, ,

Τα αναπάντεχα οφέλη του 15λεπτου ύπνου

Έχετε ξυπνήσει ποτέ από τον μεσημεριανό σας ύπνο έχοντας μια καταπληκτική ιδέα; Ο δημιουργικός ρυθμός υπάρχει όντως: Το 2012 επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο

Τα αναπάντεχα οφέλη του 15λεπτου ύπνου

Έχετε ξυπνήσει ποτέ από τον μεσημεριανό σας ύπνο έχοντας μια καταπληκτική ιδέα; Ο δημιουργικός ρυθμός υπάρχει όντως: Το 2012 επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο Αντρέι Μενβέντεφ, που τώρα είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Λειτουργικής και Μοριακής Απεικόνισης του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν, έβαλαν τους δεκαπέντε συμμετέχοντες της έρευνας να φορέσουν μια κάσκα φασματοσκοπίας εγγύς υπέρυθρου για να παρακολουθήσουν την κίνηση του οξυγονωμένου αίματος στον εγκέφαλό τους. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, παρατηρήθηκε αυξημένη επικοινωνία μεταξύ του δεξιού (δημιουργικότητα και διορατικότητα) και του αριστερού ημισφαιρίου (λογική και ανάλυση) σε σχέση με όταν ήταν ξύπνιοι.

Επιπλέον, αυξημένη ήταν και η δραστηριότητα στο εσωτερικό του δεξιού ημισφαιρίου. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ενώ αναπαύεστε ο εγκέφαλός σας λειτουργεί, συγυρίζει, τακτοποιεί και εντυπώνει δεδομένα στη μνήμη. Ακόμα και μια ώρα ύπνου ενεργοποιεί τη δια-ημισφαιριακή επικοινωνία και σας επιτρέπει να κάνετε εκπληκτικές διανοητικές συνδέσεις.

Advertisment

Ο ρυθμός μάθησης – τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά – δηλαδή η ικανότητα να ερμηνεύουν νέες εισροές, επιταχύνεται και εμβαθύνει περισσότερο όταν κοιμάστε για σύντομα χρονικά διαστήματα. Σύμφωνα με ερευνητές του Χάρβαρντ, μια ώρα μεσημεριανού ύπνου βελτιώνει την ικανότητα μάθησης μέσα στη μέρα όσο ο βραδινός ύπνος, και τα οφέλη διαρκούν είκοσι τέσσερις ώρες.

Είμαι βέβαιος πως όλοι θα θέλατε να πάτε να ξαπλώσετε αμέσως στον καναπέ και να ξυπνήσετε με κοφτερό μυαλό. Όμως, ο διαδικαστκός ρυθμός μπορεί να σας αποτρέπει. Είναι πραγματικά ειρωνικό από βιοχρονικής άποψης ότι η ιδανική ώρα για να κοιμηθεί κανείς το μεσημέρι-για τις αρκούδες είναι 2:00-3:00μ.μ.-είναι όταν πρέπει να πάρετε τα παιδιά από το σχολείο ή όταν συγκαλούνται οι περισσότερες μεσημεριανές συσκέψεις.

Ακόμα κι αν το προγραμμά σας είναι κενό εκείνες τις ώρες, μπορεί να μην έχετε το δικό σας γραφείο και έτσι δεν μπορείτε να ακουμπήσετε το κεφάλι σας στην επιφάνεια του γραφείου και να κοιμηθείτε, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να παρερμηνευτεί, όσο παθιασμένα κι αν λέτε στους άλλους: «Κοιμάμαι για λίγο για να δουλέψω σκληρότερα και καλύτερα! Τ΄ορκίζομαι!».

Advertisment

Οι επιστημονικές αποδείξεις περιέχονται σε αυτές τις σελίδες. Αλλά η κουλτούρα μας δεν έχει φτάσει ακόμα στο στάδιο όπυο βρίσκεται η επιστήμη. Μια μέρα βάζω στοίχημα ότι θα είναι κοινή πρακτική να κλείνουν τα φώτα στις 2:30 μ.μ. για δεκαπέντε λεπτά σε όλα τα γραφεία. Και έτσι πρέπει!

Ένας σύντομος ύπνος βελτιώνει την εγρήγορση, τη δημιουργικότητα, τη μάθηση και ουσιαστικά οποιαδήποτε δεξιότητα χρειάζεστε στον χώρο εργασίας σας αλλά και πέρα από αυτόν. Άρα τι μπορείτε να κάνετε μέχρι να έρθει η μέρα που υπνοθάλαμοι θα αποτελούν συνηθισμένο εξοπλισμό γραφείου όπως οι καρέκλες και οι υπολογιστές, εκτός, βέβαια, από το να κλειδωθείτε στο μπάνιο φορώντας ωτοασπίδες και μάσκα ύπνου;

Είναι δύσκολο, αλλά αν μπορείτε να βρείτε ένα μέρος να αναπαυτείτε, βάλτε ξυπνητήρι για μετά από δεκαπέντε λεπτά και έπειτα κλείστε τα μάτια. Δεδομένου ότι τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου διαρκούν είκοσι τέσσερις ώρες, να κοιμάστε Κυριακή απόγευμα ώστε να αυξάνετε τη δημιουργική και μαθησιακή σας ικανότητα τη Δευτέρα. Συμβουλή μου είναι, αντί να το απορρίψετε ως κάτι ανέφικτο, να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε.

Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος… να κοιμηθείτε. Αν καταφέρετε να κοιμηθείτε ακόμα και για δέκα μόλις λεπτά, θα αποκομίσετε τεράστια οφέλη για όλη την υπόλοιπη μέρα. Ίσως, τελικά, το να κλειδωθείτε στο μπάνιο να μην είναι και τόσο κακή ιδέα.

“Η δύναμη του πότε” Michael Breus εκδόσεις Διόπτρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση