγεία. Τώρα, η Κόστα Ρίκα ηγείται των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, στην υγειονομική περίθαλψη και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Παρότι η χώρα υπόκειται στις ίδιες επιρροές με τους γείτονές της, παραμένει σε μια μοναδική πραγματικότητα η οποία γεννήθηκε μέσα από τις αξίες που έχει υιοθετήσει.

Ποτέ να μην κατηγορείς τους ανθρώπους, τα γεγονότα ή τις καταστάσεις για την αποτυχία σου ή να τους δίνεις τα εύσημα για την επιτυχία σου. Εσύ είσαι υπεύθυνος για την πραγματικότητα μέσα στην οποία ζεις και κανένας άλλος. Η κατανόηση αυτής της αρχής τραβά την αποφασιστικής σημασίας γραμμή ανάμεσα σε εκείνους που απογειώνονται και σε εκείνους που αγωνίζονται. Ο κόσμος δεν είναι η αιτία. Είναι μια αντανάκλαση όσων συμβαίνουν μέσα σου.

Ο κόσμος δεν σχηματίζει τις σκέψεις σου. Οι σκέψεις σου σχηματίζουν τον κόσμο. Πάρε πίσω τη δύναμη που παραχώρησες στον έξω κόσμο. Δεν την αξίζει. Μόνο εσύ αξίζεις αυτή τη δύναμη. Το βιβλίο Παροιμίαι20, μας λέει: «Καλύτερος o μακρόθυμος παρά o δυνατός, και αυτός που εξουσιάζει το πνεύμα του παρά αυτός που εκπορθεί μία πόλη»21. Ενώ πολλοί επίδοξοι ηγέτες επιδιώκουν να κυβερνήσουν μια εταιρεία, μια αγορά ή ένα κράτος, η αληθινή δουλειά είναι η διακυβέρνηση του νου.

Είναι πιο εύκολο να δίνεις διαταγές σε άλλους απ’ το να είσαι κύριος της ζωής σου. Η επίγεια δύναμη είναι ένα φτηνό μπιχλιμπίδι συγκριτικά με την πνευματική επιδεξιότητα. Μόνο εκείνοι που κυβερνούν την ίδια τους τη συνείδηση είναι κατάλληλοι για να ηγηθούν των άλλων, γιατί έχουν μάθει να ηγούνται του εαυτού τους.

Ο ΜΥΘΟΣ:

Πρέπει να αντιμετωπίσεις τα πράγματα ως έχουν.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:

Εσύ παράγεις τον τρόπο με τον οποίον υπάρχουν τα πράγματα

Απόσπασμα από το βιβλίο Ζήσε με Αφθονία Χωρίς να Πουλήσεις την Ψυχή σου που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ιβίσκος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Υπάρχει τρόπος να γίνουν τα όνειρα σου πραγματικότητα;
Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής
Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση