Της Βιολέττας Ψωφάκη

«Ισορροπία είναι η διαδικασία του να κρατάμε κάτι σταθερό κατά τη διάρκεια αλλαγών» Mindy Bacharach

Στον σημερινό κόσμο των υψηλών ταχυτήτων, της μεγάλης πίεσης και του υψηλού στρες, δεν είναι μόνο η ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική μας ζωή που δυσκολευόμαστε να εδραιώσουμε. Τον περισσότερο καιρό αγωνιζόμαστε να εξισορροπίσουμε τις ανάγκες μας με αυτές των άλλων, να μοιράσουμε εξίσου τον χρόνο και την προσοχή μας, να βρούμε τον δρόμο μας μέσα από τις περιστάσεις και τις συνθήκες και να ζυγίσουμε τις επιλογές μας.

Αν η προσπάθεια να διατηρήσετε μία ισορροπία στη ζωή σας σας κάνει να νιώθετε σα σχοινοβάτες, δεν είστε μόνοι. Οι περισσότεροι από μας απαιτούμε τόσα πολλά από τον χρόνο και την ενέργειά μας, που η ζωή μας μπορεί πραγματικά να μοιάζει με τσίρκο…

Απαντήστε στις ερωτήσεις που ακολουθούν ώστε να δείτε πόσο καλά αντιμετωπίζετε τις ευθύνες, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζετε και ικανοποιείτε τις προσωπικές σας ανάγκες και επιθυμίες.

Ποιες από τις παρακάτω δηλώσεις είναι αληθινές και ποιές είναι ψευδείς για σας;

 1. Ο μόνος τρόπος να διαχειριστώ με επιτυχία τη ζωή μου είναι να φροντίσω μόνος μου τις σωματικές και συναισθηματικές μου ανάγκες.
 2. Το να φροντίζω τον εαυτό μου μεγαλώνει την ικανότητά μου να βοηθώ τους άλλους.
 3. Τρώω υγιεινά και ασκούμαι τακτικά.
 4. Βρίσκω χρόνο για τον εαυτό μου.
 5. Απολαμβάνω τα δώρα της κάθε εποχής: πατινάζ, βόλτες στην παραλία, κηπουρική, πεζοπορία, κατασκήνωση, κολύμπι, μπάρμπεκιου.
 6. Η δημιουργικότητα με θρέφει. Ασχολούμαι με αυτά που αγαπάω, είτε είναι μαγειρική, σχέδιο, ζωγραφική, γράψιμο, χορός, τραγούδι ή οπιοαδήποτε άλλη δημιουργική ασχολία.
 7. Η επικοινωνία με τους άλλους εμπλουτίζει τη ζωή μου. Περνώ ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου.
 8. Η συνεισφορά στον κόσμο παρέχει σύνδεση και σκοπό, οπότε προσφέρω τον χρόνο, την ενέργεια και την εμπειρία μου εκεί που χρειάζονται περισσότερο.
 9. Προσέχω και δίνω σημασία στα συναισθηματικά σημάδια που δείχνουν ότι έχω έλλειψη ισορροπίας: εκνευρισμός, εξουθένωση, πικρία.
 10. Όταν πέφτω στο κρεβάτι με γρίπη, συνειδητοποιώ ότι ίσως έχω πιέσει τον οργανισμό μου με υπερ-ενεργητικότητα, οπότε σταματώ και φροντίζω τον εαυτό μου.
 11. Όταν χρειάζεται κι όταν θέλω, λέω όχι.
 12. Ακούω και τιμώ τις επιταγές του σώματός μου που ζητά πράγματα όπως έναν ελαφρύ ύπνο, μία βόλτα ή διατροφή λαχανικών.
 13. Παρόλο που είμαι απασχολημένος, βρίσκω χρόνο να κάνω τα πράγματα που θέλω.
 14. Είμαι ικανοποιημένος. Βιώνω συχνά ευημερία, ικανοποίηση και χαρά.

Αν απαντήσατε πως κάποιες από αυτές τις δηλώσεις είναι ψευδείς, ίσως χρειάζεται να τις ξαναδείτε και να ενσωματώσετε κάτι από το μήνυμά τους στη ζωή σας.

Έχει ειπωθεί πως το μεγάλο επίτευγμα της σοφίας των ηλικιωμένων ήταν η επίτευξη μίας  εξαιρετικής εσωτερικής ισορροπίας. Πως το κατάφεραν;

Λοιπόν, το κλειδί είναι να ανταποκρινόμαστε με τον κατάλληλο τρόπο, στην παρούσα στιγμή, όταν τα πράγματα προκύπτουν.

Συγγραφέας Βιολέττα Ψωφάκη

Πιστεύω πως ο σκοπός μας, σαν ανθρώπινα πλάσματα, σ' αυτή τη γη είναι κοινός για όλους και είναι το να εκδηλώσουμε ολόκληρη τη δυναμική μας και να γίνουμε το καλύτερο που μπορούμε, να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.
Το Transformational Coaching είναι η τέχνη της εξερεύνησης του εαυτού και αυτό με ενέπνευσε ώστε να γίνω Associate Certified Coach (ACC), Certified Professional Coach (CPC).
Έχω συγγράψει το βιβλίο «Μία σκάλα στο άπειρο».

Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε