, ,

5 αξίες για να μη χαθείς μες στην αγάπη

Η ισχυρή αγάπη είναι αυτή που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κρατήσει και να γίνει ακόμη πιο δυνατή.

5 αξίες για να μη χαθείς μες στην αγάπη

5 αξίες για να μη χαθείς μες στην αγάπη

Ξέρεις ότι η αγάπη είναι το μαγικό φίλτρο που κάνει τα πάντα να φαίνονται πιθανά. Είναι απατηλή. Είναι τρωτή. Είναι απίστευτα ισχυρή. Είναι, από τη μία, η δύναμη που σε σπρώχνει μπροστά και, από την άλλη, ο δαίμονας που κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να ξεχνάνε ποιοι είναι και ποιες είναι οι αξίες και τα όνειρά τους. Επειδή όμως κανείς δε θέλει να χαθεί μέσα στην αγάπη και ούτε φυσικά απαιτεί να χαθεί ο/η σύντροφός του καλό είναι να δούμε κάποιες αξίες πάνω στις οποίες πατάει μια ισχυρή αγάπη.

Advertisment

Κάθε στιγμή είναι ιερή

Ακόμη κι αν το ζευγάρι βρίσκεται χώρια, αντί να αισθάνεται εκνευρισμό για το ότι δεν μπορούν να έχουν χρόνο ο ένας για τον άλλον ή αντί να αισθάνονται ανασφάλεια για το που βρίσκεται ο άλλος, επιλέγουν να σκέφτονται την στιγμή που θα είναι και πάλι μαζί. Έχουν καταλάβει πως μια μικρή απόσταση, για οποιονδήποτε λόγο, δε σημαίνει απώλεια αλλά αντιθέτως είναι ένας τρόπος να εκτιμήσουν και πάλι τη σχέση τους και αυτό το όμορφο που έχουν δημιουργήσει. Να λείψει ο ένας στον άλλον. Είναι μαζί σε νου, ψυχή και πνεύμα ακόμη κι όταν είναι χώρια. Ο έλεγχος δεν είναι καν επιλογή.

Το μόνο σταθερό είναι η αλλαγή

Η αγωνία και η ανασφάλεια δεν απουσιάζουν σε μια ισχυρή αγάπη. Και οι δύο ξέρουν πως ακόμη κι αν υποστηρίζουν την αλλαγή και την μεταμόρφωση, η αγάπη δεν είναι εγγυημένη. Ξέρουν πως η αγάπη τους δεν είναι αθάνατη και πως κάποια μέρα μπορεί και να μην υπάρχει. Δεν αφήνουν όμως τον φόβο της απώλειας να σταθεί εμπόδιο στο να περνάνε όμορφες στιγμές και ούτε αφήνουν τις ανασφάλειες να σκιάζουν την καθημερινότητά τους. Ξέρουν πως τίποτε δε κρατάει για πάντα και είναι ευγνώμονες που μπορούν να είναι μαζί στο σήμερα και νιώθουν ευλογημένοι για κάθε στιγμή που περνάνε μαζί.

Η ελευθερία είναι ένα αγαθό που δίνεται γενναιόδωρα

Τα ζευγάρια που προφυλάσσουν και διατηρούν την σχέση τους δεσμεύονται πως θα υποστηρίζουν ο ένας τα όνειρα του άλλου. Σέβονται την ανάγκη του άλλου για αυτονομία και αυτό-εξέλιξη. Μιλάνε με περηφάνια για τον άνθρωπό τους και όχι με κτητικότητα. Για παράδειγμα:

«Πρέπει να γνωρίσεις τη γυναίκα μου. Είναι πολύ καλή σε αυτό που κάνει. Ο κόσμος την αγαπάει».

«Αφιερώνει πολύ χρόνο στη δουλειά του. Η πρόοδός του είναι ιερή για εκείνον. Γυρίζει αναζωογονημένος και έχει μεγάλη χαρά που με βλέπει».

«Είναι πολύ δύσκολο να τον πετύχεις στο τηλέφωνο. Έτσι είναι η φύση του, όταν είναι απασχολημένος είναι απασχολημένος. Μου αρέσει όμως αυτό. Με κρατάει σε εγρήγορση».

Σε κανένα από τα πιο πάνω παραδείγματα δεν υπάρχει η αίσθηση της κτητικότητας ή κάποια ένδειξη ελέγχου στις σκέψεις, στις πράξεις και στη συμπεριφορά του άλλου.

Η σχέση πρέπει να προστατεύεται

https://enallaktikidrasi.com/2017/01/axies-min-xatheis-agapi/

Σε μια ισχυρή αγάπη και οι δύο βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα να παλέψουν όταν η επιβίωση της σχέσης απειλείται. Κανένας από τους δύο δε θα αφήσει τη σχέση να σβήσει πριν δώσει ό,τι καλύτερο μπορεί για να την αποκαταστήσει. Ξέρουν πως θα συμβούν και άσχημα πράγματα αλλά δεν τα παρατάνε.

Με την ενέργεια, το χρόνο, τις αναμνήσεις και την αγάπη που μοιράστηκαν έχουν χτίσει τόσο γερά θεμέλια που θα δώσουν όλο τους το είναι με κουράγιο και αφοσίωση προκειμένου να κρατηθεί η σχέση ζωντανή. Το να τα παρατήσουν δεν είναι επιλογή ακόμη κι αν είναι αποκαρδιωμένη και εκνευρισμένοι. Και αν τελικά κάνουν ότι μπορούν καλύτερο αλλά ο χωρισμός είναι αναπόφευκτος , δε θα μετανιώσουν ποτέ που ο ένας υπήρξε συνοδοιπόρος του άλλου σε ένα κομμάτι της διαδρομής.

Η πίστη στην αγάπη είναι ακλόνητη

Άσχετα με το πόσο μπορεί να πόνεσαν ή να πληγώθηκαν, άσχετα με το πόσο τα θεμέλια της σχέσης μπορεί να κλονίστηκαν και οι δύο πιστεύουν μέσα από την καρδιά τους πως η διαδικασία να δημιουργήσεις μια όμορφη σχέση αξίζει τον κόπο. Μέσα από αυτή την πεποίθηση γνωρίζουν πως η αγάπη τους έχει κάθε πιθανότητα να τα καταφέρει.

Η ισχυρή αγάπη είναι αυτή που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κρατήσει και να γίνει ακόμη πιο δυνατή. Υπάρχουν ζευγάρια που μέσα από την ισχυρή αγάπη παίρνουν ρίσκα, παραδέχονται πού και πότε έχουν κάνει λάθος, βοηθάνε ο ένας στην εξέλιξη του άλλου, κάνουν κοινά όνειρα, δίνουν δεύτερες ευκαιρίες και θυμίζουν συχνά ο ένας στον άλλον πόσο σημαντικό κομμάτι αποτελεί για τη ζωή του.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση