, , , ,

4 αντιφλεγμονώδεις τροφές και μια συνταγή για το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Άρθρο της συμβούλου διατροφής Jeanette Bronée Οι παρακάτω τροφές ίσως να μην θεραπεύουν το κοινό κρυολόγημα, αλλά μπορούν να φτιάξουν ένα χαλαρωτικό ρόφημα με

Άρθρο της συμβούλου διατροφής Jeanette Bronée

Οι παρακάτω τροφές ίσως να μην θεραπεύουν το κοινό κρυολόγημα, αλλά μπορούν να φτιάξουν ένα χαλαρωτικό ρόφημα με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Όσο ισχυρότερο είναι το ανοσοποιητικό σας σύστημα, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να αντιμετωπίσετε την εισβολή των εποχιακών βακτηρίων και ιών.

Advertisment

Για διαρκή υγεία και ευεξία, χρειάζεται να καταναλώνετε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, μπαχαρικά και βότανα καθημερινά, επειδή οι φλεγμονές θεωρούνται η ρίζα όλων των προβλημάτων. Παρακάτω περιγράφονται τα συστατικά για ένα τονωτικό ροφήμα που καταπολεμά το κρυολόγημα, τις φλεγμονές και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα:

Το τζίντζερ είναι μια αντιφλεγμονώδης υπερτροφή. Χρησιμοποιείται συνήθως για τα πεπτικά προβλήματα και μπορεί να μειώσει τη ναυτία. Χρησιμοποιείται επίσης για τη μείωση του πόνου που προκαλείται από φλεγμονές, πχ στις αρθρώσεις, και που εμφανίζεται στη γρίπη. Επίσης αποτοξινώνει τον οργανισμό αυξάνοντας την εσωτερική θερμότητα και συμβάλλοντας στην απαλλαγή από τα βλαβερά βακτήρια.

Η κανέλα είναι αντιμικροβιακή, δηλαδή επιβραδύνει την ανάπτυξη των βακτηρίων. Είναι επίσης αντιφλεγμονώδης και βελτιώνει τη γενικότερη υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, η μυρωδιά της τονώνει τον εγκέφαλο, πράγμα ωφέλιμο όταν αισθάνεστε το κεφάλι σας βαρύ εξαιτίας ενός κρυολογήματος. Η κανέλα βοηθά επίσης στην ισορροπία του σακχάρου στο αίμα και ιδιαίτερα όταν προσθέτετε ακατέργαστο μέλι, αν και το ακατέργαστο μέλι δεν επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα με τον τρόπο που το κάνουν άλλα σάκχαρα. Στην κινεζική ιατρική, η κανέλα και το τζίντζερ χρησιμοποιούνται μαζί ως θεραπευτική μέθοδος για το κοινό κρυολόγημα.

Advertisment

Ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Όταν τον πίνετε σε μορφή ροφήματος, καλό είναι να τον εισπνέετε κιόλας. Βοηθά στην αντιμετώπιση των βακτηριδίων, των ζυμομυκήτων και των μυκήτων κι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σικιμικό οξύ, το οποίο χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική αγωγή κατά της γρίπης. Βεβαιωθείτε όμως ότι θα αγοράσετε τον κινεζικό γλυκάνισο, διότι ο γιαπωνέζικος είναι δηλητηριώδης.

Το μέλι είναι άλλη μια υπετροφή, αλλά θα πρέπει να επιλέξετε την ακατέργαστη, μη παστεριωμένη μορφή του για να ωφεληθείτε. Το μέλι που μοιάζει με σιρόπι δεν είναι αποτελεσματικό. Το ακατέργαστο μέλι κάνει θαύματα με το κρυολόγημα: είναι αντιβακτηριακό, αντιιικό και αντιμυκητιασικό έτσι ώστε μπορείτε να το καταναλώνετε και όταν επιθυμείτε κάτι γλυκό, αλλά και να το χρησιμοποιείτε ως μέθοδο θεραπείας κατά του κρυολογήματος. Είναι επίσης αντιφλεγμονώδες και αλκαλοποιητικό, σε αντίθεση με τη ζάχαρη που είναι όξινη, ενώ ανήκει και στις αντιοξειδωτικές ουσίες. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων, της βρογχίτιδας και του άσθματος.

Η παρακάτω θεραπεία δεν έχει εκπληκτικά αποτελέσματα μόνο για το κοινό κρυολόγημα. Δεδομένου ότι βοηθά στην καταπολέμηση βακτηρίων και μυκήτων στον οργανισμό, συμβάλλει επιπλέον στην καταπολέμηση του μύκητα Κάντιντα.
Ακόμη, όλα τα παραπάνω συστατικά διαθέτουν καταπραϋντικές ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα, οπότε ακόμα κι αν δεν έχετε κρυολογήσει μπορείτε να παρασκευάσετε αυτό το ρόφημα ως τονωτικό μετά το δείπνο σας ενώ ταυτόχρονα θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα και να κατανικήσετε την επιθυμία για γλυκό.

Ρόφημα για καταπολέμηση του κρυολογήματος, αντιφλεγμονώδες και τονωτικό

Συστατικά για ένα άτομο

• 1 κομμάτι τζίντζερ κομμένο σε φέτες (περίπου 2,5 εκατοστά)
• 1 ξυλάκι κανέλα
• 1 τεμάχιο αστεροειδής γλυκάνισος
• 3 φλιτζάνια νερό
• 1 κουταλάκι του γλυκού ακατέργαστο μέλι ανά φλιτζάνι νερού

Παρασκευή

1. Βράστε όλα τα υλικά, εκτός από το ακατέργαστο μέλι.
2. Αφού τα βράσετε για 10-15 λεπτά, σουρώστε τα κι αφήστε τα συστατικά στην κατσαρόλα για να μουλιάσουν. Σερβίρετε με ένα κουταλάκι του γλυκού ακατέργαστο μέλι. Μπορείτε να φυλάξετε τα συστατικά για να τα βράσετε μια-δυο φορές ακόμα και απλώς προσθέστε λίγο περισσότερο τζίντζερ.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση