Ποιος είναι ο τέλειος σύντροφος;

Ας το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή. Ο τέλειος σύντροφος δεν υπάρχει…! Δεν υπάρχουν τέλειες σχέσεις, όπως αυτές που βλέπουμε καμιά φορά στις ταινίες. Οι τέλειοι άντρες και οι τέλειες γυναίκες υπάρχουν μόνο στις ατάκες του Facebook… Στην πραγματική ζωή είμαστε όλοι κανονικοί άνθρωποι. Έχουμε όλοι τις «ατέλειές» μας ή, όπως προτιμάω να λέω, τα χαρακτηριστικά μας, τις ποιότητές μας. Εμείς, όμως, συνεχίζουμε να έχουμε ένα φαντασιακό πρότυπο για το πως θα έπρεπε να είναι ο σύντροφός μας. Έτσι, όταν εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι είναι απλά άλλος ένας άνθρωπος σαν κι εμάς, με τη δική του ιστορία και με τις δικές του ανασφάλειες, συχνά απογοητευόμαστε και τα παρατάμε.

Δεν υπάρχει ο ιδανικός σύντροφος που ξέρει τα πάντα για μας και μας καταλαβαίνει απόλυτα μόνο με ένα βλέμμα μας. Ένας καλός σύντροφος, όμως, έχει τη διάθεση να ακούσει όταν εμείς του εξηγήσουμε τι μας συμβαίνει, ή τι μας απασχολεί, ή τι μας πείραξε.

Δεν υπάρχει ο ιδανικός σύντροφος που δε θα μας πληγώσει ποτέ. Ένας καλός σύντροφος, όμως, όταν μας πληγώσει, θα ζητήσει συγνώμη και θα προσπαθήσει να μην το ξανακάνει. Πολλές φορές θα το ξανακάνει, να είστε σίγουροι. Αλλά δε θα σταματήσει να προσπαθεί μέχρι να τα καταφέρει.

Δεν υπάρχει ο τέλειος σύντροφος που είναι συνέχεια γλυκός και υποστηρικτικός. Που μας ακούει και μας εμπνέει διαρκώς. Ο σύντροφός μας είναι άνθρωπος κι αυτός και έχει τις στιγμές του και τα προβλήματά του. Ένας καλός σύντροφος, όταν τον χρειαστούμε και δεν είναι εκεί, τότε θα το καταλάβει και θα ζητήσει συγνώμη εξηγώντας μας τους λόγους.

Δεν είναι ιδανικός ο σύντροφος ο οποίος είναι υπομονετικός και μας δέχεται όπως και να φερόμαστε. Είναι μαθηματικώς βέβαιο, πως κάποια στιγμή το καζάνι θα σκάσει και οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες μετά. Ένας καλός σύντροφος επικοινωνεί δημιουργικά αυτό που τον ενοχλεί ώστε να το γνωρίζουμε και να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι γι αυτό.

Δεν υπάρχει η τέλεια σχέση μέσα στην οποία υπάρχει ροή και όλα κυλούν αβίαστα… Σε μια καλή, αλλά πραγματική, σχέση υπάρχει ροή τις περισσότερες φορές και τις υπόλοιπες υπάρχει διάλογος και επικοινωνία. Η επικοινωνία είναι το πολυτιμότερο συστατικό μιας σχέσης. Πολυτιμότερο και από την αγάπη. Όταν συνδυάζονται και τα δυο τότε οι προοπτικές είναι πολλά υποσχόμενες!

Δεν υπάρχει ο ιδανικός σύντροφος με τον οποίο μοιάζουμε σαν δυο σταγόνες νερό. Με έναν καλό σύντροφο, μοιάζουμε σε πολλά πράγματα και σε όσα δεν μοιάζουμε έχουμε τη διάθεση να βρούμε έναν κοινό τόπο, το δικό μας τόπο, συζητώντας.

Δεν υπάρχει ο τέλειος σύντροφος, λοιπόν. Όπως είπε ο Tom Robbins «σπαταλάμε το χρόνο μας ψάχνοντας τον τέλειο σύντροφο αντί να δημιουργούμε την τέλεια σχέση». Εγώ θα πρότεινα να απαλλαχτούμε από το επίθετο «τέλειος» και τις ουτοπικές προσδοκίες που αναπόφευκτα το συνοδεύουν. Μόνο απογοήτευση και μια αίσθηση συμβιβασμού μας περιμένει στην αναζήτησή μας αυτή. Ας εστιαστούμε στο να δημιουργήσουμε μια σχέση πραγματική. Μια σχέση αληθινή, η οποία μας πληρεί και μας εκφράζει. Γιατί το αξίζουμε…

Συγγραφέας Δημήτρης Φλαμούρης

Γεννήθηκα στη Δράμα, σπούδασα μαθηματικά στη Θεσσαλονίκη. Μετά Master και διδακτορικό στα χρηματοοικονομικά στο Λονδίνο. Δούλεψα για πολλά χρόνια στις επενδυτικές τράπεζες του City. Μια ζωή αφιερωμένη στην επιτυχία… Κάποια στιγμή η αληθινή ζωή μου χτύπησε την πόρτα και μου έδειξε πως αλλού είναι το ζουμί! Ξανά στα θρανία, σπούδασα ψυχολογία, με ειδίκευση στη Θετική Ψυχολογία, σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έχω γράψει τα βιβλία "Ψυχο-λογικές Σχέσεις", και "Ψυχο-λογικά Μυστικά (που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα)", είμαι εισηγητής στο Ανοικτό Λαϊκό και στο Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών, πραγματοποιώ ομιλίες και αφιερώνω τη ζωή μου πλέον μόνο στην ευτυχία και την αυτογνωσία. Στόχος μου να μεταφέρω στους συνανθρώπους μου χειροπιαστούς τρόπους για να αποδεκτούν τον εαυτό τους. Στην πράξη!

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε