, ,

Έρευνα: Οι τεχνικές οραματισμού μας βοηθούν να χάσουμε 5 φορές περισσότερο βάρος

Η μείωση του βάρους απαιτεί προσαρμογές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής, αλλά αφότου τις κάνουμε, υπάρχει κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε για

Έρευνα: Οι τεχνικές οραματισμού μας βοηθούν να χάσουμε 5 φορές περισσότερο βάρος

Η μείωση του βάρους απαιτεί προσαρμογές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής, αλλά αφότου τις κάνουμε, υπάρχει κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε για να μεγιστοποιήσουμε τα καλά αποτελέσματα; Μια νέα έρευνα έρχεται να μας δείξει ότι η εφαρμογή μιας απλής τεχνικής οραματισμού μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την προσπάθεια απώλειας βάρους.

Η Dr. Linda Solbrig και οι συνάδελφοί της από το Πανεπιστήμιο του Plymouth στο Ηνωμένο Βασίλειο, διεξήγαγαν μια έρευνα. Ο κύριος σκοπός τους ήταν να ανακαλύψουν ποια είδη παρακινούμενης παρέμβασης θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικά στις προσπάθειες απώλειας βάρους. Οι επιστήμονες συνέκριναν μια αρκετά κοινή θεραπεία ομιλίας γνωστή ως «παρακινητική συνέντευξη» (ΜΙ) με έναν νέο είδος παρακινούμενης παρέμβασης που ονομάζεται Λειτουργική Εκπαίδευση Οραματισμού (FIT).

Advertisment

Στην MI, το άτομο που ακολουθεί ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους λαμβάνει συμβουλευτική βοήθεια που του επιτρέπει να βρει και να εκφράσει τα κίνητρα που τον οδηγούν να αλλάξει. Με το FIT όμως, το άτομο που επιθυμεί να χάσει βάρος εκπαιδεύεται να οραματίζεται πλήρως, με όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικό τρόπο γίνεται, την επίτευξη του στόχου απώλειας βάρους και τι θα μπορούσε αυτή να τον βοηθήσει να ζήσει. Οι ερευνητές θέλησαν να ελέγξουν ποια προσέγγιση από τις δύο θα μπορούσε να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα για τους συμμετέχοντες.

Διαβάστε επίσης: 4 μυστικά για απώλεια βάρους που οι δίαιτες δεν σας προσφέρουν και Πώς ο εγκέφαλος «δυσκολεύει» την απώλεια βάρους

Η έρευνα

Η ερευνητική ομάδα χρειάστηκε 141 συμμετέχοντες με δείκτη μάζας σώματος τουλάχιστον 25, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσδιορίζει ως υπέρβαρη. Από αυτούς, οι 55 ακολούθησαν την συμβουλευτική MI και οι 59 την FIT. Όλοι συμμετείχαν σε δύο συνεδρίες παρεμβάσεων: η μία δια ζώσης και η άλλη μέσω τηλεφώνου.

Advertisment

Οι συμμετέχοντες επίσης δέχονταν τηλεφωνήματα ανά δύο εβδομάδες για περίοδο 3 μηνών και ύστερα ανά μήνα για άλλους 3 μήνες. Ο μέγιστος χρόνος επαφής ήταν 4 ώρες. Οι μετρήσεις έλαβαν χώρα μετά από 6 μήνες και στη συνέχεια μετά από 12.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν την τεχνική του οραματισμού είχαν χάσει πέντε φορές περισσότερο βάρος, κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με εκείνους που ακολούθησαν τη συμβουλευτική. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες της ομάδας οραματισμού είχαν χάσει 4.3 εκατοστά λίπους περισσότερα από τη μέση τους μετά από 6 μήνες σε σύγκριση με την πρώτη ομάδα.

Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 4.11 κιλά στην ομάδα του οραματισμού σε σύγκριση με την πρώτη που έχασε κατά μέσο όρο 0.74 κιλά. Επιπροσθέτως, όσοι ακολούθησαν την παρέμβαση του οραματισμού ανέφεραν ότι συνέχιζαν να χάνουν επιπλέον βάρος ακόμα και μετά τους 6 μήνες. Στους 12 μήνες, είχαν χάσει 6.44 κιλά κατά μέσο όρο, ενώ η ομάδα της συμβουλευτικής είχε χάσει μόνο 0.67 κιλά κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αποδείχθηκε αποτελεσματικότερος ο οραματισμός, καθώς μέσω αυτού τα άτομα νιώθουν πιο ελεύθερα ως προς τα συναισθήματα και τους σκοπούς τους, χωρίς κάποιος να τους τους υποδεικνύει.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK64964/

https://www.nature.com/articles/s41366-018-0122-1

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ιπποκράτεια Διαβίωση: Μια εταιρεία παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης με εκπληκτικά προϊόντα
Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία: Επενδύστε σήμερα, δείτε αποτελέσματα αύριο
Το μπαχαρικό που βοηθάει να χάσετε 3 φορές περισσότερο λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση