, , ,

Η τεχνική για να παίρνεις σωστές αποφάσεις

Η τεχνική για να παίρνεις σωστές αποφάσεις Πριν πάρεις μια απόφαση: 1. Συγκέντρωσε αμέσως την προσοχή σου στο μοντέλο της Μη-Αποτυχίας Δήλωσε στον εαυτό

Η τεχνική για να παίρνεις σωστές αποφάσεις

Η τεχνική για να παίρνεις σωστές αποφάσεις

Πριν πάρεις μια απόφαση:

1. Συγκέντρωσε αμέσως την προσοχή σου στο μοντέλο της Μη-Αποτυχίας

Δήλωσε στον εαυτό σου: “Δεν πρόκειται να χάσω τίποτα – ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της απόφασης που θα πάρω. Η ζωή είναι γεμάτη από ευκαιρίες και τις περιμένω με ανυπομονησία για να μάθω και να αναπτυχθώ, ό,τι κι αν αποφασίσω”. Διώξε τις σκέψεις για το τι θα χάσεις και σκέψου τι έχεις να κερδίσεις.

Advertisment

2. Προετοιμάσου

Έχεις πολλά να μάθεις για τις εναλλακτικές λύσεις που σου προσφέρονται. Θα σε βοηθήσει εξαιρετικά το να μιλήσεις σε όσους περισσότερους ανθρώπους βρεις πρόθυμους να σε ακούσουν. Μη διστάσεις να πλησιάσεις επαγγελματίες σχετικούς με την απόφαση που θα πάρεις. Ίσως κάποιοι να σε κοροϊδέψουν, να γελάσουν μαζί σου, οι περισσότεροι όμως θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σε βοηθήσουν. Και κατά βάθος θα κολακευτούν που ζητάς τη συμβουλή τους.

Αναζήτησε πληροφορίες κι από άλλες πηγές. Μίλα στους ανθρώπους που συναντάς σε γιορτές, στον κουρέα ή στο κομμωτήριο, στην αίθουσα αναμονής ενός ιατρείου κι οπουδήποτε αλλού βρεθείς. Οι άνθρωποι που γνωρίζεις στα πιο άσχετα μέρη μπορούν να γίνουν ένας πολύτιμος σύνδεσμος, με τρόπο που ούτε ποτέ θα φανταζόσουν, ή ακόμα και να σου προσφέρουν μια εσωτερική επίγνωση, βοηθώντας σε να μάθεις από τις δικές τους εμπειρίες.

Είναι σημαντικό να απευθυνθείς στους “σωστούς” ανθρώπους και θα σου εξηγήσω τι εννοώ. Σωστούς ανθρώπους αποκαλώ εκείνους που υποστηρίζουν τη μάθηση και την ανάπτυξή σου. Αν μιλάς σε κάποιους που όλα τα βρίσκουν αρνητικά στις ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται, τότε να είσαι σίγουρος ότι μιλάς σε λάθος ανθρώπους. Ευχαρίστησέ τους ευγενικά και πήγαινε σε άλλους.

Advertisment

Κάποτε είχα ένα καταπληκτικό δάσκαλο, ο οποίος με βοήθησε αφάνταστα μαθαίνοντάς μου να λέω την εξής φράση: “Την πρώτη φορά, ντροπή σου. Τη δεύτερη, ντροπή μου”.

Για να δούμε την εφαρμογή της στη συγκεκριμένη κατάσταση: Αν μιλάς σε ανθρώπους που δεν δείχνουν καμία ευαισθησία στις ανάγκες σου, ντροπή τους. Αν συνεχίζεις να τους επιτρέπεις να σου τσαλακώνουν τον εαυτό, τότε ντροπή δική σου. Δεν υπάρχει λόγος να συζητάς την απόφασή σου με εκείνους που θα σε κάνουν να νιώσεις άσχημα. Θα πρέπει να μιλάς με ανθρώπους που σε υποστηρίζουν με λόγια όπως: “Η σκέψη σου να….είναι καταπληκτική” ή “Πιστεύω ότι θα τα καταφέρεις περίφημα στο….” Κατάλαβες τι θέλω να πω; Γιατί λοιπόν να αφήνεις τον εαυτό σου σε κατάσταση μιζέριας, αφού μπορείς να τον κάνεις να νιώσει υπέροχα;

Μη διστάζεις να μιλάς για τα σχέδιά σου, σκεφτόμενος πως, αν δεν πραγματοποιηθούν, οι άλλοι θα σε δουν σαν “αποτυχημένο”. Βάλε στην άκρη την περηφάνια σου. Αν δεν ερευνήσεις πολύ καλά το θέμα σου, θα χάσεις πολύτιμες πηγές πληροφόρησης, που θα σε βοηθούσαν αφάνταστα. Θυμήσου: Δεν γίνεσαι αποτυχημένος επειδή δεν το κατάφερες, έχεις ήδη πετύχει επειδή προσπάθησες.

3. Θέσε τις προτεραιότητές σου

Αυτό απαιτεί και λίγο ψάξιμο μέσα στην ψυχούλα σου. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να αποφασίσει τι ζητάει από τη ζωή. Αυτό για τους περισσότερους από εμάς είναι ένα δύσκολο θέμα, αφού έχουμε μάθει από μικρή ηλικία να κάνουμε ό,τι θέλουν οι άλλοι. Δεν έχουμε καμία επαφή με εκείνα που μας δίνουν ικανοποίηση. Για να το κάνεις λίγο πιο εύκολο, ρώτησε τον εαυτό σου ποιος δρόμος τώρα τελευταία είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένος με τους γενικούς στόχους της ζωής σου.

Είναι βασικό να θυμάσαι ότι οι στόχοι αλλάζουν διαρκώς καθώς προχωράμε στη ζωή και κατά συνέπεια οφείλουμε να τους επανεξετάζουμε.
Η απόφαση που θα πάρεις σήμερα μπορεί να μην έχει καμία σχέση με την απόφαση που θα έπαιρνες σε πέντε χρόνια για το ίδιο θέμα. Αν δυσκολεύεσαι να ξεκαθαρίσεις τους γενικούς σου στόχους, μην απογοητευτείς.

Ίσως χρειάζεσαι πολύ περισσότερες αποφάσεις και πολύ περισσότερο πειραματισμό με διαφορετικές καταστάσεις, για να μάθεις να θέτεις με τον καλύτερο τρόπο τις προτεραιότητές σου. Αν μη τι άλλο, άρχισες να δίνεις προσοχή στο ποιος είσαι. Επέτρεψε στον εαυτό σου ακόμα και να μπερδευτεί στη διαδικασία του ψαξίματος. Μέσα από το μπέρδεμα θα έρθει το ξεκαθάρισμα, τελικά.

4. Εμπιστεύσου τις παρορμήσεις σου

Παρόλο που, στη διάρκεια της εξερεύνησης της ψυχής σου, μπορείς να συναντήσεις δυσκολίες στην επικοινωνία με “τον άνθρωπο μέσα σου”, το σώμα σου είναι σε θέση να σου δώσει καλά σημάδια για το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσεις. Ακόμα κι αν έχεις προετοιμαστεί καλά, έχεις μιλήσει με πολλούς ανθρώπους κι έχεις κατά νου μια λογική απόφαση, πιθανόν κάτι μέσα σου να σου λέει να ακολουθήσεις άλλο δρόμο.

Εμπιστέψου τη διαίσθησή σου. Πολύ συχνά ο υποσυνείδητος νους μας στέλνει με έξυπνο τρόπο διάφορα σημάδια για το τι είναι καλύτερο για εμάς, τη συγκεκριμένη στιγμή. Όταν αρχίσεις να παρατηρείς τις παρορμήσεις σου, θα εκπλαγείς από την ορθότητα των συμβουλών που δίνεις ο ίδιος στον εαυτό σου.

5. Χαλάρωσε

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν πολύ σοβαρά τον εαυτό τους και τις αποφάσεις τους. Έχω καλά νέα να σου πω. Τίποτε δεν είναι πολύ σοβαρό. Αλήθεια! Αν το αποτέλεσμα μιας απόφασής σου είναι να χάσεις λίγα χρήματα δεν είναι τρομερό – θα μάθεις να αντιμετωπίζεις την απώλεια των χρημάτων.

Αν χάσεις το σύντροφό σου, δεν είναι τρομερό – θα βρεις άλλον.
Αν αποφασίσεις να χωρίσεις, δεν είναι τρομερό – θα μάθεις να αντιμετωπίζεις τη ζωή μόνος σου.
Αν αποφασίσεις να παντρευτείς, δεν είναι τρομερό – θα μάθεις ένα καινούριο είδος μοιράσματος.

Άρχισε να βλέπεις τον εαυτό σου σαν έναν ισόβιο φοιτητή σε ένα τεράστιο πανεπιστήμιο. Το πρόγραμμα των σπουδών σου είναι το σύνολο των σχέσεών σου στον κόσμο που ζεις, από τη στιγμή που γεννήθηκες μέχρι τη στιγμή που θα πεθάνεις. Η κάθε σου εμπειρία αποτελεί ένα πολύτιμο μάθημα που πρέπει να περάσεις. Αν επιλέξεις το μονοπάτι Α, θα πάρεις μια Α σειρά μαθημάτων. Αν επιλέξεις το μονοπάτι Β, θα πάρεις μια διαφορετική σειρά μαθημάτων.

Γεωλογία ή γεωμετρία – η διαφορά είναι μόνο στον καθηγητή, στα βιβλία, στην εργασία για το σπίτι, στα διαγωνίσματα που θα δώσεις. Αν πάρεις το Α μονοπάτι, θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις φράουλες. Αν πάρεις το Β μονοπάτι, θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις βατόμουρα. Αν όμως δεν σου αρέσουν ούτε οι φράουλες ούτε τα βατόμουρα, τότε μπορείς να βρεις ένα άλλο μονοπάτι.

Το μυστικό είναι απλώς, να κάνεις το δρόμο στον οποίο βρίσκεσαι εκπαιδευτικό χώρο και να μάθεις καλά ό,τι αφορά στον εαυτό σου και στον κόσμο γύρω σου. Γι΄αυτό – χαλάρωσε! Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα μιας απόφασής σου, μπορείς να τα καταφέρεις!

“Κάν΄το….κι ας φοβάσαι!” Susan Jeffers Ph.D. εκδόσεις διόπτρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο πρώτος και μοναδικός άνθρωπος που είναι υποχρεωμένος να καλύψει τις ανάγκες μου, είμαι εγώ!
Από τη Συναισθηματική Καταιγίδα στην Ηρεμία: Προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση