Αν έχετε ποτέ νιώσει τη γενική ευφορία και την αίσθηση ζωντάνιας μετά από μια έντονη σωματική άσκηση, γνωρίζετε τις άμεσες επιδράσεις της απελευθέρωσης ενδορφινών στον οργανισμό σας. Οι ενδορφίνες είναι ένας νευροδιαβιβαστής που απελευθερώνεται όταν το σώμα βιώνει κάτι έντονο (προσπάθεια, καταπόνηση, κούραση), όπως ο πόνος ή η έντονη σωματική προσπάθεια. Σκεφτείτε τες ως ένα είδος προστατευτικού συστήματος για το σώμα μας, όταν περνά κάτι έντονο.

Αν ανυπομονείτε μέχρι τον επόμενο αγώνα στίβου ή απλά απολαμβάνετε την καθημερινή γυμναστική, αυτό οφείλεται κυρίως στη δύναμη των ενδορφινών. Για να τις απελευθερώσουμε όμως δεν χρειάζεται να είμαστε φανατικοί της σωματικής άσκησης. Υπάρχουν και άλλοι φυσικοί τρόποι που μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας έντονη απόλαυση.

6 φυσικοί τρόποι να απελευθερώσουμε στον οργανισμό μας ενδορφίνες

1. Φτιάξτε μουσική

Θυμάστε το συγκρότημα που λατρεύατε ως έφηβοι; Ίσως ήρθε η ώρα να το ξαναθυμηθείτε αφού η μουσική δημιουργία είναι ευεργετική, όχι μόνο επειδή εκφράζει τα συναισθήματά μας, αλλά επειδή προκαλεί απελευθέρωση ενδορφινών. Αν παίζετε ήδη, πιάστε εκείνη τη σκονισμένη κιθάρα και θυμηθείτε το αγαπημένο σας κομμάτι. Αν όχι, ξεκινήστε απλά μαθήματα.

Διαβάστε επίσης: Οι Ορμόνες της Ευτυχίας και Η «ορμόνη της χαράς» είναι αυτή που δένει τον πατέρα με το παιδί, σύμφωνα με τους επιστήμονες

2. Ελάτε κοντά με κάποιον

Δεν νομίζω να εκπλαγείτε μαθαίνοντας ότι το σεξ εκκρίνει ενδορφίνες• εξάλλου, η σωματική προσπάθεια είναι βασική προϋπόθεση γι’ αυτό. Όμως, είναι όμορφο να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε ότι ένας άλλος άνθρωπος μπορεί να μας προκαλέσει τέτοια όμορφα, απολαυστικά συναισθήματα.

3. Παρακολουθήστε μια κωμωδία

Ούτε και αυτός ο φυσικός τρόπος θα σας φανεί ξένος. Το γέλιο, σύμφωνα με αμέτρητες έρευνες, απελευθερώνει ενδορφίνες στον οργανισμό μας που με τη σειρά τους αυξάνουν το κατώτερο κατώφλι του πόνου και μας κάνει να νιώθουμε υπέροχα σωματικά και ψυχολογικά. Το υποκριτικό γέλιο, όμως, όσο κι αν το πιέσετε, δεν θα έχει ιδιαίτερα αποτελέσματα. Οπότε μια καλή κωμωδία ή μια ευχάριστη βόλτα με φίλους είναι αυτά που χρειάζεστε.

4. Καταναλώστε σοκολάτα

Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, η κατανάλωση σοκολάτας έχει αποδειχθεί ότι απελευθερώνει ενδορφίνες. Κι αυτό επειδή το κακάο έχει ένα συστατικό που ονομάζεται φαιναιθυλαμίνη, μια χημική ουσία που τονώνει τη διάθεσή μας απελευθερώνοντας ενδορφίνες.

5. Ή προτιμήστε απλά το αγαπημένο σας φαγητό

Η σοκολάτα δεν είναι η μόνη τροφή που βοηθά στην απελευθέρωση ενδορφινών. Παρομοίως, έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση των αγαπημένων μας φαγητών μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα, λόγω της συναισθηματικής σύνδεσης – απόλαυσης εκείνη τη στιγμή.

Διαβάστε επίσης: Τα οφέλη της λεβάντας για την υγεία και πώς να καλλιεργήσετε τη δική σας στο σπίτι

6. Μυρίστε λεβάντα

Ένας άλλος εύκολος τρόπος να απελευθερώσετε ενδορφίνες, σύμφωνα με έρευνα του 2012, δημοσιευμένη στο Journal of Caring Sciences είναι η χρήσης μια αίσθησής μας, εκείνη της όσφρησης. Φαίνεται ότι αν εισπνεύσουμε λεβάντα και άλλα λουλούδια και έλαια της αρωματοθεραπείας, μπορούμε να αυξήσουμε την απελευθέρωση διάφορων νευροδιαβιβαστών, όπως ενδορφίνες και να μειώσουμε το άγχος και το στρες.

Πηγές

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε