, , ,

Χόρχε Μπουκάι: Ποιος μπορεί να εξηγήσει τα συναισθήματα;

Πώς εξηγείται, άραγε, ότι αν τα συναισθήματα μετασχηματιστούν σε αξίες μετατρέπονται σε δυνατές παρορμήσεις για ορισμένους από εμάς;

Χόρχε Μπουκάι: Ποιος μπορεί να εξηγήσει τα συναισθήματα;

Ποιος μπορεί να εξηγήσει τα συναισθήματα;

Απόσπασμα από το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι “Από την άγνοια στη σοφία” Εκδ. Opera

Advertisment

Ας φανταστούμε ότι κάποιος από άλλο πλανήτη, που δεν ξέρει τίποτα από συσκευές ραδιοφώνου, βλέπει ένα ραδιόφωνο όταν φτάνει στη Γη και μένει μαγεμένος με τη μουσική που το ακούει να βγάζει. Είναι λογικό να σκεφτεί ότι η μουσική που προέρχεται από το εσωτερικό της συσκευής είναι αποτέλεσμα κάποιας αντίδρασης ανάμεσα στα στοιχεία της. Απορρίπτει με την πρώτη ματιά ότι η μουσική μπορεί να έρχεται απέξω, διότι δεν βλέπει να μπαίνει τίποτα στο ραδιόφωνο· ούτε καλώδιο ούτε άλλη επαφή.

Διαβάστε τα καλύτερα αποσπάσματα από το Χόρχε Μπουκάι

Για να αποδείξει ότι η μουσική δεν έρχεται απέξω αλλά βρίσκεται ήδη εκεί μέσα, θα εξηγούσε, με καμάρι σπουδαίου επιστήμονα-ερευνητή, ότι: «Διαπιστώσαμε πως η συσκευή ζυγίζει το ίδιο όταν είναι αναμμένη κι όταν είναι σβηστή».

Advertisment

Χόρχε Μπουκάι: Ποιος μπορεί να εξηγήσει τα συναισθήματα;

Εάν, τώρα, σκεφτόταν να μεταφέρει στον πλανήτη του αυτή τη θαυμαστή τεχνολογία, θα προσπαθούσε να μάθει πώς φτιάχνεται μια τέτοια συσκευή. Θα έβρισκε τα κομμάτια, τους διακόπτες, το κουτί, τους κρυστάλλους πυριτίου, τα χάλκινα καλώδια κι όλα τα συναφή, και μετά από πολλή προσπάθεια θα κατάφερνε να φτιάξει ένα αντίγραφο του ραδιοφώνου, ακριβώς ίδιο μ’ αυτό που είχε δοκιμάσει με επιτυχία στη Γη, και θα πλημμύριζε από υπερηφάνεια. Αργότερα, θα έγραφε για τους απογόνους του: «Κατανόησα στην εντέλεια αυτό το πράγμα κι έφτιαξα μια συσκευή ολόιδια μ’ αυτήν της Γης. Ακόμα δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί δεν βγάζει μουσική».

https://enallaktikidrasi.com/2016/06/poios-borei-na-exigisei-ta-synaisthimata/

Μπορεί κανείς, από τώρα ως την αιωνιότητα, να δηλώνει βέβαιος ότι η αγάπη, η αφοσίωση ή η αλληλεγγύη, η συμπάθεια και η φιλία είναι (σύμφωνα με το αμερικανικό Journal of Psychotherapy): «Απλοί μηχανισμοί άμυνας του πληγωμένου ή ένοχου εγώ». Είναι κατανοητά, αποδεκτά και τεκμηριωμένα όλα αυτά, πράγματι. Πώς εξηγείται, όμως, ότι αν μετασχηματιστούν σε αξίες, αυτά τα συναισθήματα μετατρέπονται σε δυνατές παρορμήσεις για ορισμένους από εμάς; Παρορμήσεις τόσο σημαντικές που χωρίς αυτές δεν ζούμε, και που γι’ αυτές μπορούμε να πεθάνουμε;

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μήπως ασκώ υπερβολική κριτική στους άλλους; Πώς θα το καταλάβω και πώς μπορώ να το διορθώσω;
Ν. Καζαντζάκης: Η λαχτάρα της λευτεριάς
Χάνουμε χρόνο όταν επενδύουμε σε αυτούς που δεν έχουν χρόνο για εμάς
Μέσα από τα μάτια μου: Ο φίλος μου... η ημικρανία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση