,

Η ρινική αναπνοή μας βοηθά να μειώσουμε το περιττό βάρος

Οι βαθιές αναπνοές ως συμβουλή όταν αισθάνεστε αδιαθεσία, είναι μια από τις κατεστημένες αντιλήψεις, που σήμερα αμφισβητείται με μια επιχειρηματολογία που θεμελιώνεται στην κλασσική

Η ρινική αναπνοή μας βοηθά να μειώσουμε το περιττό βάρος

Οι βαθιές αναπνοές ως συμβουλή όταν αισθάνεστε αδιαθεσία, είναι μια από τις κατεστημένες αντιλήψεις, που σήμερα αμφισβητείται με μια επιχειρηματολογία που θεμελιώνεται στην κλασσική ιατρική γνώση. Η βαθιά αναπνοή, ο υπεραερισμός, αποτελεί μια πηγή διαταραχής του μεταβολισμού που εκτός των άλλων, οδηγεί σε σχηματισμό λιπώδους ιστού, με λίγα λόγια συντελεί στην αύξηση του σωματικού βάρους. Με ποιόν τρόπο όμως ο υπεραερισμός μπλοκάρει τον μεταβολισμό;

Οι βαθιές αναπνοές, που ασυναίσθητα κάνετε, οδηγούν στην κατανάλωση αέρα άνω του φυσιολογικού (4-6 λίτρα αέρα το λεπτό). Άρα το γνωστό σε όλους μας ρητό «ο αέρας παχαίνει», κατά μια έννοια αληθεύει. Η υπερκατανάλωση του ατμοσφαιρικού αέρα, οδηγεί σταδιακά στην μείωση του χρήσιμου αερίου που είναι το διοξείδιο του άνθρακα(CO2).

Advertisment

Το CO2 είναι υπεύθυνο για την απόδοση του οξυγόνου στα κύτταρα και κατά συνέπεια για την εκπλήρωση των μεταβολικών τους αναγκών. Με λίγα λόγια, η υπερκατανάλωση αέρα μπλοκάρει τον μεταβολισμό. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το CO2 μπορεί να αποτελέσει «όπλο» ενάντια στα περιττά κιλά.

Διαβάστε επίσης: Η σωστή αναπνοή μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη και Μυστικισμός και Αναπνοή

Είναι ένα φυσικό αέριο που παράγεται από τα κύτταρά μας, εισέρχεται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος και εκβάλλεται μέσω της αναπνοής και των νεφρών. Όταν βρίσκεται στα φυσιολογικά επίπεδα στον οργανισμό, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και επομένως οδηγεί σε μεγαλύτερη τροφοδοσία με οξυγόνο του λιπώδους ιστού. Το CO2 εξολοθρεύει τα λιποκύτταρα και συντελεί στη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Advertisment

Ένα πρώτο μέτρο για την επαναφορά της σωστής λειτουργίας του μεταβολισμού είναι η εφαρμογή της ρινικής αναπνοής. Όταν αναπνέετε από τη μύτη, βελτιώνετε το αναπνευστικό σας σύστημα με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ασπίδα προστασίας ενάντια σε ιώσεις, λοιμώξεις, εκδήλωση άσθματος, αλλεργίες, κ.α. αυξάνεται ο μεταβολισμός και οι καύσεις με αποτέλεσμα την ρύθμιση του σωματικού βάρους στο φυσιολογικό. Η σωματική άσκηση σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή και την σωστή αναπνοή (ρινική), μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε και να συντηρήσετε το ιδανικό βάρος για εσάς.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση