, ,

Γιατί οι νάρκισσοι είναι πιο ελκυστικοί από τους άλλους ανθρώπους;

Έρευνα αποκαλύπτει γιατί οι νάρκισσοι είναι πιο «αγαπητοί» και δημοφιλείς σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους.

Γιατί οι νάρκισσοι είναι πιο ελκυστικοί από τους άλλους ανθρώπους;

Ο καθρέφτης μετατρέπεται σε ένα αντικείμενο που χωρίς αυτό δεν μπορούν να ζήσουν. Ερωτεύονται το είδωλό τους και πιστεύουν ότι αξίζουν ειδική μεταχείριση, ενώ δεν διστάζουν να γίνουν επιθετικοί αν δεν την αποκτήσουν. Ο λόγος για τους νάρκισσους, τους ανθρώπους που αγαπούν παθολογικά τον εαυτό τους, σε βαθμό που δηλητηριάζουν τις σχέσεις τους με τους άλλους.

Advertisment

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Emanuel Jauk – ερευνητή του Πανεπιστημίου Grauz της Αυστρίας – σε άτομα που λάμβαναν μέρος σε speed dating και τυφλά ραντεβού, έδειξε πως τα άτομα με ναρκισσιστική συμπεριφορά είχαν τρεις φορές μεγαλύτερη δημοφιλία και επιτυχία στα ραντεβού από άλλους που έδειχναν αληθινή κατανόηση για τον άνθρωπο που είχαν απέναντί τους και όρεξη για εποικοδομητικό διάλογο.

Δείτε επίσης: Γιατί τα άτομα υψηλής ευαισθησίας προσελκύουν τους νάρκισσους και τρόποι να απαγκιστρωθούν

Γιατί όμως, παρόλη την αδυναμία των νάρκισσων να συνάψουν ουσιαστικές σχέσεις λόγω της κρυμμένης χαμηλής αυτοεκτίμησής τους, η επιτυχία τους είναι τόσο μεγάλη; Ο Emanuel Jauk ξεχωρίζει 3 λόγους που συμβαίνει αυτό αλλά και κάτι ακόμη πιο ανησυχητικό. Το γεγονός πως, εκτός των ατόμων με ναρκισσιστικές διαταραχές, χρήζουν ψυχανάλυσης και τα άτομα που έλκονται από αυτούς.

Advertisment

Οι 3 λόγοι που οι νάρκισσοι είναι τόσο επιθυμητοί

1. Έχουν την αυτοπεποίθηση του ελκυστικού ατόμου

Τα άτομα που έχουν αναπτύξει μια ναρκισσιστική συμπεριφορά, είτε είναι όντως εμφανίσιμα είτε όχι, πιστεύουν πραγματικά πως είναι εξόχως ελκυστικά. Αυτή η αυτοπεποίθησή τους είναι στην πραγματικότητα που γοητεύει τους άλλους βοηθώντας τους να έχουν την άνεση και την ελκυστικότητα που χρειάζεται.

2. Λένε αυτό που θέλει να ακούσει ο άλλος

Τα άτομα αυτά είναι άριστα στο λέγειν. Γνωρίζουν ήδη τι θα ήθελαν οι ίδιοι να ακούσουν ώστε να «ανέβουν» ψυχολογικά και το λένε χωρίς καμία περιστροφή. Συνήθως δεν το εννοούν και γι’ αυτό η συμπεριφορά τους αλλάζει, χωρίς αναστολές, μόλις πετύχουν το σκοπό τους.

https://enallaktikidrasi.com/2016/08/giati-narkissoi-pio-elkustikoi-apo-allous-anthropous/

3. Δεν μένουν ποτέ μόνοι

Παρά το γεγονός πως τα άτομα αυτά δεν μπορούν να συνάψουν υγιείς και ουσιαστικές σχέσεις, περιτριγυρίζονται συνεχώς από το «κοινό» τους είτε πρόκειται για ερωτικές σχέσεις είτε για φιλικές. Φροντίζουν να μην ξεμένουν από ανθρώπους που τους θαυμάζουν γιατί είναι κάτι το «ανώτερο» και με τον τρόπο αυτό τροφοδοτούν συνεχώς την εικόνα τους και τη φιλαρέσκειά τους δίνοντας την άποψη πως είναι αγαπητοί στον κόσμο και εκείνοι τόσο δεκτικοί με τους «κοινούς θνητούς».

Τώρα, όσον αφορά τα άτομα που γίνονται δέκτες αυτών των συμπεριφορών, ο Emanuel Jauk τονίζει πως ευθύνονται κι εκείνοι για τη διατήρηση αυτών των σχέσεων αφού με το να μην τους επικρίνουν, στην ουσία επικροτούν και συντηρούν αυτήν την κατάσταση. Πρέπει να ανοίξουν τα μάτια τους και να δουν με ποιους έχουν να κάνουν. Πώς θα το καταφέρουν αυτό; Σύμφωνα με τον Jauk, ο καλύτερος τρόπος είναι να αμφισβητήσουν τα άτομα αυτά δημόσια.

Αν πρόκειται για ένα ισορροπημένο άτομο με ανεπτυγμένο χαρακτήρα και διάθεση για σύναψη ουσιαστικών σχέσεων, δεν θα αντιδράσει υπερβολικά. Πιθανότατα θα απαντήσει ήρεμα ή με χιούμορ και με επιχειρήματα. Αν πρόκεται για νάρκισσο, σχεδόν σίγουρα, θα εκραγεί προσπαθώντας να μειώσει τον συνομιλητή του. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, μετά από μια τέτοια κίνηση να διακόψουν κάθε σχέση με το άτομο που «τόλμησε» να αμφισβητήσει την αυθεντία τους δημόσια.

*Με πληροφορίες από psychcentral.com και European Journal Of Personality

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η Ιστορία του Λεωνίδα και της Μαρίας: Ένα Μάθημα Προσφοράς και Αποτυχημένου Μάρκετινγκ
home-sun
dolce-attica-riviera
Γιατί φιλιόμαστε; Η επιστήμη πίσω από την πιο διαδεδομένη κίνηση των ανθρώπων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση