, ,

3 πράγματα που αποφεύγουν όσοι έχουν αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία τους

3 πράγματα που αποφεύγουν όσοι έχουν αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία τους Συνήθως όταν θέλουμε να αποκτήσουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση, πρέπει να την καλλιεργήσουμε και στις αλληλεπιδράσεις

3 πράγματα που αποφεύγουν όσοι έχουν
αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία τους

Συνήθως όταν θέλουμε να αποκτήσουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση, πρέπει να την καλλιεργήσουμε και στις αλληλεπιδράσεις μας με τους άλλους. Αντί όμως να προσθέσουμε κάτι, τι θα λέγατε σε αυτή την περίπτωση να ξεφορτωθούμε κάποιες κακές μας συνήθειες; Έχουμε εσωτερικεύσει αυτές τις συνήθειες από παιδιά, παρακολουθώντας κυρίως τους μεγαλύτερους μας στον δικό τους τρόπο επικοινωνίας.

Advertisment

Γι’ αυτό και παρακάτω παρουσιάζονται 3 τρόποι που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά στις συζητήσεις τους και που μειώνουν κατά ένα μεγάλο μέρος τη δύναμη της πειθούς. Όταν απαλλαχτείτε από αυτούς τους 3 τρόπους γλωσσικής επικοινωνίας, αμέσως θα φανείτε και θα ακουστείτε πιο σίγουροι για τον εαυτό σας και συνεπώς πειστικότεροι.

«Ο θάνατος της ομιλίας»: Μια υπέροχη animation ταινία για την επικοινωνία

1. Οι ασάφειες και οι υπεκφυγές πρέπει να αποφεύγονται

Οι ασάφειες περιέχουν μια αόριστη, πολύ γενική μορφή έκφρασης, που πολλές φορές υπάρχει στις πολύ «ευγενικές και πολιτισμένες» συζητήσεις. Σας επιτρέπει να συμμετέχετε σε μια συζήτηση χωρίς όμως να διεκδικήσετε μια θέση και μια άποψη. Μερικά παραδείγματα τέτοιων λέξεων είναι τα : πιθανώς, ίσως, θα μπορούσε να, φαίνεται ότι κλπ. Αυτές οι λέξεις/ φράσεις δηλώνουν ότι είστε απλά αντικειμενικοί ή ότι αποφεύγετε να προσπαθήσετε να πείσετε κάποιον για το επιχείρημα σας.

Advertisment

Αν και αυτό είναι επιθυμητό σε κάποιων ειδών συζητήσεις, στις υπόλοιπες περιστάσεις, χρειάζεται πραγματικά να αποφεύγετε τέτοιες εκφράσεις και να χρησιμοποιείτε πιο δυναμικές λέξεις, οι οποίες να περιγράφουν μια σίγουρη θέση, όπως: ξεκάθαρα, αναμφίβολα, σαφώς, βεβαίως κλπ. Χρησιμοποιώντας τις παραπάνω λέξεις, διαβεβαιώνετε ότι γνωρίζετε πολλά για το θέμα συζήτησης και επιθυμείτε να συνεισφέρετε τη γνώση σας και την άποψη σας με αυτοπεποίθηση.

2. Αποφύγετε την αποποίηση ευθύνης

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/pragmata-apofeugoun-autopepoithisi-epikoinwnia/

Στην νομική ορολογία, η δήλωση αποποίησης της ευθύνης γίνεται για να προλάβει τον αναληθή προσδιορισμό και χαρακτηρισμό κάποιου ως υπεύθυνο μιας πράξης ή δήλωσης. Οι άνθρωποι κυρίως χρησιμοποιούν αυτό το είδος γλωσσικής έκφρασης, όταν αμφιβάλλουν για την αυτοπεποίθηση τους και τη γνώση τους. Συχνά, έχουμε περισσότερες γνώσεις απ’ ότι πιστεύουμε και υποβιβάζουμε τον εαυτό μας. Κάποια παραδείγματα τέτοιων εκφράσεων είναι: «δεν είμαι απόλυτα σίγουρος/η, αλλά…», « δεν είμαι και ειδικός στο θέμα, αλλά…» και «θα μπορούσε να είναι και αλλιώς, αλλά…».

Αυτές οι εκφράσεις είναι πολλές φορές άχρηστες, αφού ακολουθούνται από εκείνο το «αλλά» και μειώνουν την αξία της θέσης μας σε μια συζήτηση. Αποτελεί μια κακή συνήθεια και είναι καλό να προσπαθήσετε να την αλλάξετε. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε φράσεις όπως: «είμαι βέβαιος/η πως…» και «πρόσφατα έμαθα ότι…».

3. Μη χρησιμοποιείτε συνέχεια ερωτήσεις επιβεβαίωσης

Οι ερωτήσεις επιβεβαίωσης είναι άλλη μια συνήθεια που πολλοί από εμάς έχουν, όταν συμμετέχουμε σε μια συζήτηση. Κάποια τέτοια παραδείγματα είναι : «…δε συμφωνείς;», «…σωστά;», «…δίκιο δεν έχω;» κλπ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτό τον τρόπο έκφρασης είναι ότι αποκαλύπτει την ανάγκη μας για επικύρωση και επιβεβαίωση της άποψης μας. Ωστόσο, οι ομιλητές που διαθέτουν υψηλή αυτοεκτίμηση δεν αναζητούν την επιβεβαίωση των επιχειρημάτων τους.

Όταν λοιπόν εκφράζεστε, αποφεύγετε να κλείνετε τις προτάσεις σας με τέτοιου είδους ερωτήσεις. Αν θέλετε να δώσετε χώρο για ερωτήσεις και κριτικές, πείτε ένα «έχετε απορίες ή κάποια ερώτηση;», που κυρίως δείχνει αυτοπεποίθηση σε διαλέξεις και ομιλίες σε κοινό.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση