, ,

Οι 3 εγκέφαλοι κι εμείς…

Οι εγκέφαλοι του κεφαλιού, της καρδιάς και της κοιλιάς!

Εγκέφαλος

Της Βιολέττας Ψωφάκη

Γνωρίζετε πως, σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα ερευνών στο πεδίο της Νευροεπιστήμης, έχουμε περισσότερους από έναν εγκεφάλους; Οι έρευνες έδειξαν πως έχουμε σύνθετα και λειτουργικά νευρικά δίκτυα ή αλλιώς «εγκεφάλους» στην καρδιά και την κοιλιά, οι οποίοι εμφανίζουν μνήμη και νοημοσύνη.

Advertisment

Σύμφωνα με τις έρευνες αυτές, χωρίς τη νοημοσύνη του κεφαλιού οι αποφάσεις μας δεν θα είχαν αναλυθεί σωστά, χωρίς τη νοημοσύνη της καρδιάς δεν θα υπήρχε αρκετή συναισθηματική, βασιζόμενη στις αξίες μας, ενέργεια ώστε να δώσουμε προτεραιότητα στις αποφάσεις μας και να δράσουμε, και χωρίς τη νοημοσύνη της κοιλιάς δεν θα υπήρχε η απαραίτητη προσοχή στη διαχείριση των κινδύνων, ούτε αρκετή θέληση ώστε να εκτελεσθούν οι αποφάσεις μας. Όπως αποδείχτηκε, ο κάθε εγκέφαλος έχει τις δικές του αρμοδιότητες και ικανότητες.

«Ένα από τα ισχυρά μοντέλα που έχουν εμφανιστεί από την έρευνα» λέει ο Grant Soosalu «υποδηλώνει πως ο κάθε εγκέφαλος έχει αυτό που είναι γνωστό σαν “μέγιστη έκφραση”. Για τον εγκέφαλο του κεφαλιού η έκφραση αυτή είναι η Δημιουργικότητα, για τον εγκέφαλο της καρδιάς είναι η Συμπόνοια και για τον εγκέφαλο της κοιλιάς είναι το Θάρρος. Οι εκφράσεις αυτές εκδηλώνονται όταν ένα άτομο βρίσκεται σε ισορροπία».

Η ευθυγράμμιση, εξισορρόπηση των τριών αυτών εγκεφάλων οδηγεί σε μεγαλύτερη επιτυχία κι ευτυχία και περισσότερη σοφία. Εξισορροπεί τις αποφάσεις μας, τις πράξεις και τις αντιδράσεις μας και αυξάνει την διαίσθησή μας. Η ευθυγράμμιση των τριών κέντρων νοημοσύνης μειώνει, επίσης, το στρες και την χρόνια ανησυχία και μας βοηθά να λειτουργούμε ως ολότητα.

Advertisment

Οι νέες αυτές γνώσεις είναι πολύ σημαντικές και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ώστε να αξιολογούμε και τα 3 επίπεδα νοημοσύνης, από τη στιγμή που αυτά αλληλοεπιδρούν, και να μην χρησιμοποιούμε έναν μόνο εγκέφαλο για όλες τις λειτουργίες μας. Για να το κατανοήσουμε καλύτερα θα χρειαστεί να αποκτήσουμε προσωπική εμπειρία κι ένας τρόπος για να έχουμε αυτή την εμπειρία είναι να κάνουμε την παρακάτω άσκηση μαζί με κάποιον άλλο. Και τα δύο άτομα θα έχουν και τους δύο ρόλους, εναλλάξ.

Το ένα άτομο θα καθίσει κάπου ώστε να είναι άνετα και θα πάρει μερικές βαθιές ανάσες απελευθερώνοντας ότι το βαραίνει. Θα έχει όσο χρόνο χρειάζεται για να νιώσει από ποιο σημείο του σώματός του έρχονται οι απαντήσεις, στις ερωτήσεις που θα του γίνουν. Δεν θα απαντήσει λεκτικά, απλά θα πρέπει να παρατηρήσει ποιος εγκέφαλος (κεφάλι, καρδιά, κοιλιά) ανταποκρίνεται ή ενθουσιάζεται από την κάθε ερώτηση και να συγκρίνει την αντίδραση του σώματός του στις ερωτήσεις αυτές. Η απάντησή του προέρχεται από την λογική του κεφαλιού ή το συναίσθημα της καρδιάς ή μήπως από την διαίσθηση της κοιλιάς;

Το άλλο άτομο θα θέσει, μία μία, τις εξής ερωτήσεις:

«Πως είσαι σήμερα;»

«Πως είσαι αυτή την εβδομάδα;»

«Πως είσαι αυτόν τον μήνα;»

«Πως είσαι αυτόν τον χρόνο;»

«Πως είσαι σ’ αυτή τη ζωή;»

Πιθανότατα θα εκπλαγείτε όταν συνειδητοποιήσετε πόσο πολύ χρησιμοποιείτε τον εγκέφαλο του κεφαλιού εις βάρος των υπόλοιπων δύο. Η παραπάνω άσκηση μας δίνει τον χρόνο να παρακολουθήσουμε τον εαυτό και το σώμα μας, σε βάθος, και να διαπιστώσουμε πως διαφορετικές ερωτήσεις δραστηριοποιούν διαφορετικούς εγκεφάλους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού
askiseis arhtrosis

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση