, , , ,

Τα μούρα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας μέχρι και 40%, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

Στη χώρα μας, οι δύο κυριότερες αιτίες απώλειας ζωής είναι οι καρδιοπάθειες και το εγκεφαλικό, με την ισχαιμική καρδιοπάθεια να βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Η δύναμη των μούρων: Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας μέχρι και 40%, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

Στη χώρα μας, οι δύο κυριότερες αιτίες απώλειας ζωής είναι οι καρδιοπάθειες και το εγκεφαλικό, με την ισχαιμική καρδιοπάθεια να βρίσκεται στην πρώτη θέση. Η επιστήμη δηλώνει πως το 16% των θανάτων από καρδιοπάθειες συνδέονται με την έλλειψη φρούτων από τη διατροφή μας.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Aspects of Medicine, συμπέρανε ότι η κατανάλωση μιας χούφτας μούρων κάθε μέρα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες κατά 40%. Τα αντιοξειδωτικά, που είναι γνωστά ως ανθοκυανίνες, και τα οποία δίνουν στο φρούτο το έντονο ξεχωριστό χρώμα, μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της πάθησης, βελτιώνοντας την αρτηριακή σκλήρυνση και μειώνοντας την πίεση του αίματος και τις φλεγμονές, σύμφωνα με ανασκόπηση 25 προηγούμενων μελετών.

Advertisment

Οι ερευνητές ανέλυσαν προηγούμενες μελέτες, οι οποίες εξέταζαν τη σύνδεση ανάμεσα στην πρόσληψη ανθοκυανίνων και κινδύνου καρδιοπαθειών. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι μία με δύο μερίδες κόκκινων φρούτων, όπως μούρα, φράουλες και μύρτιλα καθημερινά παρέχουν αρκετές ανθοκυανίνες, ώστε ο κίνδυνος καρδιοπαθειών να μειωθεί σημαντικά.

Διαβάστε επίσης:  Ρόδι: Οι ιδιότητες και τα οφέλη του είναι αμέτρητα

Ωστόσο, χρειάζεται να σημειωθεί ότι οι επιδράσεις των ανθοκυανίνων είναι πιο ισχυρές στους νεότερους ενήλικες, παρά στους ηλικιωμένους. Οι ερευνητές δηλώνουν ωστόσο ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον ακριβή προσδιορισμό της δράσης αυτών των αντιοξειδωτικών. Πιστεύεται πάντως πως επιδρούν αλλάζοντας τα επίπεδα των εντερικών βακτηρίων.

Advertisment

Η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται να προστεθεί στην επίσης πρόσφατη έρευνα που έδειξε ότι τα μύρτιλα ενισχύουν το χρόνο αντίδρασης στα παιδιά κατά 9%. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητα του μύρτιλου σε συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά, γνωστά ως φλαβονοειδή, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την επικοινωνία ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα και βοηθούν στην αναγέννηση των εγκεφαλικών κυττάρων. Τα ευεργετικά φλαβονοειδή βρίσκονται σε τροφές όπως φρούτα, στο χυμό τους, σε λαχανικά, στο τσάι, ακόμα και στη μαύρη σοκολάτα και έχουν συνδεθεί με αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και με βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου
ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση