, , ,

5 λάθη που «δηλητηριάζουν» τη σχέση μας

Οι ανθρώπινες σχέσεις και πόσο μάλιστα οι ερωτικές είναι πολύ σημαντικές στη ζωή ενός ανθρώπου και όμως, ενώ θα έπρεπε να είναι τόσο εύκολες

5 λάθη που «δηλητηριάζουν» τη σχέση μας

Οι ανθρώπινες σχέσεις και πόσο μάλιστα οι ερωτικές είναι πολύ σημαντικές στη ζωή ενός ανθρώπου και όμως, ενώ θα έπρεπε να είναι τόσο εύκολες και ευχάριστες, εμείς οι ίδιοι τις κάνουμε τόσο δύσκολες και περίπλοκες. Ίσως μπορέσουμε να βρούμε το κατάλληλο αντίδοτο μόνο αν δούμε κατάματα τα λάθη που κάνουμε, ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να τα εξοντώσουμε από τη ρίζα τους. Ας ρίξουμε μια ματιά στα 5 πιο συχνά λάθη που κάνουμε ακόμα και εμείς οι ίδιοι στις σχέσεις μας:

5 λάθη που «δηλητηριάζουν» τη σχέση μας

1. Δεν επικοινωνούμε σωστά

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα σε ένα ζευγάρι είναι η επικοινωνία. Η επικοινωνία μπορεί να σταθεί αρωγός για μια επιτυχημένη σχέση που θα κρατήσει στον χρόνο αναλλοίωτη, αλλά αν αυτή δε γίνει σωστά, μπορεί να αποτελέσει αιτία μεγάλου ρήγματος. Οι υγιείς σχέσεις χρειάζονται συνεχή επικοινωνία και συζήτηση. Χρειάζεται να μάθουμε να συζητάμε και να εξωτερικεύουμε τις σκέψεις μας. Είναι πολύ σημαντικό να λέμε στο σύντροφό μας τι μας ενοχλεί και τι μας ευχαριστεί, ώστε να είναι ξεκάθαρο και να μην προσπαθούμε μονίμως να ερμηνεύσουμε σημάδια που τις περισσότερες φορές φέρνουν παρεξηγήσεις.

Advertisment

2. Δεν αφιερώνουμε χρόνο στον άνθρωπό μας

Μέσα στην καθημερινότητά μας που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ξεχνάμε να αφιερώσουμε χρόνο στον άνθρωπό μας. Ακόμα και αν δεν έχουμε χρόνο, πρέπει να δημιουργούμε γι’ αυτόν. Δε χρειάζεται ποσότητα, αλλά ποιότητα. Παρασυρόμαστε και ξεχνάμε να κάνουμε και τα πιο απλά. Μια βόλτα, δυο ποτήρια κρασί, μία μέρα αφιερωμένη στους δύο. Οι σχέσεις χρειάζονται τον δικό τους χρόνο για να κρατάνε μέσα σε αυτόν.

3. Δε συγχωρούμε αληθινά και κρατάμε μέσα μας αρνητικά συναισθήματα

Η συγχώρεση, αλλά η πραγματική συγχώρεση είναι το μεγαλύτερο όπλο κάθε ανθρώπου. Με το να συγχωρούμε δε σημαίνει ότι ξεχνάμε, αλλά καταφέρνουμε να κλείνουμε για πάντα πληγές και να προχωράμε παρακάτω. Ο άνθρωπος που αγαπάμε χρειάζεται συγχώρεση και δεύτερες ευκαιρίες. Προσοχή, η συγχώρεση δεν είναι ανοχή, έχει και αυτή την κλιμάκωσή της.

Συχνά όμως, ενώ έχει γίνει η συζήτηση με τον σύντροφό μας και έχουμε καταλήξει ότι πρέπει να συγχωρήσουμε και να το ξεπεράσουμε, ουσιαστικά δεν το πιστεύουμε ολοκληρωτικά μέσα μας και κρατάμε πικρία και αρνητικά συναισθήματα. Αυτά τα συναισθήματα με τον καιρό διογκώνονται και αντί να αμβλύνουν το πρόβλημα το μεγαλοποιούν, με αποτέλεσμα να έρχονται όλο και περισσότερες συγκρούσεις. Γι’ αυτό τον λόγο λοιπόν, είναι εξαιρετικά χρήσιμο όταν λέμε πως συγχωρούμε να το κάνουμε αληθινά και να μην κρατάμε μέσα μας ανοιχτές πληγές.

Advertisment

4. Έχουμε μεγάλο εγωισμό

Ο εγωισμός είναι η μάστιγα της εποχής μας στις ανθρώπινες σχέσεις. Βάζουμε τον εαυτό μας πάνω από κάθε συναίσθημα και από κάθε περίσταση. Εγωισμός και αληθινή αγάπη δεν κατάφεραν να συνυπάρξουν ποτέ για καλό σκοπό. Έτσι, ο εγωισμός εμφανίζεται κυρίως σε διαφωνίες και δύσκολες στιγμές και δεν μας αφήνει να κάνουμε το πρώτο βήμα της συμφιλίωσης. Περιμένουμε πάντα από τον άλλον, δεν δεχόμαστε ότι μπορεί και εμείς να έχουμε κάνει λάθη και θέλουμε η τελευταία κουβέντα να είναι πάντα δικιά μας, νιώθοντας ότι έτσι έχουμε κερδίσει μία μάχη. Και εννοείται πως ο εγωισμός δεν αναγνωρίζει λέξεις όπως, συγγνώμη και κατανόηση.

5. Φόβος μην πληγωθούμε ξανά

Σίγουρα όλοι ζούμε καταστάσεις και έχουμε γνωρίσει ανθρώπους που μπορεί να μας έχουν πληγώσει. Αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, αλλά είναι μεγάλο λάθος αυτές τις μνήμες να τις μεταφέρουμε στην τωρινή σχέση. Πολύ συχνά λάθη προηγούμενων σχέσεων και παλιές πληγές τις κουβαλάμε και στις επόμενες, με αποτέλεσμα να φοβόμαστε να ανοιχτούμε, να ξεσπάμε και να κρίνουμε τον άνθρωπός μας, χωρίς ουσιαστικά να φταίει. Η κάθε σχέση δε θέλει απωθημένα του παρελθόντος.

Οι σχέσεις δε θέλουν τείχη και γνώσεις πυρηνικής φυσικής. Χρειάζεται να μάθουμε απλά να επικοινωνούμε, να αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο και να συγχωρούμε ουσιαστικά, χωρίς να θάβουμε μέσα μας τα αρνητικά συναισθήματα. Ας διώξουμε μακριά το δηλητήριο του εγωισμού και τις παλιές πληγές και φοβίες μας. Ας απολαύσουμε την κάθε στιγμή και ας δημιουργήσουμε γερές βάσεις, ώστε αυτό που ζούμε να μπορεί να αντέξει σε κάθε δυσκολία και στο πέρασμα του καιρού. Ας κοιτάξουμε στα χέρια μας, μέσα σε αυτά κρατάμε όλους όσους θέλουμε πραγματικά να κρατήσουμε.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
4 χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε τοξική σχέση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση