, , ,

Το ριγανέλαιο καταπολεμά το νοροϊό

Η λύση για την αντιμετώπιση του νοροϊού φαίνεται ότι βρίσκεται στη φύση. Επιστήμονες στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπίστωσαν ότι

Η λύση για την αντιμετώπιση του νοροϊού φαίνεται ότι βρίσκεται στη φύση. Επιστήμονες στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπίστωσαν ότι μια ουσία που βρίσκεται στο ριγανέλαιο μπορεί να καταπολεμήσει τη δράση του και τα δυσάρεστα αποτελέσματά της.

Ο νοροϊός αποτελεί την πιο συχνή αιτία ιογενούς γαστρεντερίτιδας τόσο στα παιδιά όσο και στους ενηλίκους, προκαλώντας συμπτώματα όπως είναι η διάρροια, η ναυτία, ο πυρετός κτλ.

Advertisment

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, το ριγανέλαιο περιέχει την ουσία καρβακρόλη, η οποία ευθύνεται για το άρωμα και την ιδιαίτερη γεύση του, ενώ έχει την ικανότητα να διασπά το σκληρό στρώμα πρωτεϊνών που περιβάλλει τον νοροϊό.

Έτσι, το καθιστά πιο ευάλωτο στα αντιμικροβιακά, τα οποία μπορούν να περάσουν στο εσωτερικό του και να τον καταστρέψουν.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιδράσεις της καρβακρόλης σε ποντίκια που είχαν προσβληθεί από τον νοροϊό και διαπίστωσαν ότι έχει έναν μοναδικό τρόπο να του επιτίθεται. Μάλιστα, σύμφωνα με την ερευνήτρια δρ Kelly Bright, ο τρόπος αυτός καθιστά τη δράση της ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ιού, καθώς μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα μέσω των σταγονιδίων της ατμόσφαιρας, αλλά και μέσω μολυσμένων τροφών και ροφημάτων.

Advertisment

Μάλιστα, οι επιφάνειες στις οποίες μπορεί να υπάρχουν σταγονίδια του ιού δεν απολυμαίνονται από όλα τα καθαριστικά, γι’ αυτό και οι επιστήμονες συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή.

Τα αποτελέσματα της επιστημονικής μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Applied Microbiology.

Διαβάστε για τις υπέροχες ιδιότητες της ρίγαης

Πηγή

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση