, , ,

Η λογοτεχνία βοηθά στο να «διαβάζουμε» καλύτερα τα συναισθήματα των άλλων

Η ανάγνωση κλασσικής λογοτεχνίας μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τους άλλους.

Η λογοτεχνία βοηθά στο να «διαβάζουμε» καλύτερα τα συναισθήματα των άλλων

Η λογοτεχνία βοηθά στο να «διαβάζουμε»
καλύτερα τα συναισθήματα των άλλων

Σύμφωνα με μελέτη του New School for Social Research της Νέας Υόρκης, η λογοτεχία μας βοηθά στο να «διαβάζουμε» καλύτερα τους άλλους ανθρώπους. Πώς συμβαίνει αυτό; Η απάντηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, έρχεται μέσα από σχετική έρευνα που πραγματοποίησαν και δημοσίευσαν στο περιοδικό Psychology of Aesthetics, Creativity and the Arts.

Advertisment

Διαβάστε επίσης: Η επίδραση της λογοτεχνίας στην κοινωνικοποίηση του ατόμου

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.000 άτομα στα οποία, αρχικά, δόθηκε μια λίστα με περισσότερα από 100 ονόματα από την οποία έπρεπε να αναγνωρίσουν τα ονόματα που ανήκαν σε συγγραφείς. Οι συμμετέχοντες που αναγνώρισαν ονόματα όπως ο Τζ. Όργουελ και ο Τ.Σ.Έλιοτ φαίνεται ότι διάβαζαν περισσότερο κλασσική λογοτεχνία από τους υπόλοιπους, που αναγνώρισαν ονόματα συγγραφέων όπως ο Σ. Κινγκ, γεγονός που δείχνει πως προτιμούσαν περισσότερο πιο «ανάλαφρου» περιεχομένου βιβλία.

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/logotexnia-voitha-diavazoume-kalytera-synaisthimata-allwn/

Advertisment

Έπειτα, δόθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες ορισμένες εικόνες ανθρώπων οι οποίες έδειχναν διαφορετικά συναισθήματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα άτομα που διάβαζαν πιο πολύ κλασσική λογοτεχνία, αναγνώριζαν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα συναισθήματα των προσώπων στις εικόνες.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους που πραγματοποίησαν την έρευνα, αυτό συμβαίνει διότι στην κλασσική λογοτεχνία, οι χαρακτήρες των ηρώων είναι περισσότερο περίπλοκοι σε σχέση με εκείνους ενός βιβλίου επιστημονικής φαντασίας, για παράδειγμα. Έτσι, ο αναγνώστης, καλείται να προσπαθήσει περισσότερο ώστε να διεισδύσει και να κατανοήσει πλήρως το χαρακτήρα του βιβλίου που διαβάζει, με αποτέλεσμα, κατά κάποιο τρόπο, να εκπαιδεύεται στο να ξεχωρίζει τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω του.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση