,

Πώς να αυξήσετε προσεκτικά το βάρος σας αν έχετε διαβήτη

Ο διαβήτης συνήθως προκαλεί υψηλά ποσοστά σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Αν και οι άνθρωποι συχνά συσχετίζουν

Πώς να αυξήσετε προσεκτικά το βάρος σας αν έχετε διαβήτη

Ο διαβήτης συνήθως προκαλεί υψηλά ποσοστά σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Αν και οι άνθρωποι συχνά συσχετίζουν τον διαβήτη με την απόκτηση βάρους, η πάθηση από μόνη της μπορεί να προκαλέσει και απώλεια.

Η επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να μην είναι εύκολη, αλλά μπορεί να βελτιώσει την υγεία του πάσχοντα και χρειάζεται να αποτελεί στόχο των διαβητικών. Κάποια από τα οφέλη περιλαμβάνουν:

Advertisment

–  Καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης

–  Βελτιωμένη αρτηριακή πίεση

– Μειωμένο κίνδυνο μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας

Advertisment

Διαβάστε περισσότερα για τον Διαβήτη:

Διαβήτης: Τι είναι ο τύπος 1 και 2 και αντιμετώπιση με διατροφή, βότανα και εναλλακτικές θεραπείες

Πώς μπορούν οι διαβητικοί να αποκτήσουν βάρος;

Γενικά, όσοι θέλουν να αυξήσουν το βάρος τους, χρειάζεται να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε θερμίδες, αντί να ακολουθούν κάποια περιοριστική δίαιτα. Θα χρειαστεί να καταναλώσουν περισσότερες θερμίδες απ’ όσο συνηθίζουν. Εντούτοις, οι διαβητικοί χρειάζεται να επιλέξουν προσεκτικότερα τις τροφές τους, καθώς το σάκχαρο στο αίμα τους μπορεί να ανέβει απότομα και πολύ.

Είναι καλύτερο να μιλήσετε σε ένα γιατρό πριν κάνετε ειδικές αλλαγές στη διατροφή σας. Μπορεί να σας προτείνουν να συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο διατροφολόγο, ώστε να κάνει τις κατάλληλες προσαρμογές.

Στρατηγικές απόκτησης βάρους για διαβητικούς

Υπάρχουν πολλές στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποκτήσετε βάρος με φυσικό τρόπο, αρκεί πάντα να ελέγχετε το επίπεδο του σακχάρου σας. Ακολουθήστε κάποιες ή και όλες τις παρακάτω στρατηγικές:

Παρακολουθήστε την πρόσληψη θερμίδων

Για ν’ αποκτήσετε βάρος, χρειάζεται να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες απ’ ότι συνηθίζετε. Χρειάζεται μια αύξηση 500 θερμίδων ημερησίως, ώστε να κερδίσετε 450 γραμμάρια την εβδομάδα. Υπάρχουν πολλοί δωρεάν θερμιδομετρητές και εφαρμογές, που μπορούν να βοηθήσουν στον υπολογισμό, σύμφωνα με:

– Φύλο

– Ηλικία

– Ύψος

– Επίπεδο δραστηριότητας

Καταναλώστε γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά

Περιλαμβάνουν τροφές, όπως πλήρες γάλα, πλήρες γιαούρτι και τυρί. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε κρέμα ή γάλα στις σούπες σας και στον πουρέ, ώστε να αυξήσετε το περιεχόμενο σε θερμίδες. Χρειάζεται ωστόσο να προσέχετε και να έχετε επίγνωση του ημερήσιου κορεσμένου λίπους και των συνολικών υδατανθράκων που καταναλώνετε, ώστε να ελέγχετε το σάκχαρο.

Περιορίστε την καφεΐνη και αποφύγετε τις τροφές και τα ροφήματα που είναι χαμηλά σε λιπαρά

Είναι καλύτερο πάντως να αποκλείσετε γαλακτοκομικά προϊόντα, τσάι και μαύρο καφέ από την διατροφή σας. Η καφεΐνη μπορεί να καλύψει την πείνα και δράσει σαν κατασταλτικό της όρεξης. Ένα σνακ πλούσιο σε θερμίδες, αλλά και σε θρεπτικά συστατικά είναι η καλύτερη επιλογή για όποιον προσπαθεί να αποκτήσει βάρος, αλλά και να ελέγξει το σάκχαρό του. Παραδείγματα κατάλληλων σνακ περιλαμβάνουν:

– Πλήρες γιαούρτι

– Μήλο με μέλι

– Μπανάνα και καρύδια

– Ένα τοστ ολικής αλέσεως με αβοκάντο και σπόρους chia

Προσθέστε ένα είδος λαδιού, όπως ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο στα λαχανικά και στα πράσινα που τρώτε. Αυτό θα σας επιτρέψει να τραφείτε υγιεινά, αλλά και να αυξήσετε τις θερμίδες σας.

Καταναλώστε υγιεινές θερμίδες πλούσιες σε θερμίδες

Το κλειδί είναι να επιλέξετε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία, αντί για λιπαρές τροφές γεμάτες ζάχαρη, που θα βλάψουν την υγεία σας. Τέτοιες τροφές, πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία είναι οι:

• ξηροί καρποί

• Σπόροι

• Αβοκάντο

• Βούτυρο από ξηρούς καρπούς

• Καρύδα

Μπορείτε να τα συνοδεύσετε με υδατάνθρακες πλούσιους σε θρεπτικά στοιχεία, όπως φασόλια, κινόα, καστανό ρύζι και μούσλι. Υπάρχουν επίσης τροφές με υγιεινά λιπαρά, που βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου και της χοληστερόλης. Αυτά περιλαμβάνουν:

– Αβοκάντο

– Σπόροι (λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος)

– Ξηροί καρποί, λάδι (ελαιόλαδο, αραχιδέλαιο)

– Λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σκουμπρί)

Καταναλώστε μικρές μερίδες συχνότερα

Η συχνότερη κατανάλωση συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρα θα βοηθήσει στην αύξηση της όρεξης και για ορισμένους ανθρώπους είναι ευκολότερο να καταναλώνετε ένα πιο ουσιαστικό γεύμα. Αντί να καταναλώσετε τρία μεγάλα γεύματα, προσπαθήστε να καταναλώσετε έξι μικρότερα κάθε μέρα.

Αυξήστε την πρόσληψη πρωτεΐνης

Είναι δυνατό να αυξήσετε την ποσότητα της άπαχης πρωτεΐνης, καταναλώνοντας κοτόπουλο, γαλοπούλα, βρασμένα αυγά και ψάρια. Οι πηγές πρωτεΐνης που βασίζονται στα φυτά περιλαμβάνουν φακές, φασόλια, κινόα, σόγια, αλλά είναι σημαντικό να προσέχετε την ημερήσια ποσότητα υδατανθράκων.

Συμπεριλάβετε προπόνηση αντίστασης ως μέρος της γυμναστικής ρουτίνας

Η άσκηση θα προσθέσει μυϊκή μάζα στο σώμα σας, κάτι που θα οδηγήσει αύξηση βάρους. Η προπόνηση ενδυνάμωσης είναι ο καλύτερος τρόπος να μετατρέψετε τις θερμίδες σε μυς. Χρησιμοποιήστε βάρη, ιμάντες αντίστασης, βαράκια με λαβές στο γυμναστήριο. Η γυμναστική επίσης θα σας ανοίξει την όρεξη.

Προσθέστε θρεπτικά συμπληρώματα στη διατροφή σας

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν φαγητό ή ποτό, συμπληρώματα που αυξάνουν την όρεξη και βοηθούν στην αύξηση του βάρους. Η καζεΐνη και ο ορός γάλακτος αποτελούν παραδείγματα συμπληρωμάτων, που συχνά οι άνθρωποι λαμβάνουν για να χτίζουν μυϊκή μάζα και να αποκτήσουν βάρος. Όλα τα συμπληρώματα είναι διαφορετικά, οπότε είναι καλύτερο να ρωτήσετε έναν γιατρό ή έναν διατροφολόγο.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29745914

https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11695-018-3309-6#citeas

https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2669724

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2846972

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26627223

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση