,

5 πράγματα που η γλώσσα αποκαλύπτει για την υγεία σας

5 πράγματα που η γλώσσα αποκαλύπτει για την υγεία σας Στην κινέζικη ιατρική, η γλώσσα χρησιμοποιείται ως μια σημαντική πηγή για διάγνωση της υγείας,

5 πράγματα που η γλώσσα αποκαλύπτει για την υγεία σας

5 πράγματα που η γλώσσα αποκαλύπτει για την υγεία σας

Στην κινέζικη ιατρική, η γλώσσα χρησιμοποιείται ως μια σημαντική πηγή για διάγνωση της υγείας, καθώς είναι το μόνο εξωτερικό όργανο του σώματος με οπτικές ενδείξεις. Εξετάζουμε τη γλώσσα, αξιολογώντας διάφορους παράγοντες· το σχήμα, την ποιότητα, την υφή, την επίστρωση και το χρώμα της γλώσσας, λόγω των πολλών σχέσεων και συνδέσεων με το σώμα και τα εσωτερικά όργανα μας.

Advertisment

Δεδομένης της απλής και μη επεμβατικής της φύσης, η διάγνωση μέσω της γλώσσας γίνεται ως μια προκαταρκτική διαδικασία ελέγχου ανίχνευσης ασθενειών ακόμα και στον Δυτικό κόσμο. Αποτελεί ένα σπουδαίο βήμα προς τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στη Δυτική και Ανατολική ιατρική ειδικά αφού είναι ένα απλό, αλλά και σημαντικό εργαλείο, που μπορεί να μας αποκαλύψει πολλά για την υγεία, ακόμα και αν έχει να κάνει με ανίχνευση απειλητικών για την υγεία παθήσεων όπως ο καρκίνος.

Πώς είναι μια «κανονική» γλώσσα;

Είστε έτοιμοι να ρίξετε μια ματιά στη γλώσσα σας; Εντάξει λοιπόν, ανοίξτε καλά το στόμα σας και κρεμάστε τη γλώσσα σας. Εξετάστε τη σε έναν καθρέφτη. Δείτε αν είναι λεπτή ή φουσκωμένη· κόκκινη, μωβ, ροζ. Έχει βαθιές ρωγμές, μικρές ή καθόλου; Προσέξτε αν υπάρχει κάποια επίστρωση. Αν ναι, είναι λευκή ή κίτρινη. Προσπαθήστε να ξύσετε την επίστρωση· φεύγει ή μένει πάνω; Όλα αυτά σημαίνουν κάτι…

Μια υγιής γλώσσα είναι λεπτή με μια υγρή, ελαφριά λευκή επίστρωση, λεπτότερη στις άκρες της και παχύτερη στο κέντρο και ακόμα παχύτερη στη βάση της. Τι λέει η γλώσσα για εσάς; Παρακάτω υπάρχουν κάποιες από τις πιο κοινές ερμηνείες και τις πιθανές συνέπειες στην υγεία σας. Φυσικά, αν υποπτεύεστε ότι έχετε κάποια από αυτές τις συνθήκες, προτείνουμε να ψάξετε έναν πιστοποιημένο ειδικό της Παραδοσιακής Κινεζικής ιατρικής ή βελονιστή και πάντα σε συνεννόηση με γιατρό.

Advertisment

1. Κατάσταση της ενέργειας

Μια τρεμάμενη γλώσσα υποδεικνύει μια χρόνια πάθηση, που έχει απομυζήσει την ενέργεια από το σώμα μας και έχει προκαλέσει ένα βαθμό κόπωσης και μόνιμης αίσθησης κούρασης. Όταν η γλώσσα είναι αρκετά φουσκωμένη με λακουβίτσες στην άκρη, σημαίνει ότι το σώμα σας είναι τόσο κουρασμένο, που ακόμα και ο μυς της γλώσσας δεν έχει αρκετή ενέργεια για να κρατηθεί στη θέση του, είναι πολύ χαλαρωμένος στο στόμα, παίρνοντας έτσι το σχήμα των δοντιών. Στην ουσία τα δόντια κρατούν τη γλώσσα στη θέση της.

Μπορεί να έχετε συμπτώματα όπως το να νιώθετε το σώμα σας βαρύ, πρησμένα και βαριά πόδια, πρήξιμο, έλλειψη ενέργειας, αργή λειτουργία του εντέρου. Παίρνετε εύκολα βάρος ή δυσκολεύεστε να το χάσετε, παίρνετε βάρος πριν την έμμηνο ρύση ή έχετε πρησμένο πρόσωπο και μάτια τα πρωινά. Οργανισμοί με μεγάλη απώλεια ενέργειας μπορεί να σχετίζονται με παθήσεις όπως υποθυρεοειδισμό , σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή πολυκυστικές ωοθήκες.

Διαβάστε:

Τσεκάπ: Πώς να ελέγξετε την κατάσταση της υγείας σας στο σπίτι

2. Κατάσταση της ενυδάτωσης του οργανισμού

Η επίστρωση της γλώσσας αποτελεί ένδειξη του επιπέδου ενυδάτωσης. Όταν το σώμα μας δεν είναι ενυδατωμένο, η γλώσσα αμέσως ξηραίνεται. Ίσως εμφανίζετε ένα από τα ακόλουθα συμπτώματα: αϋπνία, έντονα όνειρα, εξάψεις, δυσκοιλιότητα, ξηρό δέρμα, δίψα, καούρες ή πείνα. Είναι συχνό φαινόμενο οι αφυδατωμένες γλώσσες να υποδεικνύουν εμμηνόπαυση, υψηλή αρτηριακή πίεση, υπερθυρεοειδισμό, κατάθλιψη, άγχος ή γαστρικό έλκος.

Αν εμφανίζετε παχιά, λιπαρή επίστρωση, σημαίνει ότι το σώμα σας έχει πολλή υγρασία και υγρά. Αυτό μπορεί να σημαίνει δύο διαφορετικά πράγματα. Είτε καταναλώνετε πολλά λιπαρά, βαριά φαγητά που δεν τα ζητά ο οργανισμός σας και δεν μπορεί να τα μεταβολίσει εύκολα, είτε είστε ήδη αφυδατωμένοι και η μικρή ποσότητα νερού που έχει το σώμα σας είναι τόσο πυκνή, προκαλώντας ένα άλλο επίπεδο αφυδάτωσης. Με αυτή την επίστρωση στη γλώσσα, ίσως έχετε συμπτώματα όπως βαριά χέρια και πόδια, πρήξιμο, έλλειψη ενέργειας, δυσκαμψία στις αρθρώσεις, αύξηση βάρους, αργή εντερική λειτουργία. Άτομα με τέτοιες ενδείξεις συνήθως έχουν χοληστερίνη και ηπατικό λίπος.

Μια παχιά κίτρινη επίστρωση, ακριβώς στο κέντρο της γλώσσας, σημαίνει ότι το σώμα σας είναι αφυδατωμένο και δεν μπορεί να μεταβολίσει τις τροφές. Ίσως έχετε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα: ιδρώτα, εξάψεις, άσχημη μυρωδιά, κακή αναπνοή, πολύ κίτρινα ούρα, δυσκοιλιότητα, σκούρα κόπρανα, πολλά αέρια, πρήξιμο, κόκκινο πρόσωπο, έντονα όνειρα ή εφιάλτες και αϋπνίες. Αυτά τα άτομα μπορεί επίσης να πάσχουν από υψηλή πίεση, χοληστερόλη, διαβήτη ή νόσο της χοληδόχου κύστης.

Μια ανομοιόμορφη επίστρωση δηλώνει κάποιο ζήτημα με την ενυδάτωση του στομάχου και του ήπατος. Ίσως έχετε συμπτώματα όπως καούρες, στομαχικό πόνο, διακοπτόμενο ύπνο, έντονα όνειρα, ξηρό δέρμα και δυσφορία. Προβλήματα υγείας που μπορεί να συνοδεύουν αυτά περιλαμβάνουν ηπατικές και στομαχικές διαταραχές ή γαστρικό έλκος.

3. Κατάσταση της ροής του αίματος

Η κατάσταση ροής του αίματος αποτελεί σίγουρα μια σημαντική έκφανση της γενικότερης ευεξίας και υγείας του οργανισμού μας. Αν μια γλώσσα είναι πολύ κόκκινη, αυτό δηλώνει ότι το σώμα σας έχει υπερβολική ζέστη, υψηλή θερμοκρασία. Ο οργανισμός σας μπορεί να εμφανίζει τα ακόλουθα συμπτώματα: εξάψεις, κόκκινο πρόσωπο, να ιδρώνετε εύκολα, έντονα όνειρα ή δυσκολία στον ύπνο, δυσκοιλιότητα, σκούρα κόπρανα, πείνα (αυξημένη όρεξη), να είστε πολύ συναισθηματικοί και αγχωτικοί ή αν είστε γυναίκα, η περίοδος σας να έρχεται νωρίτερα. Κάποιοι μπορεί να εμφανίζουν διαταραχές όπως υπερθυρεοειδισμό, υψηλή πίεση ή εμμηνόπαυση.

Αν μια γλώσσα είναι χλωμή, αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχει δυσκολία στη πέψη, στην ενέργεια και στην αιματική ροή. Ίσως έχετε κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα: έλλειψη ενέργειας, ωχρό πρόσωπο, πρήξιμο μετά από φαγητό, μικρή σε μέρες περίοδο, ζαλάδες (ειδικά αμέσως αφού σηκωθείτε), λαχάνιασμα, αργή λειτουργία του εντέρου, λίγο ή και καθόλου γάλα μετά τον τοκετό. Άτομα με τέτοια συμπτώματα μπορεί να εμφανίζουν κάποιες διαταραχές όπως χαμηλή πίεση, αναιμία ή στειρότητα και συχνές αποβολές.

Αν μια γλώσσα είναι προς το μωβ ή γενικά έχει σκούρο χρώμα, αυτό υποδεικνύει μια έλλειψη σωστής κυκλοφορίας του αίματος. Κάποια συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζετε είναι: πόνο στο σώμα σας, στο λαιμό, στις αρθρώσεις και ακαμψία στους ώμους σας. Πόνο στο στήθος, πονοκεφάλους και έντονους πόνους περιόδου με περίεργη ροή. Τέτοια άτομα κάποιες φορές έχουν ζητήματα υγείας όπως ημικρανίες, ενδομητρίωση, πολυκυστικές ωοθήκες και αρθρίτιδα.

4. Ιστορικό μιας νόσου

Κάποιες παθήσεις αφήνουν ένα μόνιμο σημάδι στη γλώσσα. Αν έχει ένα βαθύ κόκκινο ή άλικο χρώμα, μπορεί να δηλώνει εσωτερική πληγή όπως ένα τραύμα για παράδειγμα. Στους ηλικιωμένους, η ανεπάρκεια στην ενέργεια και στο αίμα είναι περισσότερο συχνά, οπότε και η γλώσσα παρουσιάζει ξηρότητα και ρωγμές, ενώ στα μικρά παιδιά συνήθως υπάρχει μια λευκή παχιά επίστρωση που αφαιρείται εύκολα. Οι παχύσαρκοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίζουν περισσότερη υγρασία και/ή φλέγμα και, γι’ αυτό, οι γλώσσες τους να είναι μεγαλύτερες και σε πιο ανοιχτό χρώμα, ενώ οι λεπτότεροι άνθρωποι τείνουν να έχουν πιο κόκκινες γλώσσες.

5. Συγγενείς νόσοι

Η γλώσσα μπορεί να προδώσει και σε τι τύπο ασθενειών είμαστε πιο επιρρεπείς. Υπάρχουν κάποια άτομα, των οποίων η γλώσσα έχει ένα συγκεκριμένο μόνιμο σχήμα, ρωγμές και χρώμα. Που σημαίνει ότι έτσι γεννήθηκαν. Ωστόσο, αυτές οι ενδείξεις μπορεί να είναι πρώιμοι δείκτες για τους ασθενείς, να δείχνουν δηλαδή σε τι είναι επιρρεπείς.

• Όταν η κορυφή της γλώσσας είναι πρησμένη ή λίγο κομματιασμένη, αυτό μπορεί να δηλώνει καρδιαγγειακό πρόβλημα.

• Αν μια σκληρή γλώσσα συνοδεύεται από ένα μπλε-μωβ χρώμα, αυτό συνήθως υποδεικνύει πιθανώς εγκεφαλικό.

• Οι βαθιές ρωγμές στο κέντρο δηλώνουν ότι το άτομο είναι επιρρεπές σε γαστρεντερικά προβλήματα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις μικρές διαφορές στη γλώσσα σας, καθώς αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάτι προσπαθεί να σας πει, έτσι ώστε και εσείς να μπορείτε να απαντήσετε με τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, είτε αυτό σημαίνει περισσότερο νερό, ύπνος ή διαφορετική διατροφή.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση