, , , ,

HeartMath: Η ηλιακή ακτινοβολία επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς μας

Ερευνητές του ινστιτούτου HeartMath δημοσίευσαν πρόσφατα  μια εξαιρετική μελέτη με τίτλο «Long-Term Study of Heart Rate Variability Responses to Changes in the Solar and

Πώς επηρεάζεται η λειτουργία της καρδιάς από τα περιβαλλοντικά φαινόμενα και την ηλιακή ακτινοβολία

Ερευνητές του ινστιτούτου HeartMath δημοσίευσαν πρόσφατα  μια εξαιρετική μελέτη με τίτλο «Long-Term Study of Heart Rate Variability Responses to Changes in the Solar and Geomagnetic Environment» (Μακροχρόνια έρευνα των αποκρίσεων της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού στο ηλιακό και γεωμαγνητικό περιβάλλον), στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports (Φεβρουάριος 2018).

Στην πρόσφατη αυτή έρευνα οι Alabdulgader, McCraty, Atkinson, Dobyns, Vainoras, Ragulskis και Stolc (2018) εξέτασαν τις σχέσεις ανάμεσα σε ηλιακούς και μαγνητικούς παράγοντες και στη χρονική πορεία και καθυστερήσεις των αποκρίσεων του αυτόνομου νευρικού συστήματος (ΑΝΣ) στις αλλαγές της ηλιακής και γεωμαγνητικής δραστηριότητας.

Advertisment

Η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (HRV) καταγράφηκε για 72 συνεχόμενες ώρες κάθε εβδομάδα για 5 μήνες, με τις συσκευές του Ινστιτούτου HeartMath. Οι συμμετέχοντες ήταν 16 και σκοπός της καταγραφής αυτής ήταν η εξερεύνηση των αποκρίσεων του αυτόνομου νευρικού συστήματος σε φυσιολογικό περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα για τις έρευνες και το έργο του Ινστιτούτου HeartMath οι οποίες έχουν οδηγήσει στην ανατροπή της αντίληψης για το σημαντικότερο όργανο του σώματός μας, την καρδιά.

Οι μετρήσεις της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού συσχετίστηκαν με ηλιακές και γεωμαγνητικές μεταβλητές, χρησιμοποιώντας πολυπαραγοντική γραμμική παλινδρόμηση και αφαιρέθηκαν άλλες επιδράσεις, όπως ο κιρκάδιος ρυθμός.

Advertisment

Συμπερασματικά, η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η ημερήσια δραστηριότητα του ΑΝΣ ανταποκρίνεται στις αλλαγές της γεωμαγνητικής και ηλιακής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια φυσιολογικής, ανεπηρέαστης δραστηριότητας και πυροδοτείται σε διαφορετικούς χρόνους μετά από αλλαγές σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, επιμένοντας μάλιστα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Συγκεκριμένα, η αύξηση στην ένταση του ηλιακού ανέμου συσχετίστηκε με αυξήσεις στον καρδιακό ρυθμό, κάτι που ερμηνεύτηκε από τους ερευνητές ως βιολογική απόκριση στο στρες.

Επίσης, η αύξηση της κοσμικής ακτινοβολίας, της ροής ηλιακής ακτινοβολίας και της ισχύς του συντονισμού Schumann συσχετίστηκαν όλα με αυξημένη δραστηριότητα του παρασυμπαθητικού συστήματος και της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού.

Αυτό σημαίνει ότι τα ενεργειακά περιβαλλοντικά φαινόμενα επηρεάζουν ψυχοσωματικές διαδικασίες, που μπορεί με τη σειρά τους να επιδρούν στους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με την ευαισθησία, την κατάσταση της υγείας τους και την ικανότητα αυτορρύθμισής τους.


Το Ινστιτούτο HeartMath έρχεται το Νοέμβριο στην Αθήνα για να πιστοποιήσει τους επόμενους Coaches. Μάθετε περισσότερα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση