, , ,

Τα δέκα συναισθήματα της Δύναμης

Πώς να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και να τον θωρακίσουμε με την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ώστε να εξελιχθεί.

Τα δέκα συναισθήματα της Δύναμης

Τα δέκα συναισθήματα της Δύναμης

Το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι να έχουμε τη δύναμη να ανταπεξέλθουμε σε αυτή και τις δυσκολίες της, αλλά και να έχουμε τη δυνατότητα να θέσουμε υγιή όρια ώστε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και να τον θωρακίσουμε με την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ώστε να εξελιχθεί. Στο παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο του Anthony Robins «Ξυπνήστε το Γίγαντα Μέσα σας», Εκδόσεις Διόπτρα, διαβάζουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τα καταφέρουμε όλα αυτά, ενισχύοντας μέσα μας δέκα βασικά συναισθήματα.

Advertisment

1. Αγάπη και στοργή

Η συστηματική έκφραση αγάπης μπορεί να εξαφανίσει σχεδόν οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα με το οποίο έρχεται σε επαφή. Αν κάποιος είναι θυμωμένος μαζί σας, μπορείτε να συνεχίσετε να του δείχνετε αγάπη, υιοθετώντας μια πυρηνική πεποίθηση όπως εκείνη από το βιβλίο Μαθήματα Θαυμάτων: «Οποιαδήποτε ανθρώπινη επικοινωνία είναι είτε έκφραση αγάπης είτε έκκληση για βοήθεια». Αν κάποιος είναι πληγωμένος ή θυμωμένος και εσείς του συμπεριφέρεστε συστηματικά με αγάπη και στοργή, τελικά θα αλλάξει συναισθηματική κατάσταση και η ένταση του θα μειωθεί.

«Αν μπορούσες να αγαπήσεις αρκετά, θα μπορούσες να γίνεις ο ισχυρότερος άνθρωπος του κόσμου». – Έμετ Φοξ

Τεστ: Βρείτε την κρυφή ψυχική σας δύναμη και πως να την ξεκλειδώσετε

Advertisment

2. Εκτίμηση και ευγνωμοσύνη

Πιστεύω ότι όλα τα πιο ισχυρά συναισθήματα αποτελούν διαφορετικές εκφράσεις της αγάπης. Προσωπικά, θεωρώ την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη δύο από τα πιο πνευματικά συναισθήματα, γιατί εκφράζουν, μέσω σκέψεων και πράξεων, τη χαρά και την ικανοποίηση που νιώθω για τα δώρα που μου έχουν προσφέρει οι άλλοι άνθρωποι, οι εμπειρίες μου και η ζωή. Αυτή η συναισθηματική κατάσταση θα βελτιώσει τη ζωή σας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Αν την καλλιεργήσετε, θα είναι σαν να καλλιεργείτε την ίδια τη ζωή. Η στάση σας απέναντι στη ζωή θα πρέπει να είναι στάση ευγνωμοσύνης.

3. Περιέργεια

Αν επιθυμείτε πραγματικά να εξελιχθείτε, μάθετε να έχετε όση περιέργεια έχουν τα παιδιά. Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να αναρωτιούνται διαρκώς, γι’ αυτό και είναι τόσο αξιαγάπητα. Αν θέλετε να θεραπεύσετε την πλήξη, γίνετε περίεργοι. Αν είστε περίεργοι, δεν βλέπετε τίποτα σαν αγγαρεία. Αυτομάτως, θέλετε να το μελετήσετε. Με την περιέργεια, η ζωή γίνεται μια ατελείωτη μελέτη της ευτυχίας.

https://enallaktikidrasi.com/2016/08/deka-synaisthimata-dynamis/

4. Ενθουσιασμός και πάθος

Ο ενθουσιασμός και το πάθος μπορούν να βελτιώσουν τα πάντα. Το πάθος μπορεί να μετατρέψει οποιαδήποτε δυσκολία σε μεγάλη ευκαιρία. Είναι μια αχαλίνωτη δύναμη, με την οποία μπορούμε να προοδεύσουμε γρηγορότερα από ποτέ. Για να παραφράσω τον Μπέντζαμιν Ντισραέλι, ένας άνθρωπος είναι πραγματικά σπουδαίος όταν παρακινείται από το πάθος. Πώς «αποκτάμε» πάθος; Με τον ίδιο τρόπο που «αποκτάμε» αγάπη, στοργή, εκτίμηση, ευγνωμοσύνη και περιέργεια: αποφασίζουμε να το νιώσουμε!

Χρησιμοποιήστε τη φυσιολογία σας: αρχίστε να μιλάτε γρηγορότερα, να φέρνετε γρηγορότερα στο μυαλό σας εικόνες, να κινείτε το σώμα σας προς την κατεύθυνση όπου θέλετε να πάτε. Μην κάθεστε να σκέφτεστε. Δεν μπορείτε να είστε γεμάτοι πάθος αν είστε σκυμμένοι όλη την ώρα πάνω από το γραφείο σας, αναπνέετε ρηχά και μιλάτε αργόσυρτα.

5. Αποφασιστικότητα

Τα παραπάνω συναισθήματα είναι ανεκτίμητα, αλλά υπάρχει ένα συναίσθημα που πρέπει οπωσδήποτε να έχετε, αν θέλετε να δημιουργήσετε κάτι με διάρκεια και αξία σε αυτό τον κόσμο. Καθορίζει πώς θα αντιμετωπίζετε τις ανατροπές, τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις. Η αποφασιστικότητα είναι αυτό που διακρίνει τη στασιμότητα από τη δύναμη που σας δίνουν η δέσμευση και η αφοσίωση.

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, να κάνετε όλα τα επαγγελματικά σας τηλεφωνήματα ή να παραμείνετε δεσμευμένοι απέναντι σε κάτι, η άσκηση πίεσης στον εαυτό σας δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Αντίθετα, αν δείξετε αποφασιστικότητα, θα τα καταφέρετε. Η αποφασιστικότητα θα αποτελέσει πηγή όλων σας των πράξεων και θα σας βοηθήσει να κάνετε αυτομάτως ό,τι χρειαστεί για να πετύχετε το στόχο σας. Αν έχετε αποφασιστικότητα, θα μπορείτε να πάρετε την απόφαση να δεσμευτείτε σε κάτι και να αποκλείσετε οποιαδήποτε άλλη πιθανότητα.

«Η αποφασιστικότητα αφυπνίζει την ανθρώπινη θέληση». – Άντονι Ρόμπινς

Με την αποφασιστικότητα, μπορείτε να καταφέρετε τα πάντα. Χωρίς αυτή, είστε καταδικασμένοι στην απελπισία και την απογοήτευση. Η θέλησή μας να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί, να δράσουμε πάρα το φόβο που ενδεχομένως νιώθουμε, αποτελεί τη βάση του θάρρους. Και το θάρρος είναι η ιδιότητα που γεννάει την αποφασιστικότητα. Η διαφορά ανάμεσα στο αίσθημα της επιτυχίας και της απελπισίας είναι η καλλιέργεια της αποφασιστικότητας.

Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να σπάσετε το μοτίβο σας και να αλλάξετε την προσέγγισή σας. Γιατί να γκρεμίσετε ολόκληρο τον τοίχο, από τη στιγμή που μπορείτε να κοιτάξετε λίγο πιο αριστερά και να βρείτε μια πόρτα;

Δείτε: 10 δυναμικές ερωτήσεις που θα αλλάξουν τη ζωή σας

6. Ευελιξία

Αν υπήρχε μόνο ένας σπόρος που θα μπορούσε να εγγυηθεί την επιτυχία σας, αυτός είναι η ικανότητα να αλλάζετε την προσέγγιση σας. Μάλιστα, όλα αυτά τα Σήματα Δράσης, που μέχρι πρότινος αποκαλούσατε «αρνητικά συναισθήματα», είναι μηνύματα ότι πρέπει να είστε πιο ευέλικτοι! Επιλέγοντας να είστε ευέλικτοι, επιλέγετε να είστε ευτυχισμένοι.

Στη διάρκεια της ζωής σας, θα συναντήσετε καταστάσεις που θα βρίσκονται πέρα από τον έλεγχό σας, και η ικανότητά σας να είστε ευέλικτοι με τους κανόνες σας, τις πράξεις και το νόημα που αποδίδετε στα πράγματα, θα καθορίσει όχι μόνο τη μακροπρόθεσμη επιτυχία ή αποτυχία σας αλλά και το επίπεδο της προσωπικής σας ευτυχίας. Το καλάμι που λυγίζει, αντέχει στον άνεμο, ενώ η άκαμπτη βελανιδιά σπάει.

7. Αυτοπεποίθηση

Η ακλόνητη αυτοπεποίθηση είναι εκείνο το αίσθημα σιγουριάς που όλοι επιθυμούμε να έχουμε. Ο μόνος τρόπος για να αισθάνεστε διαρκώς αυτοπεποίθηση, ακόμη και σε καταστάσεις ή περιβάλλοντα που δεν έχετε ξανασυναντήσει, είναι η δύναμη της πίστης. Φανταστείτε και νιώστε σιγουριά για τα συναισθήματα που αξίζετε να αισθανθείτε τώρα, αντί να περιμένετε να εμφανιστούν από μόνα τους ξαφνικά κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον.

Όταν νιώθετε αυτοπεποίθηση, είστε πρόθυμοι να πειραματιστείτε, να διακινδυνεύσετε. Ένας τρόπος για να αποκτήσετε πίστη και αυτοπεποίθηση είναι απλώς να τις καλλιεργήσετε. Αν σας ρωτούσα κατά πόσο πιστεύετε ότι μπορείτε να δεσετε τα κορδόνια σας, είμαι σίγουρος ότι θα μου απαντούσατε με μεγάλη αυτοπεποίθηση πως μπορείτε. Γιατί; Επειδή το έχετε κάνει χιλιάδες φορές! Εξασκήστε, λοιπόν, την αυτοπεποίθησή σας χρησιμοποιώντας αυτή την ιδιότητα συστηματικά, και θα εκπλαγείτε με τα οφέλη που θα αποκομίσετε σε κάθε πλευρά της ζωής σας.

Οτιδήποτε και αν θέλετε να πετύχετε, είναι καθοριστικό να αισθάνεστε αυτοπεποίθηση και όχι φόβο. Το τραγικό είναι ότι πολλοί αποφεύγουν να κάνουν κάποια πράγματα επειδή φοβούνται και φτάνουν σε σημείο να νιώθουν άσχημα για κάτι πριν καν συμβεί. Να θυμάστε, όμως, ότι η επιτυχία των σπουδαίων ανθρώπων πολλές φορές οφείλεται σε ένα σύνολο καλλιεργημένων πεποιθήσεων για τις οποίες δεν είχαν καμία εμπειρική αναφορά! Η ικανότητα να πράττουμε με βάση την πίστη είναι αυτό που κάνει την ανθρώπινη φυλή να προοδεύει.

https://enallaktikidrasi.com/2016/08/deka-synaisthimata-dynamis/

8. Ευθυμία

Όταν πρόσθεσα την ευθυμία στη λίστα μου με τις σημαντικότερες αξίες μου, πολλοί γύρω μου είπαν: «Κάτι άλλαξε πάνω σου. Φαίνεσαι πολύ χαρούμενος». Συνειδητοποίησα ότι πάντα ήμουν χαρούμενος, απλά δεν φαινόταν στο πρόσωπο μου! Είναι άλλο πράγμα να νιώθετε χαρά μέσα σας και άλλο να εξωτερικεύετε τη χαρά σας μέσω της ευθυμίας. Η ευθυμία ενισχύει την αυτοπεποίθησή σας, κάνει τη ζωή σας πιο διασκεδαστική και τους γύρω σας να νιώθουν καλύτερα.

Έχει τη δύναμη να εξαλείφει τα αισθήματα φόβου, οδύνης, θυμού, απογοήτευσης, απελπισίας, κατάθλιψης, ενοχής και ανεπάρκειας από τη ζωή σας. Θα καταλάβετε ότι έχετε αποκτήσει την ιδιότητα της ευθυμίας όταν συνειδητοποιήσετε πως, ό,τι και αν συμβαίνει στη ζωή σας, καμία κατάσταση δεν μπορεί να βελτιωθεί αν δεν διατηρήσετε την ευθυμία σας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα βλέπετε όλα ρόδινα και να αρνείστε να αναγνωρίσετε τις υπάρχουσες δυσκολίες. Αυτό που σημαίνει είναι πως είστε εξαιρετικά έξυπνοι, γιατί γνωρίζετε ότι αν ζήσετε τη ζωή σας σε μια κατάσταση ευχαρίστησης, τόσο έντονης, ώστε να μεταδίδετε μια αίσθηση ευτυχίας στους γύρω σας, θα έχετε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσετε κάθε πρόκληση που θα εμφανιστεί στο δρόμο σας. Αν καλλιεργήσετε την ευθυμία, δεν θα χρειάζεστε πλέον τα περισσότερα από τα «επώδυνα» Σήματα Δράσης που προσπαθούν να σας τραβήξουν την προσοχή!

9. Ευεξία

Αυτή η πτυχή της ζωής σας παίζει καθοριστικό ρόλο. Αν δεν φροντίζετε το σώμα σας, είναι δύσκολο να απολαύσετε τα συναισθήματά σας. Σιγουρευτείτε ότι έχετε σωματική ευεξία. Να θυμάστε ότι όλα τα συναισθήματα περνούν πρώτα από το σώμα σας. Αν δεν αισθάνεστε καλά συναισθηματικά, ελέγξτε τα βασικά. Αναπνέετε σωστά; Όταν νιώθουμε άγχος, σταματάμε να αναπνέουμε, υπονομεύοντας έτσι την ευεξία μας. Η σωστή αναπνοή είναι η βασικότερη οδός προς την καλή υγεία. Ένα άλλο βασικό στοιχείο για τη σωματική ευεξία είναι να σιγουρευτείτε ότι έχουν αρκετή ενέργεια οι νευρώνες σας.

Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό; Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι κάθε μέρα σπαταλάτε ενέργεια με αυτά που κάνετε και, όσο αυτονόητο και αν ακούγεται, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι ξεκουράζεστε αρκετά ώστε να την ανανεώνετε. Παρεμπιπτόντως, πόσες ώρες κοιμάστε; Αν συνήθως κοιμάστε οχτώ με δέκα ώρες, τότε μάλλον κοιμάστε παραπάνω από το κανονικό. Έχει αποδειχθεί ότι το ιδανικό για τους περισσότερους είναι έξι με εφτά ώρες. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, όταν καθόμαστε, δεν εξοικονομούμε ενέργεια. Η αλήθεια είναι ότι συχνά κουραζόμαστε ακόμη περισσότερο. Το νευρικό μας σύστημα πρέπει να κινείται για να παίρνει ενέργεια.

Μέχρι ενός σημείου, η σπατάλη ενέργειας σας δίνει την αίσθηση ότι έχετε περισσότερη ενέργεια. Με την κίνηση, μεταφέρεται οξυγόνο σε όλο τον οργανισμό σας, και αυτή η αίσθηση σωματικής υγείας δημιουργεί το αίσθημα της ευεξίας, που μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε δυσκολία στη ζωή σας. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι, εκτός από βασική πηγή πάθους, το αίσθημα της ευεξίας είναι εξαιρετικά σημαντικό και πρέπει να το καλλιεργήσετε, για να είστε σε θέση να αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε συναίσθημα εμφανίζεται στη ζωή σας.

10. Προσφορά

Χρόνια πριν, περνούσα μια από τις δυσκολότερες φάσεις της ζωής μου. Θυμάμαι να οδηγώ βράδυ στον αυτοκινητόδρομο και να ρωτάω συνεχώς τον εαυτό μου: «Τι πρέπει να κάνω για να αλλάξω τα πράγματα στη ζωή μου;» Ξαφνικά, έλαβα την απάντηση. Ένιωσα τόσο έντονα συναισθήματα, που σταμάτησα αμέσως στην άκρη του δρόμου για να γράψω μια φράση κλειδί στο ημερολόγιο μου: «Το μυστικό στη ζωή είναι να προσφέρεις στους άλλους».

Διαβάστε ακόμη: Η δύναμη που ψάχνεις βρίσκεται μέσα σου

Δεν υπάρχει πλουσιότερο συναίσθημα στη ζωή από την αίσθηση ότι ο χαρακτήρας σας, κάτι που είπατε ή κάνατε, έχει βελτιώσει όχι μόνο τη δική σας ζωή αλλά και τη ζωή κάποιου αγαπημένου σας προσώπου ή ακόμη και κάποιου αγνώστου. Οι ιστορίες που με συγκινούν περισσότερο έχουν να κάνουν με ανθρώπους που ακολουθούν τις επιταγές του ευγενέστερου συναισθήματος της άνευ όρων αγάπης και προσφοράς.

Όταν είδα το μιούζικαλ Οι Άθλιοι, ο χαρακτήρας του Γιάννη Αγιάννη με συγκίνησε πολύ, επειδή ήταν ένας καλός άνθρωπος που ήθελε να προσφέρει γενναιόδωρα στους άλλους. Κάθε μέρα που περνάει, πρέπει να καλλιεργούμε την αίσθηση της προσφοράς, εστιάζοντας όχι αποκλειστικά και μόνο στον εαυτό μας αλλά και στους άλλους. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να πέσετε στην παγίδα να προσφέρετε στους άλλους ζημιώνοντας τον εαυτό σας. Αν καταλήξετε στη θέση του μάρτυρα, δεν θα νιώσετε ότι προσφέρετε πραγματικά.

Αν, όμως, καταφέρετε να προσφέρετε συστηματικά κάτι μετρήσιμο στον εαυτό σας και στους άλλους, γνωρίζοντας έτσι ότι η ζωή σας είχε αντίκτυπο, θα συνδεθείτε στενότερα με τους ανθρώπους και θα αισθάνεστε τόση περηφάνια και αυτοεκτίμηση, που δεν θα μπορούσαν να σας προσφέρουν ποτέ τα χρήματα, τα επιτεύγματα, η φήμη και η αναγνώριση. Η αίσθηση της προσφοράς δίνει αξία στη ζωή μας. Φανταστείτε πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος μας, αν όλοι καλλιεργούσαμε την ιδιότητα της προσφοράς!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση