, , ,

Διαγράφοντας άσχημες αναμνήσεις: 6 βήματα που θα σας απελευθερώσουν από το φόβο και τον πόνο

«Κάθε ιδιαίτερο ραντεβού και επέτειο, κάθε διαφήμιση, κάθε ψυχοθεραπευτική συνεδρία, κάθε μέρα στο σχολείο είναι μια προσπάθεια να δημιουργήσετε ή να τροποποιήσετε τη μνήμη»

Διαγράφοντας άσχημες αναμνήσεις: 6 βήματα που θα σας απελευθερώσουν από το φόβο και τον πόνο

«Κάθε ιδιαίτερο ραντεβού και επέτειο, κάθε διαφήμιση, κάθε ψυχοθεραπευτική συνεδρία, κάθε μέρα στο σχολείο είναι μια προσπάθεια να δημιουργήσετε ή να τροποποιήσετε τη μνήμη» – Joseph Ledoux (νευροεπιστήμονας)

Οι αναμνήσεις δημιουργούν μια σειρά συνηθειών, συσχετίσεων και μοτίβων που σας κάνουν αυτούς που είστε σήμερα. Είτε σας αρέσει, είτε όχι, αποτελείτε προϊόν του παρελθόντος σας. Το παρόν σας είναι πλασμένο μέσα από το παρελθόν και το μέλλον σας εξαρτάται από αυτό.

Advertisment

Αλλά δεν χρειάζεται το παρελθόν να σας καθορίζει. Δεν είναι αληθινό. Οι αναμνήσεις σας είναι τόσο πλαστικές, όσο και ο εγκέφαλός σας και μπορείτε να μάθετε πώς να σβήνετε τις άσχημες αναμνήσεις. Σε αυτή την άσκηση, θα εστιάσουμε στο πώς να «γυρίσουμε» το χρόνο πίσω με μοναδικό στόχο να εναρμονίσετε τα γεγονότα του παρελθόντος σας με το μέλλον στο οποίο θέλετε να προχωρήσετε.

6 βήματα που θα σας βοηθήσουν να απελευθερωθείτε από τις άσχημες αναμνήσεις

Βήμα 1ο

Επιλέξτε έναν από τους στόχους τους οποίους προσπαθείτε σκληρά να επιτύχετε ή να κάνετε πρόοδο. Επιλέξτε κάτι με το οποίο πιστεύεστε ότι δυσκολεύεστε εξαιτίας κάποιας υποσυνείδητης δύναμης που βρίσκεται θαμμένη μέσα σε μια επώδυνη ανάμνηση. Με άλλα λόγια, επιλέξτε κάτι που σας πονά.

Βήμα 2ο

Ύστερα, καταγράψτε ή δημιουργήστε μια οπτική παρουσίαση των επιτευγμάτων σας. Εναλλακτικά, αν έχετε ξεκαθαρίσει πλήρως τη μελλοντική ζωή που θέλετε να δημιουργήσετε, μπορείτε επίσης να φανταστείτε πώς θα είναι.

Advertisment

Πολύ συχνά, ωστόσο, είναι δυσκολότερο να φανταστείτε τον εαυτό σας σε μια κατάσταση στην οποία δεν έχετε ακόμα βρεθεί, σε αντίθεση με κάποια που έχετε ήδη προσωπικά βιώσει. Ένα παρελθοντικό γεγονός έχει ένα νευρωνικό δίκτυο, που ενσωματώνει τις αισθήσεις και τα συναισθήματά σας, έτσι ώστε να έχει περισσότερη επίδραση στην επίγνωσή σας. Αλλά αν έχετε δυνατή φαντασία, προτιμήστε να φέρετε το μέλλον στο συνειδητό σας. Και με τους δύο τρόπους λειτουργεί.

Το κλειδί για να ξεχάσετε μια άσχημη ανάμνηση είναι να βεβαιωθείτε ότι κάτι θετικό υπάρχει μπροστά και στο κέντρο της επίγνωσής σας και ότι νιώθετε την επίδρασή της. Μπορείτε να το καταφέρετε, βρίσκοντας δραστηριότητες που σας φέρνουν χαρά, όπως το να πάτε για τρέξιμο και να τις χρησιμοποιήσετε ως εργαλεία για να αναπλαισιώσετε το παρελθόν σας.

Βήμα 3ο

Μόλις συγκεντρωθείτε σε κάτι ενδυναμωτικό και νιώσετε το όμορφο συναίσθημα βαθιά μέσα σας, επιστρέψτε πίσω στο παρελθόν σας για να βρείτε και να διαγράψετε την άσχημη ανάμνηση ή το γεγονός που σας εμποδίζει να δράσετε για το μέλλον σας. Διατηρήστε τη θετική αίσθηση στο προσκήνιο και επιτρέψτε στο παρελθοντικό γεγονός να γλιστρήσει πίσω από αυτή. Έχετε μια θετική εμπειρία εμφανής στο προσκήνιο, ενώ η επώδυνη ξεθωριάζει σταδιακά στο φόντο.

Βήμα 4ο

Το επόμενο βήμα χρειάζεται να γίνει μέσα σε έξι ώρες από τη στιγμή που θα ενεργοποιήσετε την ανάμνηση. Αν συνεχίσετε απευθείας αυτή την άσκηση, δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς θα μεταφερθείτε από το προηγούμενο σε αυτό το βήμα με μια φυσική ροή. Σε αυτό το βήμα έχετε δύο επιλογές. Χρησιμοποιήστε τη μία ή και τις δύο, ανάλογα με το ποια θα λειτουργήσει καλύτερα σε εσάς:

1. Από εκείνο το θετικό σημείο που έχετε βρεθεί, επιλέξτε ένα νέο νόημα, μια νέα σημασία για το γεγονός. Για παράδειγμα, αν και δεν είμαι περήφανος για το ότι σπατάλησα ενάμιση χρόνο από τη ζωή μου με ναρκωτικά, τώρα γνωρίζω ότι αυτός ο τρόπος ζωής με οδήγησε στην υπέροχη δουλειά που έχω τώρα, οπότε δεν μετανιώνω.

Δεν έχω ξεχάσει το παρελθόν, αλλά το αναπλαισίωσα. Ούτε εσείς θα ξεχάσετε προφανώς ό,τι σας συνέβη, ειδικά αν υπήρχε έντονη συναισθηματική φόρτιση, αλλά μπορείτε να απελευθερωθείτε και να αλλάξετε την επίδραση που έχει πάνω σας.

2. Από εκείνο το θετικό σημείο, αναζητήστε παραδείγματα στο παρελθόν σας σε άμεση αντίθεση με το μπλοκάρισμα, το οποίο βιώνετε. Για παράδειγμα, κάποιος με τον οποίο εργάστηκα, ένωσε τρομοκρατημένος με το ότι θα ταξίδευε σε ένα νέο μέρος εντελώς μόνος του. Ο φόβος τον εμπόδιζε από το να λάβει δράση και να φύγει από σπίτι του.

Για να καταπολεμήσει το φόβο που του προκαλούσε η ανάμνηση, εστίασε την προσοχή του σε παρελθοντικές εμπειρίες, όταν είχε βρει το κουράγιο να συζητήσει με αγνώστους ή να περιπλανηθεί σε μια άγνωστη πόλη μόνος του. Αυτή η άσκηση δεν απομάκρυνε κάθε φόβο από το επόμενο ταξίδι του, αλλά του πρόσφερε την αυτοπεποίθηση να κάνει ό,τι χρειαζόταν για να μπει στο αεροπλάνο.

Βήμα 5ο

Αντιληφθείτε πότε το παρελθοντικό γεγονός σας κρατά πίσω και συνεχίστε να εξασκείτε το νέο νόημα που θέλετε να δώσετε και/ ή αντικαταστήστε το με ένα άλλο γεγονός που θα το αντικρούσει.

Βήμα 6ο

Κρατήστε ένα καθημερινό ημερολόγιο, γιορτάζοντας τις θετικές σας εμπειρίες. Αυτό μπορεί να γίνει σε μορφή ενός ημερολογίου ευγνωμοσύνης ή λίστας επιτευγμάτων (ή και τα δύο). Λόγω της προκατάληψης της αρνητικότητας, ο νους μας τείνει ακούσια να εστιάσει μόνο στις αρνητικές αναμνήσεις. Σε αυτό το βήμα, προλαμβάνουμε συνειδητά, ώστε να κατευθύνουμε την συνείδησή μας προς το θετικό.

Κάντε ο,τι χρειάζεται για να νιώσετε ένα θετικό συναίσθημα, ώστε να ριζωθεί μέσα στις αναμνήσεις σας. Μπορείτε να καταγράψετε πραγματικά οτιδήποτε: μια όμορφη βόλτα στο πάρκο, μια ευχάριστη συνάντηση με φίλους, ένα τραγούδι που σας έφερε μια ωραία σκέψη.

Το παρελθόν αποτελεί ένα μέρος αυτού που είστε σήμερα, αλλά δεν χρειάζεται να σας αποθαρρύνει από το να διαμορφώσετε το ιδανικό σας μέλλον. Χρησιμοποιήστε αυτή την άσκηση, όχι μόνο για να επουλώσετε και να σβήσετε παλιές αναμνήσεις, αλλά για να αξιοποιήσετε το παρελθόν σας και να το κάνετε να λειτουργήσει υπέρ σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση