, , ,

Η συνειδητοποίηση του τέλους σε κάνει να εστιάζεις σε ό,τι έχει πραγματική σημασία

Ο Στιβ Τζομπς ήταν ενδιαφέρων άνθρωπος. Πόσοι ξεκινούν μια επιχείρηση δισεκατομμυρίων στο γκαράζ του σπιτιού τους λίγο μετά τα είκοσί τους χρόνια; Πόσοι μπορούν

Η συνειδητοποίηση του τέλους σε κάνει να εστιάζεις σε ό,τι έχει πραγματική σημασία

Ο Στιβ Τζομπς ήταν ενδιαφέρων άνθρωπος. Πόσοι ξεκινούν μια επιχείρηση δισεκατομμυρίων στο γκαράζ του σπιτιού τους λίγο μετά τα είκοσί τους χρόνια; Πόσοι μπορούν να είναι πρωτοπόροι σε τρεις ξεχωριστές βιομηχανίες; (Στη μουσική – το iPod έφερε την επανάσταση στον τρόπο που ακούμε μουσική. Στον κινηματογράφο – η Pixar είναι μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες παραγωγής ταινιών. Και στους υπολογιστές – η αφοσίωση της Apple στον σέξι σχεδιασμό και στην ευκολία χρήσης είναι παροιμιώδης).

Αλλά αυτό που μου κινούσε περισσότερο το ενδιαφέρον στην περίπτωση του Στιβ Τζομπς ήταν η φιλοσοφία του. Έθετε στον εαυτό του μια ερώτηση που έχει χαραχτεί στη μνήμη μου κάθε φορά που βρισκόταν αντιμέτωπος με μια σημαντική επιλογή: “Τι θα έκανα αν αυτό ήταν το τελευταίο βράδυ της ζωής μου;”. Η ιδέα πίσω από την ερώτηση είναι μεγαλειώδης. Μάλιστα, έτσι γνώρισε τη σύζυγό του.

Μιλούσε σε ένα πανεπιστήμιο. Εκείνη καθόταν ανάμεσα στο κοινό. Την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά και την πλησίασε μετά την εκδήλωση. Του έδωσε το τηλέφωνό της. Ήθελε να τη βγάλει για δείπνο το ίδιο βράδυ, αλλά είχε προγραμματισμένη μια επαγγελματική συνάντηση. Τυχαίνουν αυτά στη ζωή. Καθώς πήγαινε προς το αυτοκίνητό του, έθεσε στον εαυτό του την “ερώτηση Στιβ Τζομπς”, όπως την αποκαλώ: “Τι θα έκανα αν αυτό ήταν το τελευταίο βράδυ της ζωής μου;”

Ξέρουμε ποια ήταν η απάντησή του. Γύρισε τρέχοντας στο αμφιθέατρο, βρήκε τη γυναίκα και βγήκαν ραντεβού. Από τότε ήταν μαζί. Ναι, ξέρω πως όλοι πρέπει να είμαστε πρακτικοί. Ξέρω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε την ερώτηση Στιβ Τζομπς σε κάθε περίσταση. Αλλά, η συνειδητοποίηση της θνητότητάς μας αποτελεί σπουδαία πηγή σοφίας, όπως έγραψα και στο Ποιος θα κλάψει όταν πεθάνεις;

Το να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι δεν θα βρίσκεστε σε αυτόν τον κόσμο για πολύ καιρό – όσο κι αν ζήσετε – είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσετε το πάθος σας, να γίνετε πιο ριψοκίνδυνοι και να μπείτε δυναμικά στο παιχνίδι της ζωής. Η συνειδητοποίηση του τέλους είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εστιάσετε σε ό,τι έχει πραγματική σημασία, προτού να είναι πολύ αργά.

“Για μια υπέροχη ζωή” Robin Sharma εκδόσεις Διόπτρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε