, , , , ,

Έρευνα: Το ζεστό μπάνιο μειώνει τις φλεγμονές και βελτιώνει το μεταβολισμό της γλυκόζης

Τα τελευταία χρόνια, τα ζεστά μπάνια, η σάουνα και οι άλλες θεραπείες παθητικής θέρμανσης έχουν γίνει όλο και πιο διαδεδομένες έχοντας κερδίσει το ενδιαφέρον

Έρευνα: Το ζεστό μπάνιο μειώνει τις φλεγμονές και βελτιώνει το μεταβολισμό της γλυκόζης

Τα τελευταία χρόνια, τα ζεστά μπάνια, η σάουνα και οι άλλες θεραπείες παθητικής θέρμανσης έχουν γίνει όλο και πιο διαδεδομένες έχοντας κερδίσει το ενδιαφέρον και των επιστημόνων. Οι ειδικοί τώρα ισχυρίζονται πως προσφέρουν οφέλη και στην υγεία μας, όπως βελτιωμένη αγγειακή λειτουργία και ύπνο.

Καθώς τα ζεστά μπάνια είναι χαμηλά σε κόστος και σχεδόν απίθανο να προκαλέσουν κάποια ιδιαίτερη παρενέργεια, η κατανόηση των οφελών που μπορούν να μας προσφέρουν, μπορεί να φανεί χρήσιμη και στην ιατρική.

Advertisment

Πρόσφατα, οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν αν η χαλάρωση κατά τη διάρκεια ενός ζεστού μπάνιου θα μπορούσε να έχει κάποια επίδραση σε μεταβολικές διαταραχές, όπως διαβήτη. Πριν από σχεδόν 20 χρόνια, ένα άρθρο συμπέραινε πως η βύθιση σε ζεστό νερό ασθενών με διαβήτη τύπου 2 ενίσχυε την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Όμως, δεν ήταν ακόμα ξεκάθαρο το πώς συμβαίνει αυτό.

Στην πιο πρόσφατη έρευνα, οι ειδικοί έσκαψαν λίγο βαθύτερα να να ανακαλύψουν πώς λειτουργεί ακριβώς αυτή η δραστηριότητα. Υπέθεσαν ότι η επίδραση ενός ζεστού μπάνιου στον μεταβολισμό της γλυκόζης θα μπορούσε να σχετίζεται με την φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού.

Φλεγμονές και αντίσταση στην ινσουλίνη

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι οι χρόνιες φλεγμονές χαμηλού επιπέδου αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Με άλλα λόγια, η φλεγμονή μειώνει την ικανότητα του κυττάρου να ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη, συνεισφέροντας πιθανώς στην ανάπτυξη του διαβήτη. Αντιθέτως, η άσκηση έχει αποδειχθεί πως μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη – που σημαίνει ότι το σώμα έχει καλύτερο έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης.

Advertisment

Αν και οι γιατροί συχνά συστήνουν την άσκηση για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης μεταβολικών διαταραχών, δεν μπορούν όλοι να γυμνάζονται – ίσως λόγω  παθήσεων ή σωματικών δυσκολιών. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους να βελτιώσουμε την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε αυτούς τους ανθρώπους.

Η γυμναστική προκαλεί μια σύντομη φλεγμονώδη απόκριση, που ακολουθείται από μια πιο παρατεταμένη αντιφλεγμονώδη απόκριση. Οι ερευνητές θέλησαν να δουν αν ένα διαφορετικό είδος δραστηριότητας – το ζεστό μπάνιο – θα μπορούσε να έχει παρόμοια επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Γι’ αυτή την έρευνα, οι επιστήμονες διερεύνησαν την επίδραση του ζεστού μπάνιου σε υπέρβαρους άνδρες που κάνουν καθιστική ζωή. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην Journal of Applied Physiology.

Διαβάστε επίσης: Ένα ζεστό μπάνιο καίει τόσες θερμίδες όσες και 30 λεπτά περπατήματος, σύμφωνα με νέα έρευνα και Γιατί εμπνεόμαστε περισσότερο την ώρα του μπάνιου, σύμφωνα με την επιστήμη

«Θεραπεία» ζεστού μπάνιου

Κάθε συμμετέχων έμεινε σε ζεστό νερό σε θερμοκρασία 39°C για 1 ώρα. Οι ερευνητές πήραν δείγμα αίματος πριν και μετά το μπάνιο, αλλά και μετά από δύο ώρες. Επίσης, κατέγραφαν την αρτηριακή πίεση, τη θερμοκρασία και τον καρδιακό παλμό κάθε 15 λεπτά. Τις επόμενες 2 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες έκαναν 10 ζεστά μπάνια.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ένα και μόνο ζεστό μπάνιο προκαλούσε απότομη αύξηση της ιντερλευκίνης – ένας δείκτης φλεγμονής. Ομοίως, υπήρχε αύξηση στην παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου. Η αύξηση στο μονοξείδιο του αζώτου είναι σημαντική επειδή αυτή είναι που χαλαρώνει τις αρτηρίες, μειώνοντας και την πίεση. Το μονοξείδιο του αζώτου βελτιώνει την πρόσληψη γλυκόζης στους ιστούς και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η παρέμβαση 2 εβδομάδων βελτίωσε την εικόνα του σακχάρου στο αίμα και τις φλεγμονές. Με τον ίδιο τρόπο που η άσκηση επηρεάζει τη φλεγμονή, οι ερευνητές παρατήρησαν μια αρχική αύξηση που ακολουθούταν από μια μακροχρόνια μείωση στις φλεγμονές. Γι’ αυτό και οι ερευνητές προσθέτουν στο άρθρο τους πως αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν πληθυσμούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μεταβολική τους υγεία. Τα ζεστά μπάνια δεν αποτελούν θεραπεία, αλλά μια συμπληρωματική παρέμβαση σε συνδυασμό με φάρμακα.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10498473

https://www.physiology.org/doi/abs/10.1152/japplphysiol.00407.2018

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Rescue Remedy: Το ανθοΐαμα που αξίζει να έχετε πάντα στο σπίτι σας
5 τρόποι να τονώσετε την ενέργειά σας το πρωί (χωρίς καφέ)
Οι θαυμαστοί μηχανισμοί αυτοθεραπείας του ανθρώπινου σώματος και πώς να τους ενισχύσουμε
«Silent walking»: Τα οφέλη της νέας τάσης για τη σωματική και ψυχική υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση