,

7 ανθυγιεινές συνήθειες που επαναλαμβάνετε και πώς να τις ξεπεράσετε

Η επίτευξη μιας υγιεινότερης καθημερινότητας ξεκινά από την αυτογνωσία.

7 ανθυγιεινές συνήθειες που επαναλαμβάνετε και πώς να τις ξεπεράσετε

7 ανθυγιεινές συνήθειες που επαναλαμβάνετε και
πώς να τις ξεπεράσετε

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε για να διατηρηθούμε υγιείς και ευτυχισμένοι: να τρώμε σωστά, να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας, να έχουμε έναν επαρκή ύπνο, να γυμναζόμαστε. Ωστόσο, αποτυγχάνουμε τελικά ως προς την έμπρακτη μετάβαση σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, κυρίως λόγω αυτό-επιβαλλόμενων ψυχολογικών εμποδίων. Εδώ παρουσιάζονται κάποια από τα πιο κοινά εμπόδια και πώς μπορούμε να τα ξεπεράσουμε:

Advertisment

7 ανθυγιεινές συνήθειες που επαναλαμβάνετε και πώς να τις ξεπεράσετε

Γιατί στο σχολείο δεν διδαχτήκαμε το μάθημα της αγάπης;

1. Η νοοτροπία της «προτεραιότητας των άλλων»

Σταματήστε να βάζετε συνέχεια τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων πάνω από τις δικές σας- συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών σας. Σκεφτείτε την προσωπική σας ευημερία σαν μια μάσκα οξυγόνου σε αεροπλάνο- χωρίς την φροντίδα πρώτα της δικής σας ευημερίας, δεν μπορείτε να φροντίσετε τους άλλους. Έχετε την ευθύνη και υποχρέωση να φροντίζετε τη φυσική και ψυχολογική σας ευεξία. Είναι καιρός να κατανοήσετε ότι αξίζετε το υγιεινότερο φαγητό, τα φρεσκότερα φρούτα, την καταλληλότερη γυμναστική και ξεκούραση, ώστε να αποδίδετε τα μέγιστα και να νιώθετε όσο καλύτερα γίνεται.

Εξασκηθείτε σε αυτή τη νοοτροπία, λέγοντας συνειδητά «όχι» στους άλλους και κάνοντας κάτι που σας ευχαριστεί τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Advertisment

2. Παρερμηνευμένες επιθυμίες και ορέξεις

Αν το σώμα σας συχνά σας λέει ότι κάτι λείπει, με το να λαχταρά ένα κομμάτι σοκολατόπιτας ή ένα κομμάτι πίτσα, αποστολή σας είναι να βρείτε ακριβώς τι είναι αυτό το «κάτι». Προσπαθήστε να πίνετε περισσότερο νερό, κοιμηθείτε 30 λεπτά περισσότερο το βράδυ, ή περάστε ποιοτικότερο χρόνο με τον/την σύντροφο σας. Να θυμάστε ότι όσο πιο συχνά ενδίδετε σε αυτές τις επιθυμίες, τόσο πιο δύσκολο θα είναι μετά να τις ξεφορτωθείτε.

3. Καταπίεση του δυναμισμού σας

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/7-anthigiines-sinithties-epanalamvanete-pws-xeperasete/

Πολλοί άνθρωποι, και περισσότερο γυναίκες, προτιμούν να καταπιέζουν την φυσική τους ισχυρή θέληση στη προσωπική τους ζωή, για να μη φανούν ως υπερβολικά δυναμικοί, ή επειδή πιστεύουν ότι η αντίθετη στάση θα τους βοηθήσει να χαλαρώσουν περισσότερο εκτός δουλειάς. Ωστόσο, έρευνες αποδεικνύουν ότι οι πειθαρχημένοι και δυναμικοί άνθρωποι στην πραγματικότητα εμπλέκονται σε λιγότερες συγκρουσιακές καταστάσεις ή πειρασμούς και συνεπώς νιώθουν ευτυχέστεροι και χαρούμενοι. Αν αφήσετε το αίσθημα αυτό-πειθαρχίας να υπερισχύσει, θα δείτε ότι θα ενδυναμωθείτε σημαντικά μέσα από υγιεινές συνήθειες, ακόμα και αν στην αρχή το νιώσετε λίγο σαν στέρηση.

4. Αποφυγή προγράμματος στην προσωπική σας ζωή

Πολλοί από εμάς επειδή νιώθουμε ότι όλη μέρα στην εργασία μας είμαστε σε ένα πρόγραμμα, όταν επιστρέφουμε σπίτι αφήνουμε τα πράγματα πολύ χαλαρά και ανοργάνωτα. Εντούτοις, ο σχεδιασμός, η προετοιμασία και ο προγραμματισμός κάνουν θαύματα όσον αφορά στη προσπάθεια μετάβασης προς μια υγιεινότερη ζωή. Σκεφτείτε τον εαυτό σας ως το πιο σημαντικό αφεντικό που θα έχετε ποτέ και το πρόγραμμα του οποίου θέλετε και αγαπάτε πραγματικά να ακολουθείτε.

Αν αυτό δε λειτουργήσει, επιχειρήστε να σημειώσετε πόσες ώρες αυτοφροντίδας συνήθως έχετε μέσα σε μια εβδομάδα χωρίς πρόγραμμα και συγκρίνετε αυτό με το πόσες ώρες την εβδομάδα καταφέρνετε όταν όντως προγραμματίσετε υγιεινές δραστηριότητες.

5. Έλλειψη αυτοπεποίθησης όσον αφορά τις υγιεινές συνήθειες

Μήπως αποδίδετε τέλεια στη δουλειά σας και με αυτοπεποίθηση, αλλά «μαζεύεστε» ξαφνικά όσον αφορά στη δέσμευση σε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, θυμούμενοι τις τελευταίες «αποτυχημένες» σας απόπειρες; Είναι λοιπόν καιρός να ξεπεράσετε αυτά τα εμπόδια μέσω ασκήσεων. Ξεπεράστε τις παρελθοντικές «αποτυχημένες» προσπάθειες σας, καταγράφοντάς τες για παράδειγμα και πετώντας τες συμβολικά. Ή δημιουργήστε προσωπικά μότο όπως «οι παρελθοντικές εμπειρίες δεν με ελέγχουν- είναι στις δικές μου δυνάμεις να δημιουργήσω ένα υγιεινότερο μέλλον για μένα».

6. Παρανοείτε την πηγή ενέργεια σας

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/7-anthigiines-sinithties-epanalamvanete-pws-xeperasete/

Το να γνωρίζετε αν είστε εξωστρεφής (δηλαδή οτι βρίσκετε ενέργεια μέσω της συναναστροφής με άλλους) ή εσωστρεφής (γεμίζετε τις μπαταρίες σας καλύτερα, όταν είστε μόνοι) αποτελεί μια σημαντικότατη διαφορά, όταν αποφασίζετε να δημιουργήσετε υγιεινές συνήθειες.  Οι εξωστρεφείς νιώθουν πιο κινητοποιημένοι όταν κάνουν πράγματα σε ομάδες, όπως μαθήματα μαγειρικής, ομαδικά αθλήματα ή ομάδες διαλογισμού. Οι εσωστρεφείς νιώθουν πιο άνετα όταν επιχειρούν για παράδειγμα νέες συνταγές στο σπίτι, πηγαίνουν μόνοι για τρέξιμο ή διαλογίζονται μόνοι τους.

7. Αναζητάτε το καινούριο, για να ξεφύγετε από τη ρουτίνα

Αν το βρίσκετε βαρετό να επαναλαμβάνετε τις ίδιες δραστηριότητες κάθε μέρα στη δουλειά, μπορεί να αναζητάτε νέα, ασυνήθιστα πράγματα στη προσωπική σας ζωή. Και αντίστροφα, αν νιώθετε ότι πιέζεστε συνεχώς σε νέες, άβολες καταστάσεις στη δουλειά σας, μπορεί να εκτιμήσετε τη ρουτίνα και την οικειότητα στο σπίτι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τα πάντα με μέτρο. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε ο,τι σας βοηθά καλύτερα για να δημιουργήσετε υγιεινές συνήθειες, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθείτε ένα αυστηρό, επαναλαμβανόμενο μενού την εβδομάδα, που μπορεί να φαίνεται βαρετό ή ότι θα αλλάζετε συνεχώς τρόπους γυμναστικής, γιατί έτσι μόνο κινητοποιήστε περισσότερο.

Γιατί όπως και με τις περισσότερες εκφάνσεις της ζωής μας, έτσι και η επίτευξη μιας υγιεινότερης καθημερινότητας ξεκινά από την αυτογνωσία. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι αυτό που κάνετε, βασίζεται στην όσο γίνεται μεγαλύτερη κατανόηση της μοναδικής σας προσωπικότητας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση