,

Είμαστε οι δημιουργοί της πραγματικότητάς μας, όχι το αποτέλεσμά της

Ίσως τα πράγματα δεν πάνε ιδιαίτερα καλά για σας για κάποιο διάστημα, ή ίσως περνάτε δυσάρεστες και στρεσογόνες καταστάσεις όπως ένα πρόβλημα υγείας, την

Είμαστε οι δημιουργοί της πραγματικότητάς μας, όχι το αποτέλεσμά της

Ίσως τα πράγματα δεν πάνε ιδιαίτερα καλά για σας για κάποιο διάστημα, ή ίσως περνάτε δυσάρεστες και στρεσογόνες καταστάσεις όπως ένα πρόβλημα υγείας, την απώλεια ενός φίλου ή αγαπημένου, απόλυση από την εργασία, επώδυνες προσωπικές/επαγγελματικές σχέσεις ή οικονομικές δυσκολίες. Τέτοιου τύπου προκλήσεις, ιδιαίτερα αν πέσουν μαζεμένες (ενός κακού μύρια έπονται), μπορεί να σας κάνουν να πιστέψετε πως η ζωή είναι δύσκολη, σκληρή και άδικη.

Μια τέτοια πεποίθηση όμως είναι επικίνδυνη, επειδή σας ακινητοποιεί και δεν σας επιτρέπει να αναλάβετε δράση, μειώνει την αυτοπεποίθησή σας και την προθυμία σας να πάρετε ρίσκα, σας εξαντλεί διανοητικά, συναισθηματικά και σωματικά, δημιουργεί πίεση στις σχέσεις σας και συναισθήματα λύπης, ανησυχίας, άγχους, απογοήτευσης και αναστάτωσης.

Advertisment

Οι πεποιθήσεις μας είναι ο θεμέλιος λίθος των εμπειριών μας και καθορίζουν τις αποφάσεις που παίρνουμε και τις ενέργειες που κάνουμε καθημερινά. Οι προκλήσεις είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής. Είναι χρήσιμο, λοιπόν, να έχουμε κάποιους σηματοδότες, κάποιες αλήθειες, που θα μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε αυτές τις δύσκολες περιόδους. Αλήθειες όπως:

Η ζωή αλλάζει κι εξελίσσεται διαρκώς, το ίδιο κι εμείς. Όταν κάτι δεν εξελίσσεται, είναι σε κατάσταση παρακμής. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη ζωή είναι ευκαιρίες να αλλάξουμε, να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε. Καθώς τις αντιμετωπίζουμε, μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε την εσωτερική μας δύναμη και σοφία.

Η πραγματικότητά μας αλλάζει μόνο αφού αλλάξουμε εμείς. Η σημερινή μας πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα των προηγούμενων σκέψεων, επιλογών και πράξεών μας. Αν θέλουμε μια νέα πραγματικότητα, θα πρέπει να γίνουμε νέοι άνθρωποι. Η αλλαγή ξεκινά από μέσα μας.

Advertisment

Τα προβλήματά μας δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα. Η αντίληψή μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι το πραγματικό πρόβλημα. Η αντίληψή μας, όμως, είναι απλά η άποψή μας. Όταν αλλάξουμε την άποψή μας, αλλάζει και ο τρόπος που ανταποκρινόμαστε στα όσα συμβαίνουν. Ρώτα “Πώς μπορώ να δω το πρόβλημά μου ή την πρόκληση διαφορετικά;”

Πολλές φορές για να βγούμε από κάτι, χρειάζεται να περάσουμε από μέσα του. Βιώνουμε την κατάσταση/πραγματικότητα κι αν δεν μας αρέσει δημιουργούμε μια νέα. Οι πεποιθήσεις, οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας μπορούν να τεθούν υπό τον έλεγχό μας, αρκεί να είμαστε συνειδητοί και στο παρόν. Η ζωή μπορεί να είναι τόσο δύσκολη ή τρομαχτική όσο εμείς της επιτρέψουμε να είναι. Αν δεχτούμε πως είμαστε η αιτία της πραγματικότητάς μας και όχι το αποτέλεσμά της, θα μπορούμε πάντα να την αλλάζουμε.

Η αλλαγή είναι ο νόμος της σύγχρονης εποχής και ένας από τους μεγαλύτερους αντιπάλους μας. Έχουμε, όμως, σαν όπλο μας τη δύναμη της επιλογής. Εσύ τι επιλέγεις; Πώς επιλέγεις να ζήσεις τη ζωή σου;

Η Βιολέττα Ψωφάκη διοργανώνει σεμινάριο με τίτλο «Γιατί δεν έχω τη ζωή που θέλω; Τα μυστικά που χρειάζεται να γνωρίζεις για να την αποκτήσεις». Μάθετε περισσότερα εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Η ζωή, όπως και τα όνειρα που κάνεις για αυτή, δεν είναι να την ζεις στο κεφάλι σου αλλά στην πράξη!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Απέναντι στα «πρέπει» στέκεται ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη: Ο έρωτας για ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση