, , ,

Περπάτημα: Η φυσική θεραπεία με τα καλύτερα αποτελέσματα

Δεν υπάρχει καρδιολόγος που να μην το έχει συστήσει ακόμη και στους πιο εξασθενημένους ασθενείς του για ανάρρωση και πρόληψη. Δεν υπάρχει διαιτολόγος που

Περπάτημα - η φυσική θεραπεία με τα καλύτερα αποτελέσματα

Δεν υπάρχει καρδιολόγος που να μην το έχει συστήσει ακόμη και στους πιο εξασθενημένους ασθενείς του για ανάρρωση και πρόληψη. Δεν υπάρχει διαιτολόγος που να μην το εξυμνεί σε όλους όσους ζητούν βοήθεια για να χάσουν κιλά. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει νιώσει από πρώτο χέρι τις ευεργετικές ιδιότητες του βαδίσματος, είτε πρόκειται για σωματική ευεξία ή για ψυχολογική.

Το περπάτημα κινητοποιεί τα πάντα μέσα μας με έναν ευχάριστο και ήρεμο τρόπο. Κινητοποιεί όλο μας το σώμα το οποίο ενεργοποιείται και αυτοθεραπεύεται σε κάθε βήμα. Καθώς το αίμα κυκλοφορεί με την ήπια επίδραση του βαδίσματος μια αίσθηση ευεξίας και πως όλα πάνε και μάλιστα καλά αρχίζει να μας πλημμυρίζει.

Advertisment

Η ζωή μας φαίνεται πιο εύκολη, η καρδιά μας δυναμώνει, το ίδιο και τα οστά μας, το κυκλοφοριακό μας σύστημα διαλύει κάθε εμπόδιο, η πιθανότητα εγκεφαλικού εκμηδενίζεται και η αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων μοιάζει παιχνιδάκι.

Όλα αυτά τα κάνει το περπάτημα; Ναι! Όλα αυτά και πολλά πολλά άλλα συμβαίνουν με λίγα λεπτά περπατήματος καθημερινά.

Τα οφέλη που έχει το περπάτημα για τον οργανισμό

1. Έλεγχος του βάρους

Ξεχάστε τα παραπανίσια κιλά αν επιλέξετε να πάτε με τα πόδια στη δουλειά ή έστω να κατεβείτε δυο στάσεις νωρίτερα από την πιο κοντινή στον καθημερινό σας προορισμό. Μπορείτε επίσης να παρκάρετε λίγο πιο μακρυά από το γραφείο. Σίγουρα μπορείτε να χαίρεστε αν δε βρίσκετε πάρκινγκ εκεί κοντά. Το περπάτημα μειώνει, σχεδόν εκμηδενίζει την παραπανίσια όρεξη και τις λιγούρες.

Advertisment

2. Έλεγχος της πίεσης

Η φυσική άσκηση όπως το περπάτημα μεταφέρει περισσότερο αίμα με λιγότερη πίεση στις αρτηρίες. Πολλές φορές ένας καθημερινός περίπατος αντικαθιστά τη χρήση των χαπιών για την πίεση.

3. Γερά κόκαλα

Το γρήγορο καθημερινό περπάτημα αυξάνει τη δύναμη και τη σύσταση των οστών μειώνοντας τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης αλλά και των καταγμάτων ισχύων στις μεγάλες ηλικίες.

4. Μείωση των λίθων

Με την κίνηση που προκαλείται στο σώμα και στο αίμα κατά το συχνό βάδισμα, δύσκολα παραμένουν οι πέτρες σε νεφρά και χολή.

5. Μείωση κινδύνου κατάθλιψης

Καθώς περπατάμε συχνά το σώμα μας παραμένει ενεργό και ξεκούραστο, το μυαλό μας ηρεμεί διότι το αίμα κυκλοφορεί και δε συγκεντρώνεται στο κεφάλι, οι παρέες μας αυξάνονται και οι λύσεις έρχονται!

6. Αύξηση του μέσου όρου ζωής

Όταν εμπλεκόμαστε σε ευχάριστες και υγιείς δραστηριότητες όπως το περπάτημα ο μέσος όρος ζωής μας αυξάνεται καθώς και η επιθυμία μας να ζήσουμε περισσότερο.

7. Καλύτερος ύπνος

Αυτός ο αδιατάραχτος ύπνος όπου κοιμόμαστε το βράδυ και ξυπνούμε το πρωί γεμάτοι ενέργεια και έχοντας δει ευχάριστα όνειρα, είναι εφικτός με λίγα λεπτά περπατήματος καθημερινά.

8. Ευκολία στο να διακόψουμε κακές συνήθειες

Αναφέραμε και πιο πάνω πως το περπάτημα βοηθά το αίμα να κυκλοφορήσει σε όλο το σώμα και να μη συσσωρεύεται στο κεφάλι. Όταν το πετυχαίνουμε αυτό τότε σταματάμε να σκεφτόμαστε υπερβολικά, να υπεραναλύουμε καταστάσεις και να κολλάμε σε παρορμητικές συμπεριφορές όπως το κάπνισμα, η υπερφαγία κλπ.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση